fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ilyen az ÖkoKör Kamra

| Tudatos Vásárló

Egyre fontosabb a hazai lakosság számára, hogy csökkentse az étkezése környezetterhelését. Ezt bizonyíítja, hogy csak 2014 és 2016 között 360 milliárd forintos költöttünk környezettudatos és etikus élelmiszerre, az ÖkoKör Kamra résztvevői pedig legalább 10-15%-kal csökkentették az étkezésük kilóméter lábnyomát és a kidobott étel mennyiségét. 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a korábbi sikeres ÖkoKör program folytatásaként 2017 elején indította el az ÖkoKör Kamra programot. Az érdeklődők kiscsoportos tanulókörben bővíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat az egészséges és környezettudatos étkezéssel kapcsolatban. Az ÖkoKör Kamra lényege az egymástól tanulás, minden csoporttag hozzáad valamit a közös csoporttudáshoz, és mindenki kap új információt, kipróbálhat új praktikákat.

A csoportok változatos környezetben indultak. Volt aki szomszédai körében szervezte, de olyan is volt, aki a munkahelyén vagy csomagolásmentes boltban tartotta a találkozókat, ahogy az egyik résztvevő fogalmazott: “Olyan ez az ÖkoKör, mintha folytatnánk az ebédszünetet.”

Tükröt tartani magunknak

2017 tavaszán indult csoportok mérhető változást is elértek. A résztvevők legalább 10-15%-kal csökkentették az étkezésük élelmiszer kilóméterét. Vagyis miután megmérték, hogy honnan származik a reggelijük alapanyaga, ahol lehetett, kerestek közelebbről beszerezhető alternatívát. Habár első pillantásra nem tűnik nagy dolognak, de ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb ÖkoKör Kamra résztvevő reggelije 25.000 és 75.000 kilométert tett meg mire az asztalra kerül, láthajuk, hogy megdöbbentő számokról van szó.

A legnagyobb szennyezés az értelmetlen szennyezés: a kidobott élelmiszerrel rengeteg energia és víz vész el fölöslegesen. Habár az ÖkoKör Kamra tagjai már eleve környezettudatosabbak a hazai átlagnál, azért ők sem tudják teljesen elkerülni, hogy élelmiszerhulladék keletkezzen a háztartásukban. Viszont egy kis odafigyeléssel az ÖkoKör Kamra végére szinte mindenkinek sikerült csökkentenie a kidobott étel mennyiségét.

Az egyik résztvevő így nyilatkozott erről:

Meglepődtem, hogy valójában az ember oda sem figyel, hogy mennyit pazarol. Jó volt tippeket kapni arra,hogy milyen módszerekkel tudjuk minimálisra csökkenteni az ilyen pazarlást.”

Az ÖkoKör Kamrában sokan számos praktikát kipróbáltak az egészségesebb táplálkozásért, és ezek közül több praktikát hosszú távon is megtartanak: kevesebb húst, helyette több zöldséget és egészségeseb, változatosabb köretet (pl. hajdina, barna rizs) fogyasztottak; kipróbáltak néhány bio élelmiszert; kertészkedni kezdtek.

A húsfogyasztás érzékeny téma, ezt jelzi egy résztvevő beszámolója is:

Áttértünk a vegán étrendre, és bár nem ígérem, hogy ez örökké így marad, az biztos, hogy a családi húsfogyasztást erősen korlátozni fogjuk.”

Egy másik résztvevő így összegezte az ÖkoKör Kamra tapasztalatait:

„Nehéz mindenben eleget tenni az öko szemléletnek. Sok ellentmondással találkozunk: ha valami egészséges, lehet, hogy nagy a távolság, ahonnan beszerezhető. Ha pedig helyből vásárolok, akkor lehet, hogy nem egészséges. Az embernek meg kell találni a középutat, amin még jólélekkel járni és élni tud. Sok újat tanultam, ötletet, szemléletet.”

Szélesebb társadalmi szinten is van már elmozdulás

Nem csak az ÖkoKör Kamra tagjai számára fontos az étkezésük környezeti hatásának csökkentése, hanem össztársadalmi szinten is növekvő figyelem kíséri ezt a témát. Az Európában egyedülálló módon elsőként kiadott Tudatos Vásárló Piaci jelentés adatai is ezt bizonyítják. Csak 2014 és 2016 között összesen 360 milliárd forintot költöttünk környezettudatos és etikus élelmiszerre, ezen belül:

Miért pont ÖkoKör Kamra?

2010 és 2016 között mintegy 900 háztartás kapcsolódott be a TVE háztartászöldítő ÖkoKör programjába, ahol különféle praktikákat tanultak a környezetkímélőbb víz-, és energiafogyasztásról, vegyszerhasználatról, közlekedésről és az élelmiszerekről. A résztvevő háztartások a program végére átlagosan 24%-kal kevesebb ételt dobtak ki.

Ennek a programnak a folytatásaként német, olasz, spanyol és svéd partnerszervezetekkel közösen 2017 tavaszán indította el a Tudatos Vásárlók Egyesülete az ÖkoKör Kamra programot, ahol a résztvevők még jobban elmélyülhetnek az egészségesebb, környezet- és pénztárcakímélő étkezés praktikáiban.

Miért pont élelmiszer? 

·         Magyarországon a háztartások kiadásának 25%-a ételre megy el.

·         A mezőgazdaság felelős az emberiség által okozott üvegházhatású gázkibocsátás 22%-ért.

·         Az EU-ban a megvásárolt élelmiszer 30%-a a kukába kerül.

Mire jó ez a program?

·         Segít, hogy a résztvevő háztartások étkezése egészségesebb, pénztakarékosabb és klímabarátabb legyen.

·         Olyan lépéseket mutat be és segít kipróbálni, rutinná alakítani, amelyek nem igényelnek (mindenképpen) több kiadást, inkább odafigyelést, szervezést.

Hogyan hat?

·         Egyszerű, könnyen megvalósítható háztartási praktikák megosztása, kipróbálása, begyakorlása.

·         Olcsó, nem feltétlenül több kiadást igénylő lehetőségek megismerése.

·         Szokások feltérképezése, mérése a program elején, végén, azért, hogy számszerűsíthető legyen az új szokások révén elért változás.

Az 5-10 fős ÖkoKör Kamra csoportok 5 héten keresztül járnak össze általában heti rendszerességgel. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, és társaik segítségével 3 témakört dolgoznak fel (élelmiszer & egészség, élelmiszer & hulladék, élelmiszer & klímaváltozás). A témákhoz kapcsolódóan egyszerű, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek. Ezek jobb esetben a gyakorlás után rutiná válnak.

A résztvevők a program elején és a végén is megmérik az étkezési szokásaik legfontosabb jellemzőit (pl. mennyi ételt dobnak ki, mekkora az étkezésük kilóméter-lábnyoma). Így számszerűsíthetővé és ténylegesen láthatóvá válik, hogy már kis lépésekkel is milyen nagy mértékű változások érhetőek el.

Az ÖkoKörök nemzetközi módszer viselkedésváltoztatással kapcsolatos hatékonyságát korábban kutatók is vizsgálták. Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy az ÖkoKörök tagjai a program „hivatalos” lezárulása után is megtartják a kialakított környezettudatos szokásokat, sőt, környezeti hatásukat többen később tovább csökkentik.

Az ÖkoKörök sikerének kulcsa ugyanis az, hogy a hagyományos környezetvédelmi témájú kampányokkal szemben nem elégszik meg a tájékoztatással és információátadással. A program egyben közösségi eszköz is: a résztvevők szemléletét közösségi kontextusba ágyazva, az emberi kapcsolatok erejét kihasználva formálja, folyamatos figyelmet szentelve a motivációnak, visszajelzésnek és megerősítésnek.

Egy-egy Ökokör tagjaként senki nem érzi már sem magát, sem próbálkozásait elszigeteltnek, így a környezetvédelem magánügy helyett közösségivé válik, s új erővel tölti fel az egyes egyéneket.

Kép: pixabay.com

      Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

  2015-1-SE01-KA204-012260 Food Actions! Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek