fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tagok bevetésen – Hogyan segíthetsz egy közösségi gazdaságban?

CSA FM grafika önkéntes csávó

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az önkénteskedéssel foglalkozunk.

Hazánkban a legtöbb közösségi gazdaságot a gazda egyedül szervezi és működteti. Kívülállóként elképzelhetetlen, hogy ez mennyi feladattal jár. Éppen ezért a közösségi gazdák körében előfordul a kimerültség, kiégés és volt már arra is példa, hogy a gazdák abbahagyták a közösségi működést. A Tudatos Vásárlóknál azért dolgozunk, hogy a gazdák minél több támogatást kapjanak a közösségek tagjaitól. Szerencsére sok helyen az elkötelezett tagok, a „kemény mag” önkéntesként segít, és akadnak olyan gazdaságok is, ahol szervezők teszik gördülékenyebbé a mindennapos működést. Ha még sosem önkénteskedtél, ezért nem mersz jelentkezni, neked szólnak következő jótanácsaink:

3 tipp kezdő önkénteseknek

1. Semmi sem kötelező!
Sokat segít, ha előre átgondolod és jelzed, hogy mit szeretsz csinálni. Így a gazda vagy a szervező tudja majd, milyen feladatot bízzon rád.

2. Ha nem vagy biztos benne, kérdezz!
Ha a rád osztott feladat nem egyértelmű, vagy még nincs benne rutinod, kérd meg a gazdát, vagy a szervezőket, hogy magyarázzák el részletesen!

3. Közös érdeketek, hogy legjobb tudásod szerint csináld
Végezd el a vállalt feladatot a megbeszélt határidőre a legjobb tudásod szerint! Ha nem megy, jelezd időben, hogy legyen idő segíteni, vagy megoldást találni!

CSA grafika FM önkéntesek

De ne gondold, hogy csak a gazdaságban vagy az átadóponton segíthetsz! Sokféle feladat adódhat. Íme néhány példa inspirációnak:

  • szervezhetsz közös befőzést, vagy főzz a csapatnak a gazdaságlátogatáson,
  • vállald el, hogy karbantartod a receptblogot, vagy a weboldalt,
  • varrj szütyőt, hogy ne kelljen annyi doboz az átadáshoz,
  • örökítsd meg a legjobb pillanatokat,
  • írj posztokat a közösség Facebook oldalára,
  • készítsd el a toborzási anyagokat, vagy a hírlevelet,
  • segítsd az adminisztrációt, vagy az éves költségvetés elkészítését,
  • vigyázz mások gyerekeire az átadásokon vagy egy közösségi eseményen.

Ha önkéntes feladatot vállalsz, nemcsak a gazda vagy a szervezők válláról veszed le a terhet. Jó alkalom ez az ismerkedésre, az egymásért végzett munka pedig támogató közösséggé kovácsol titeket.

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára