fbpx
CSA FM grafika önkéntes csávó

Tagok bevetésen – Hogyan segíthetsz egy közösségi gazdaságban?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az önkénteskedéssel foglalkozunk.

Hazánkban a legtöbb közösségi gazdaságot a gazda egyedül szervezi és működteti. Kívülállóként elképzelhetetlen, hogy ez mennyi feladattal jár. Éppen ezért a közösségi gazdák körében előfordul a kimerültség, kiégés és volt már arra is példa, hogy a gazdák abbahagyták a közösségi működést. A Tudatos Vásárlóknál azért dolgozunk, hogy a gazdák minél több támogatást kapjanak a közösségek tagjaitól. Szerencsére sok helyen az elkötelezett tagok, a „kemény mag” önkéntesként segít, és akadnak olyan gazdaságok is, ahol szervezők teszik gördülékenyebbé a mindennapos működést. Ha még sosem önkénteskedtél, ezért nem mersz jelentkezni, neked szólnak következő jótanácsaink:

3 tipp kezdő önkénteseknek

1. Semmi sem kötelező!
Sokat segít, ha előre átgondolod és jelzed, hogy mit szeretsz csinálni. Így a gazda vagy a szervező tudja majd, milyen feladatot bízzon rád.

2. Ha nem vagy biztos benne, kérdezz!
Ha a rád osztott feladat nem egyértelmű, vagy még nincs benne rutinod, kérd meg a gazdát, vagy a szervezőket, hogy magyarázzák el részletesen!

3. Közös érdeketek, hogy legjobb tudásod szerint csináld
Végezd el a vállalt feladatot a megbeszélt határidőre a legjobb tudásod szerint! Ha nem megy, jelezd időben, hogy legyen idő segíteni, vagy megoldást találni!

CSA grafika FM önkéntesek

De ne gondold, hogy csak a gazdaságban vagy az átadóponton segíthetsz! Sokféle feladat adódhat. Íme néhány példa inspirációnak:

 • szervezhetsz közös befőzést, vagy főzz a csapatnak a gazdaságlátogatáson,
 • vállald el, hogy karbantartod a receptblogot, vagy a weboldalt,
 • varrj szütyőt, hogy ne kelljen annyi doboz az átadáshoz,
 • örökítsd meg a legjobb pillanatokat,
 • írj posztokat a közösség Facebook oldalára,
 • készítsd el a toborzási anyagokat, vagy a hírlevelet,
 • segítsd az adminisztrációt, vagy az éves költségvetés elkészítését,
 • vigyázz mások gyerekeire az átadásokon vagy egy közösségi eseményen.

Ha önkéntes feladatot vállalsz, nemcsak a gazda vagy a szervezők válláról veszed le a terhet. Jó alkalom ez az ismerkedésre, az egymásért végzett munka pedig támogató közösséggé kovácsol titeket.

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás