fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Olvasóink írják: Az élelmiszer, amit (soha) nem vennének meg

| Tudatos Vásárló

Az október 19-i Élelmezési Világnap alkalmából azzal a kérdéssel
fordultunk olvasóinkhoz, írják meg, milyen élelmiszereket nem vennének
meg, s hogy miért.

Kis kockában nagy erő?

Bíró Edit, Szeged

Már évek óta nem veszek leveskockát, vagy
zacskós levest. Egyrészt, mert nem vagyok leveses, másrészt mert úgy gondolom,
hogy ha mégis levesre szottyan kedvem, akkor nem egy minimál hasznos tartalmú
valamit szeretnék, jó sok színezékkel meg ízfokozóval, amiben csak akkor van
egy kis tartalom, ha a csodakocka/-por mellé teszek bele. Igaz, akkor meg nem
kell bele a kocka/por. De ez még mind semmi ahhoz képest, ami legutóbb teljesen
kiverte nálam a biztosítékot!

A gyártó ugyanis nem áll meg itt az
ízfokozó-koktélokkal, és kifejlesztette a nagy erőt egy kis kockában. Van
petrezselymes, fokhagymás, bazsalikomos. 1 kis kocka megfelel 1 teáskanál friss
fűszernek. Szuper! Illetve… Gondolkodjunk csak: hiszen a kocka maga is
körülbelül egy teáskanálnyi. S az ugye nem lenne üzlet, ha egyszerűen benne
lenne annyi fűszer – meg ugye az amúgy sem állna össze morzsolható kockává.
Ráadásul ezek nem is olyan hű, de különleges, drága, nehezen beszerezhető
fűszerek. Mert még ha igazi sáfrány lenne megtöbbszörözve így.

Mindezek helyett inkább kis adagokban
fagyasztok le zöldséglevest, vagy nem sajnálom az időt és a fáradtságot az
alaplé-készítésre. Meg kicsit előre gondolkodva: nyáron napon, illetve fűtési
szezonban a cserépkályha (radiátor) tetején remekül meg lehet szárítani szinte
bármilyen felkockázott leveszöldséget (répa, gyökér, zeller, karalábé, stb.),
és persze zöldfűszereket (perezselyemzöld, zellerzöld, kapor, stb.) is, hogy
aztán természetes, adalékmentes ételízesítőként tetszőleges módon felhasználjam,
amikor gyors megoldás kell. Ilyen egyszerű. Szezonban, piaci zöldségből ráadásul
olcsó. A fűszeres üvegekben felsorakoztatva meg szép. S nem utolsósorban nem
műanyag. Ja, és még finom is az ilyenekkel készített étel!

 

Számos szemléletes, olvasmányos és
tanulságos írás érkezett, a legjobbnak Bíró Edit itt megjelentetett írását
találtuk. Köszönjük olvasóinknak, hogy megosztották-megosztják
velünk véleményüket. A felvetett témához természetesen továbbra is várjuk a
véleményeket, hozzászólásokat – akár a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu email
címen, akár a cikk alján hozzászólásként.

Kép [cc] Dave McLean

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok