fbpx

| Szentmarjay-Kertész Lívia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Olvasónk írta: magyar fokhagyma Kínából?

Honnan is származnak az esetleg csinos trikolor szalaggal is feldíszített termékek? Olvasónk minden bizonnyal nem az első és nem is az utolsó, már mi is belefutottunk a problémába. Vagy Makó kínai város?

Kedves TV szerkesztők!

A hétvégi bevásárlás során történt egy eset, amit szeretnék megosztani Önökkel, mert nagyon elszomorított. Több okból is. Az Intersparban vásároltunk, többek között fokhagymát. Az áruházban a zöldséges ládákra kitett ártáblán feltüntetik a származási helyet is. Volt kimérős kínai fokhagyma, és hármasával becsomagolt magyar. Utóbbi persze drágább volt. De úgy döntöttünk, azt hozzuk inkább. Hiszen a “pénzünk szavazat” (bár nem örülök, a felesleges csomagolóanyagnak sem, de ha ez a hazai, legyen ez – gondoltam).

Aztán itthon, mikor kipakoltam, megnéztem a hagyma bilétáját. Döbbenten olvastam a feliratot: “Import hagyma”. Micsoda??? Megfordítottam a fecnit: “Származási hely: Kína”!!! Vagyis az áruházi felirat abszolút nem felelt meg a valóságnak (azóta nem volt érkezésünk reklamálni náluk, mert nem sűrűn járunk arrafelé.) És még olyan is szerepel a bilétán, hogy “termelői kód”. Az vajon kié? Miféle termelőé? A kínai földművesé? Hát… Nem hinném! Persze lehet, hogy tévedek. De már bizalmatlan vagyok.

Aztán a fenti eset után megnéztem a korábbi bevásárlásunkból származó fokhagyma bilétáját is. Hihetetlen, milyen megtévesztő az is! Az egyik oldalán ennyi áll (csupa nagy, jól olvasható betűvel): Kovács Károly, 5720-Sarkad, Vécsey u. 8. Aztán, ha megfordítjuk a fecnit és elolvassuk az apró betűket is, kiderül, hogy ez a hagyma is Kínából származik. Sok hozzáfűznivalóm nincs az esethez, szerintem a történtek magukért beszélnek. Lehet, hogy az Intersparos dolog csak tévedés (vagy túl naiv vagyok?), de a második példa véleményem szerint a jóhiszeműség kihasználása, szándékos megtévesztés. Bár azt a következtetést talán mindenképpen levonhatjuk belőle, hogy a forgalmazó is tisztában van vele: az emberek könnyebben megveszik a kínai fokhagymát, ha első ránézésre magyarnak vélik. (És a sparos fokhagymára sem merték azért azt írni nagybetűvel, hogy KÍNAI FOKHAGYMA. Jól jött nekik ez az “import” szó.)

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás