fbpx

Oktatás, szolgáltatások iskoláknak

Kontakt: Haraszti Anikó, oktatas [kukac] tve.hu

Oktatási célú kiadványaink
Vásárolj okosan!
Iskolai szemléltető plakátok
A kávé ereje (dokumentumfilm DVD-n)
 

Képzések, előadások, órák
Felső tagozatosok, középiskolások, egyetemisták és tanárok részére az alábbi témákban tudunk előadásokat, képzéseket, foglalkozásokat tartani:

  • Fenntartható fogyasztás, etikus és környezetbarát vásárlás és életvitel: bevezetés a fenntarthatóság, a fenntartható fogyasztás fogalmában, milyen hatással is vannak fogyasztási szokásaink a szűkebb és tágabb természeti illetve társadalmi környezetünkre, mi következménye illetve van e alternatívája jelenlegi fogyasztói kultúrának, mit jelent az etikus fogyasztás, mit tehet ma egy környezettudatos életmódot követő vásárló.
  • Mit is várhatunk egy társadalmilag felelősen működő cégtől, kereskedőtől, szolgáltatótól (CSR): mit jelent a vállalati társadalmi felelősség, milyen szerepet töltenek ma be a vállaltok a mindennapjainkban, miként befolyásolják jövőnket, a CSR valódi felelősségvállalás vagy csak újabb reklámfelület esetleg trükk, számon kérhető, ellenőrizhető e egy vállalat.
  • Fogyasztók alapvető jogai és az érdekérvényesítés lehetőségei (fogyasztóvédelmi altémák is): hogyan lehetnénk felelős, tudatos vásárlók, ha az alapvető jogainkkal nem vagyunk tisztában, vagy nem tudjuk azt érvényesíteni, hogyan védekezhetünk, mik a lehetőségek, milyen hatékony eszközök állnak ma rendelkezésre fogyasztók számára.
  • Fogyasztói mozgalmak, fogyasztási alternatívák: milyen alternatívái léteznek a jelenlegi globalizált fogyasztói kultúrának, kisközösségi beszerzési összefogások, különleges beszerzési/értékesítési módszerek, mit jelent a “bojkott” és mit a „buycott”, van-e hatásuk.Az itt felsorolt témákban különböző mélységű (általános bevezető mellett egy-egy terület részletesebb bemutatása), különböző hosszúságú (45-50 perces előadás, 2 órás beszélgetés, egésznapos képzési program), különböző korcsoportot célzó foglalkozáshoz tudunk előadót biztosítani, valamint – anyagi helyzetünktől függően – képzéseket, foglalkozásokat szervezni, tartani.

 

Tizenévesek szemléletformálása az ökológiai fogyasztóvédelem és a fenntartható fogyasztás témaköreibenTanulmány és módszertani kézikönyv
Középiskolás diákcsoportokkal folytatott 2004/2005. évi oktatási mintaprojektünk végére egy, a gyakorlatban is tesztelt módszertant, mintaprogramot dolgoztunk ki, amely összefoglalja az egyéves munka során elért eredményeket és tanulságokat, így a projekt eredményei több oktatási intézményben is hasznosulhatnak. A módszertan kidolgozása a 2004/2005-ös tanév első félévében személyes interjúkkal, a szakemberek, a szülők, és a fiatalok bevonásával szerveződő műhely-munkákkal kezdődött, majd a második félévben az oktatási intézményekben, főleg a fiatalok részvételére épülő többhónapos oktatási tevékenységgel fejeződött be. A kézikönyvben az alábbi témák óravázlatként kerültek kidolgozásra: fogyasztás, reklámok, állatvédelem, élelmiszer, szupermarket.

 

Tanárképzések a fenntartható fogyasztásról és a méltányos kereskedelemről
2005 őszén négy alkalomból álló tanárképzés sorozatot bonyolítottunk le négy helyszínen: Budapesten, Győrben, Nyíregyházán és Pécsett. A tanárképzéseken egyesületünk és partnerszervezeteink munkatársai, valamint meghívott szakértők tartottak előadásokat a fenntartható fogyasztásról és a méltányos kereskedelemről. A képzés keretében a tanároknak átadtunk egy gazdag oktatási csomagot, amely a témában a magyar civilszervezetek által kiadott kiadványokat tartalmazta. A képzéseken összesen közel 100, főként középiskolai tanár vett részt. A budapesti és a pécsi képzések egyes résztvevői olyannyira hasznosnak és vonzónak ítélték a programot, hogy azonnal hasonló képzések szervezésébe kezdtek, ahová munkatársainkat vendégelőadóknak meghívták.

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás