fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Tagok bevetésen – Hogyan segíthetsz egy közösségi gazdaságban?

CSA FM grafika önkéntes csávó

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben az önkénteskedéssel foglalkozunk.

Hazánkban a legtöbb közösségi gazdaságot a gazda egyedül szervezi és működteti. Kívülállóként elképzelhetetlen, hogy ez mennyi feladattal jár. Éppen ezért a közösségi gazdák körében előfordul a kimerültség, kiégés és volt már arra is példa, hogy a gazdák abbahagyták a közösségi működést. A Tudatos Vásárlóknál azért dolgozunk, hogy a gazdák minél több támogatást kapjanak a közösségek tagjaitól. Szerencsére sok helyen az elkötelezett tagok, a „kemény mag” önkéntesként segít, és akadnak olyan gazdaságok is, ahol szervezők teszik gördülékenyebbé a mindennapos működést. Ha még sosem önkénteskedtél, ezért nem mersz jelentkezni, neked szólnak következő jótanácsaink:

3 tipp kezdő önkénteseknek

1. Semmi sem kötelező!
Sokat segít, ha előre átgondolod és jelzed, hogy mit szeretsz csinálni. Így a gazda vagy a szervező tudja majd, milyen feladatot bízzon rád.

2. Ha nem vagy biztos benne, kérdezz!
Ha a rád osztott feladat nem egyértelmű, vagy még nincs benne rutinod, kérd meg a gazdát, vagy a szervezőket, hogy magyarázzák el részletesen!

3. Közös érdeketek, hogy legjobb tudásod szerint csináld
Végezd el a vállalt feladatot a megbeszélt határidőre a legjobb tudásod szerint! Ha nem megy, jelezd időben, hogy legyen idő segíteni, vagy megoldást találni!

CSA grafika FM önkéntesek

De ne gondold, hogy csak a gazdaságban vagy az átadóponton segíthetsz! Sokféle feladat adódhat. Íme néhány példa inspirációnak:

 • szervezhetsz közös befőzést, vagy főzz a csapatnak a gazdaságlátogatáson,
 • vállald el, hogy karbantartod a receptblogot, vagy a weboldalt,
 • varrj szütyőt, hogy ne kelljen annyi doboz az átadáshoz,
 • örökítsd meg a legjobb pillanatokat,
 • írj posztokat a közösség Facebook oldalára,
 • készítsd el a toborzási anyagokat, vagy a hírlevelet,
 • segítsd az adminisztrációt, vagy az éves költségvetés elkészítését,
 • vigyázz mások gyerekeire az átadásokon vagy egy közösségi eseményen.

Ha önkéntes feladatot vállalsz, nemcsak a gazda vagy a szervezők válláról veszed le a terhet. Jó alkalom ez az ismerkedésre, az egymásért végzett munka pedig támogató közösséggé kovácsol titeket.

 A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok