fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Olcsó rezsicsökkentő eszközök

Egy kis odafigyeléssel és néhány párezer forintos befektetéssel éves szinten akár 5-10%-ot is megspórolhatunk a rezsiköltségből. Az Energiaklub szakértője, Király Zsuzsanna tanácsai alapján bemutatjuk azokat az olcsó eszközöket, amelyeket tényleg érdemes beszerezni.

A zöld boltokban bőven találunk energiatakarékos termékeket, de nehéz eligazodni köztük, mert típusban és árban is elég nagy a választék. Mielőtt bármit is beszereznénk, gondoljuk végig, melyikre van tényleg szükségünk, ne rögtön a több százezer forintos hővisszanyerő zuhanytálcával kezdjünk. Király Zsuzsanna, az Energiaklub lakossági energiagazdálkodással foglalkozó szakértője azt is hangsúlyozta, ha lehet, vásárlás előtt tájékozódjunk és próbáljuk ki a berendezéseket.

Gázszámlát csökkentünk

A megállapítás rögtön igaz a fűtőtest mögé ragasztható ún. hőtükör fóliára, amellyel a fűtési energia 5-6%-át is megtakaríthatjuk. A fűtőtest minden irányban közel azonos mértékben adja le a hőt. A fal felé néző oldala, különösen a radiátor esetében, jórészt nem a szobát, hanem a falat melegíti. A hőtükör hővisszaverő anyagból készült. Működésének lényege, hogy a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. A módszerrel gyakorlatilag leszigeteljük a fűtőtest mögötti falrészt. Általában 3000 forint körül már beszerezhető (kb 5 m-es darabokban kapható), de figyeljünk oda a vásárlásnál, mert nem mindegy, milyen fűtési rendszerhez  szeretnénk használni – figyelmeztet az Energiaklub szakértője.

A gázkonvektorhoz olyan típust válasszunk, amely magas hőmérsékletnek is ellenáll, ez a berendezés ugyanis magasabb hőmérsékleten üzemel. A radiátoros fűtésnél a hővisszanyerő fólia mellett a termosztatikus radiátorszelepek felszerelése lehet a legjobban megtérülő berendezés. Ezzel a radiátor a szoba felfűtése után automatikusan visszakapcsol, nem fűt feleslegesen. Felszerelése körülbelül 20-30 ezer forintos befektetést jelent lakásonként. Hasznos lehet a bejárati, előszoba ajtóra szerelhető hőszigetelő seprű is, megakadályozza, hogy a kimenjen a benti meleg. Az eszköz körülbelül 1000-2000 forintért beszerezhető.

Vízszámlát csökkentünk

 

A csapra szerelhető víztakarékos perlátor a vízsugárhoz levegőt kever, így kevesebb vízmennyiség is elegendő például a kézmosáshoz. Ha ugyanezen az elven működő zuhanyfejet is felszerelünk, még több melegvizet spórolhatunk. Egy víztakarékos perlátort körülbelül 500 forint körül, víztakarékos műanyag zuhanyfejet pedig már 3000 forintért is beszerezhetünk.

 

 

 

Villanyszámlát csökkentünk

Odafigyelés mellett az energiatakarékos kompakt fénycsövek és a billenőkapcsolós elosztók beszerzésével csökkenhet a villanyszámla. A fénycsöveket szintén érdemes vásárlás előtt tesztelni, legalább a boltban, mert nem mindegy, milyen a fény színe, kellemes érzetet ad-e vagy sem. Árban itt nagy különbségek lehetnek, de érdemes az ismert márkákat választani, mert általában jobb minőségűek és hosszabb ideig is bírják, akár 6-8 évig is. Vásároljunk „A” és „B” energiacímkéjű kompakt fénycsövet, 6-8-szor tovább bírja, és negyedét fogyasztja, mint egy hagyományos izzó. A 100W-os hagyományos izzót 23W-os kompakt fénycső helyettesítheti, a 60W-osnak a 15W-os felel meg.

Ha belegondolunk, szinte az össze elektronikai kütyünk standby üzemmódban áll, nem használjuk, mégis fogyasztja az áramot. Ha ezeket billenőkapcsolós elosztóba dugjuk, nem kell mindegyik berendezést ki-be húzogatni a konnektorból és egy kattintással áramtalaníthatjuk is. Éves szinten ezzel legalább egy villanyszámlányi összeget megspórolhatunk. Egy kettes elosztó 1000 forint körül mozog.

 

További információk az Energiaklub Csekcsökkentő oldalán!

 

Kép (CC) CarLee

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás