fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ökoturisztikai ajánló: Kemenceépítés a Bakonyban

Nincs is jobb a kemencében sült kenyérnél, főleg ha az saját készítésű kemencében sült. Látszólag lehetetlennek tűnik, pedig bárki számára megtanulható, ha a nyári láblógatást kiváltjuk egy kemenceépítő tanfolyammal.

Benicsek Mihállyal, a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület kemenceépítői tanfolyamának programvezetőjével beszélgettünk.

Milyen kemencéket szoktatok építeni?

Elsősorban a Bakonyban elterjedt, úgynevezett német típusút, amely egy fél henger, egyik oldalán a kemenceszájjal. Ehhez hasonlókat a Mátra környékén készítettek, de ott a tüzelőnyílás és a kémény az ellentétes oldalon kapott helyet. Ezek alapvetően kültéri építmények, és amit mi rakunk, abban öt-hat egyenként ötkilós kenyér fér el. A sütőtér 90-szer 120 cm-es. Az anyaga 6-700 bontott vagy új kisméretű tégla, 1,5-2 köbméter jó minőségű agyag, a sütőtér aljának fugázásához pár kiló só, a tapasztáshoz szalmatörek, pelyva, no meg mész kell.

Tetőt nem feltétlenül szükséges építeni, mert egy évente elvégzett alapos meszelés nagyon időjárásállóvá teszi a falat, de persze mégiscsak a tető a legbiztosabb. Ennek egyik formája, amikor két vízszintesen beépített szelemennel (támasztéknak használt gerenda – a szerk.) közvetlenül ráépítjük, de független, saját lábakon állót is választhatunk, ami alatt bográcsozó hely, asztal is elfér.

Természetesen a kemence a házban is helyet kaphat, bár a feladata alapvetően az ételkészítés és nem a fűtés. Bentre a jól ismert búbos alakút ajánlom a jobb helykihasználás miatt. Ehhez azonban mindenképp szakember segítségére van szükség, és azt is érdemes meggondolni, hogy a nyári kánikulák idején lesz-e kedvünk tüzet rakni a lakásban a kenyérsütés kedvéért.

 

A kültéri típus mire használható és mennyibe kerül?

Nagyon sokféle étel készíthető benne. Kenyér és mindenféle sós-édes tészták, húsok, agyagfazekakban pedig káposztás-babos-lencsés ételek. A sütés után megmaradt hővel gyümölcsöt aszalhatunk, gombát száríthatunk. Az anyagköltséget a tégla és az agyag ára határozza meg. 10000-12000 Ft körül számolhatunk, ehhez jön a tető ára, illetve az építés díja.

Aki kedvet kapott, a következő tanfolyam időpontjáról a www.pangea.hu oldalon, a benicsek[kukac]gmail.com e-mail címen vagy a szervezet váci irodájában, a (06 27) 512-039-es telefonszámon érdeklődhet.

 

Amit meg is lehet spórolni.

Én a kemenceépítést a Pangea Egyesület egykori vezetőjétől, Breuer Lászlótól, Sumitól tanultam, illetve együtt tanultuk. Az elsőt a Pénzesgyőri Oktatóközpont udvarán állítottuk fel, ami nagyon sok látogatót megfogott. Néhányan rendeltek tőlünk maguknak, mások meg az építést akarták elsajátítani. Így jött az ötlet, hogy egy tanfolyam keretében összekötjük a két igényt. A megrendelő házigazdánál a tanfolyamosokkal együtt elkészítjük a kemencét.

A tulajdonosnak így anyagárba kerül az egész, a résztvevők pedig megtanulják a lábazat készítésétől a kéményig-tetőig a szerkezet kialakítását; látják, milyen állagú tapasztósarat kell készíteni, és abba mennyi szalma és törek kerül. A legutóbbi tanfolyam egy Egerbakta környéki tanyán, patakparton zajlott, két hétvégén át. A legszerencsésebb, ha 5-6 fő vesz részt benne, mert ennyi kéz és láb ideális a sárdagasztásnál, anyagporciózásnál és -mozgatásnál. Készítettünk egyébként egy kiadványt is Kemenceépítés és kenyérsütés címmel, ennek alapján már sok kemence épült. A Pangea füzetek sorozatban jelent meg, és szerzője Zsíros Zoltán, a tanfolyam másik oktatója.

 

Milyen készségek kellenek ahhoz, hogy a tanfolyamot elvégezve hasznát vegyem az ott tanultaknak?

Nem kell semmiféle bonyolult folyamatra, technológiára gondolni. Régen az emberek a folyóparti agyagos sárból és cserépdarabokból készítették a kemencéiket. Nem kell mindenáron hőálló cement, samott vagy vízüveg, ember- és természetközelibb egy hagyományos, pláne újrahasznosított anyagokból készült darab. Ezt is egyszerű elkészíteni, és ha nem tetszik az alakja, egyszerűen újrarakjuk saját anyagaiból.

Egy kis kézügyességgel a tanfolyam után biztosan tudunk magunknak építeni egyet. Természetesen az iparengedélyt nem tanácsos rögtön kiváltani, de ha megtetszik ez a mesterség, akkor tovább is képezheti magát az ember. Nagyszerű, szép eredményt ígérő munka, amikor valaki a saját elképzelései szerint megépíti a kemencéjét. És az abban sült kenyérnek más íze lesz.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás