fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Olyan, mintha lenne egy saját kertem, csak nem nekem kell kapálni…

Mit szeretünk benne a legjobban, és mi jelent kihívást? Most megtudhatjátok, hogyan látják a Birs zöldségközösséget a tagok és Héjjas Szilvi, a termelő.

A 2013 tavaszán elindult Birs zöldségközösségnek ez a negyedik szezonja. Szilvi évente 40 héten keresztül látja el tagjait friss biozöldséggel. Az elmúlt egy évben a TVE két munkatársa is belépett a belvárosi átadóponttal rendelkező közösségbe. Elkezdtek beszélgetni arról, hogy mit szeretnek benne a legjobban, és mit látnak kihívásnak, így abszolút kezdő tagként. A beszélgetésükből végül cikk kerekedett, több tagot és Szilvit is megkérdezték a saját tapasztalataikról.

Miért jobb ez, mint a piacozás? – a gazda válaszol

Szilvi korábban biopiacokon árult, de szerinte a zöldségközösség százszor jobb, mint a piacozás. Sokkal közvetlenebb kapcsolata van a tagokkal, mint a piaci vásárlókkal. Bár néha kihívást jelent megfelelni a különböző embereknek. A piacon ez egyszerűbb volt – ha nem tetszett az áru, akkor nem vették meg a termékét.

Most lényegesen többféle zöldséget termel, mint a korábban, de ehhez az egész gazdaságot át kellett állítania. Több mint 50 féle zöldség terem a kunszállási gazdaságában, míg a piacra elsősorban szamócát és retket vitt. Így a bővebb választékkal nagyobb a rugalmasság is, hiszen év közben is lehet korrigálni. Míg korábban nagy bevétel kiesést jelentett, ha például a lótetű megette a szamócatöveket, most az ehhez hasonló eset még nem a világ vége.

Anyagi szempontból is sokkal kedvezőbb a termelés ezen formája, Szilvi szerint a piacozás nagyon hullámzó bevételt eredményezett. A jelenlegi felállásban gyakran előfordul, hogy a termékek frissebben jutnak el a tagokhoz, hiszen van, amit reggel szed le, és még aznap átveszik tőle a tagok a délutáni átadáson. Kevesebb időt is igényel a heti átadás, mint a piacra járás. Két gyermek anyjaként az sem elhanyagolható, hogy mivel az átadás csütörtökön van, Szilvi hétvégéi szabadok.

Miért jó Birs tagnak lenni, mit szeretnek benne legjobban a tagok?

Lássuk, mind mondanak a tagok, a következő sorok magukért beszélnek, csak minimális szerkesztéssel közöljük a beérkezett válaszokat:

– Le van tudva a fél heti bevásárlás, nem kell piacra járnom.  Idényjellegű zöldséget fogyaszthatok, és “egy hullámhosszon vagyok a természettel”. Ha éppen a mángoldnak van szezonja, akkor azt eszem.

– Sajátomnak érzem. A tudat, hogy adva van egy gazdaság, ahol egy éven keresztül folyamatosan nekem terem valami, és ha nem üt be a ménkű, akkor egy évig lesz mit ennem. Szilvinek hála, látjuk a fényképeken, hogyan fejlődnek a növények, pl. ha már elültette a salátákat, tudom, hogy akkor pár hónap múlva azt ehetem majd.

– Tudok olyan élelmiszert fogyasztani, amit eddig nem tudtam! Allergiás vagyok a vegyszerszármazékokra, az uborka, retek és hagyma régóta has- és gyomorfájást okozott, és nem tudtam megenni. Szilvinek hála újra meg tudom enni őket, és új, gyermekkori ízek jönnek elő.

–  Szilvi szívét-lelkét beleteszi a termelésbe, a személyisége és elhivatottsága nagyon sokat számít nekem.

– Íze van, gyönyörű és már kora tavasszal folyamatosan jönnek a zöldek, amikor a piacon még semmi hasonló nem kapható. Ízre és állagra is sokkal jobbak a zöldségek, mint a leszűkült bolti kínálat.

– Zöldsimacsot (zöld turmixot) iszunk minden reggel, nagyon jó hogy változatos zöldeket lehet beletenni – ma éppen répalevél volt benne.– Kényelmes. Csak el kell mennem a csomagért, ami össze van készítve nekem.

Ha szeretnél csatlakozni, évközben is megteheted.

Keresd Héjjas Szilvit a hejjasszilvia@gmail.com email címen vagy tájékozódj a Birs közösség Facbeook oldalán.

Azáltal hogy ismerem a termelőt, látom a zöldségek értékét (hogy nem csak egy termék, egy tárgy az üzletek polcain). Ha találkozom egy kukaccal vagy csigával érzem a természet közelségét, még a belváros közepén is.

– Olyan, mintha lenne egy saját kertem, csak nem nekem kell kapálni…

– Mert tudom, hogy olyan helyről származik a zöldség, ahol nem kezelik vegyszerrel, és szeretettel gondozzák. Ez ugyanis meghatározza a zöldség beltartalmát – itt sem a külső számít 🙂

Mert hazai, idény zöldséget és gyümölcsöt kapok, helyi gazdálkodót támogatok a vásárlásommal – nekem ez nagyon fontos.

– Kockázatközösség. Ha valaki tudatos fogyasztó és egy ilyen közösség tagja lesz, annak a természettel is együtt kell élnie. Elfogadom, hogy megehetik a csigák a salátát és megrághatják a kukacok. Eddig viszonylag ritka volt az ilyen eset, de mindig igyekszünk megmenteni a csigákat és kirakjuk a kertbe 🙂

– Sokat hallottam a közösségi gazdaságokról, volt szerencsém hazai és külföldi gazdaságokat is meglátogatni, és most nagyon élvezem, hogy végre tagként is részt vehetek egyben.

Hétköznapi kihívások 

Mint minden újnak, egy zöldségközösségi tagságnak is megvannak a maga kihívásai, amihez úgy tűnik a megkérdezettek egytől-egyig jól alkalmazkodtak.

A Birs közösség igen szerencsés az átadás szempontjából, hiszen ha a tagok nem érnének oda a csütörtök délutáni átadásra, a zöldségcsomagokat még aznap este tízig, és pénteken egész nap átvehetik a Bakáts térnél lévő Birs Bisztróban. Ennek ellenére a megkérdezettek többsége azt mondta, hogy az egyik legnagyobb kihívás, hogy el kell jutni érte hetente fix időpontban – „néha összejönnek a teendők és nehéz a csomagért menni, de igazából az esetek 99%-ban megoldom”.

A második leggyakoribb kihívás, a gyors feldolgozás szükségessége és a hűtők véges kapacitása:

– Hamar fel kell dolgozni: be kell állnia a heti menetrendnek, hogy pénteken vagy szombaton feldolgozom a nagyját, különben megromlik, és akkor vérzik a szívem.

– Rá kellett jönnöm, hogy a 110 literes kishűtő kapacitása véges, és így hely hiányában csütörtök esténként erősen bezöldül  🙂

Végül a szezonalitáshoz és az újdonságokhoz kötődő kihívások:

– Előfordul, hogy egyfajta zöldségből sok van, és egy idő után unalmassá tud válni. Most kértem a családtól aszalógépet, így majd zöldség csipszet is tudok készíteni, ha éppen valamiből dömping van.

– Ami pozitívum és kihívás is egyben, hogy néha olyasmit kapunk, amit magamtól nem vettem volna meg, most például a rebarbarát. Pozitívum, mert többféle dolgot eszünk, de kihívás ezek elkészítése (legalábbis az első néhány alkalommal).

– Általánosságban elmondható, hogy befolyásolja a sütési és főzési beidegződéseinket. Kreatívnak kell lenni és új receptek után nézni. Ez szerintem nem baj, kifejezetten tágítja a gasztro-határokat.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás