fbpx

| Tudatos Vásárló

Ökoruhák magyar tervezőktől: Sharolta, renaiChance, Réthy Fashion

Újrahasznosítással már a különböző textileknél is találkozunk, például úgy, hogy az egyébként hibátlan anyag egy új ruha része lesz. Fontos a tervezés, hiszen nem minden anyag alkalmas erre, és nem lehet 100%-ban újrahasznosított mindent. Hazai tervezőket kérdeztünk arról, hogyan vágtak bele az ökoruhák készítésébe.

 

Sharolta

 

“Nagyon nem szerettem volna a saját nevemet márkanévnek, de különböző divatszakemberek nyomására elfogadtam végül ezt. Mivel elsősorban külföldi piacra szeretnék majd gyártani, ott a Sharolta egyszerűen csak egy fantázianév. ” Tripolszky Sára

 

Ki tervez?

Egyelőre én. Sokat segít a mentorom Vig Virág, a Virivee márka alapítója. Remélem, hamarosan lesz majd egy partnerem, aki elsősorban a kiegészítők tervezésében fog segíteni.

 

Hol történik a gyártás?

Jelenleg manufaktúra-szerűen egy kis vidéki varrodában zajlik a gyártás.

 

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

A zipzárak, gombok, gumik, passzék jelenleg még mind új anyagból vannak. Ezen túl pl. a nagdrágok 100%-ban újrahasznosított farmerből vannak, amit az Impact Hub gyűjt nekem magánemberektől, illetve a Humánából szerzek be. A szoknyákban és a felsőrészekben van kb.  20-40% új anyag is, ami leginkább pamut vászon vagy jersey. Szeretném ezt a jövőben biopmauttal kiváltani.

 

Hol kaphatóak a termékek?

Éppen lezárult a mintadarabok tesztelése, ami alapján véglegesítettük a szabásmintákat. Budapesti vásárokon és nyári fesztiválokon elérhetőek a ruháim, például a WAMPon, a Szimplában, a Samsarán, vagy a Sharolta facebook oldalán keresztül. A július végi fotózást követően beindul a webshop is a www.sharolta.com-on. Egyébként épp marketingest keresünk!

 

 

renaiChance

 

 

“Sokáig kerestem a jó nevet, mindenképpen szerettem volna, ha megjelenik benne az újjászületés-esélyadás témakör. A renaiChance név végül ezeket hozza vissza; a renaissance és a chance szavak összeolvasása.” Katona Dóra Julis

 

Ki tervez?
 

Egyszemélyes projekt vagyok, így én vagyok a tervező is, viszont mivel a termékeim nagy százaléka konkrét megrendelés, sokszor tervezek együtt a megrendelővel.

 

Hol történik a gyártás?

Én magam gyártok mindent itthon, a VII. kerületi lakásomban.

 

Milyen alapanyagokkal dolgozol? 

A fő alapanyagok használt ruhák, lakástextilek és divat-kiegészítők. Ezek a saját és barátaim ruhatárának fölöslegessé vált darabjai (irgalmatlan mennyiségű ruhadarabot jelent ez), időnként megrendelők is hagynak nálam olyan ruhákat, amelyekkel már nem tudnak mit kezdeni. Ha valami konkrétabb termékre van szükség, turkálókban szoktam körülnézni, találok-e a saját készletemnél jobbat.

A kellékek (zipzárak, gombok és társaik) igen nagy részét is öröklöm, illetve ami még jó egy régi darabból, felhasználom, ha viszont mindenképpen külső forrásból kell beszereznem egy hozzávalót, akkor mindig nagykereskedéseket célzok meg.

 

Hol kaphatóak a termékek?
 

Elsősorban online szoktak tőlem rendelni a facebook oldalamon keresztül, de megtalálhatóak a kész holmik Meskán, Etsy-n, tapinthatóan pedig a Paloma 13-14-es szobájában.

 

 

 

 

Réthy Fashion

 

 

“Mikor elkezdtük a vállalkozásunkat, a fő cél az volt, hogy a farmer újrahasznosítást egy magasabb szintre emeljük, ezért mikor a névválasztásnál tartottunk, ezt a gondolatiságot  vettük alapul. Szerettük volna, ha a nevem lenne a márkanév, de mivel a Réti sima „TI”-vel van írva, ezt „nemesítettük” „THY”-ra, így született meg a Réthy Fashion márkanév.” Réti Éva

 

Ki tervez?

Egyelőre én – Réti Éva – tervezek. Az újrahasznosítás egy teljesen más tervezői gondolkodást igényel, mint egy hagyományos alkotás. Hiszen itt az első lépés, hogy be kell gyűjteni az alapanyagot, utána pedig jön a válogatás és a szortírozás, majd a meglévő alapanyagból tudunk alkotni.

 

Hol történik a gyártás?

Az alapanyagot iskolákban-óvodákban gyűjtjük. Különleges öko-napokat szervezünk, amikor farmergyűjtés is zajlik, egy „Farmermánia” kiállítás, valamint az iskola tanulói és tanárai szereplésével egy divatbemutató. Ezek a bemutatók azért jók, mert itt játékosan megvalósul a gyakorlati környezetvédelemre történő nevelés. Aztán a begyűjtött farmereket Kispestre szállítjuk a Forrásház nevű intézménybe, ahol egy pozitív munkaterápiás csoport szedi szét, mossa, válogatja. A már kiválogatott alapanyagból készítjük a ruhákat. Az alkotást, a szabást mi készítjük és a varrást pedig külső varrónők végzik.

 

Milyen alapanyagokkal dolgozol?

A ruháknál a legjobb minőségű farmerokat kell felhasználni, a kiegészítőknél már lehet a gyengébb alapanyagokat is. A farmer anyag jellegéből adódóan sokféle díszítés és anyagpárosítást lehet alkalmazni. Mi a farmerokkal együtt gyűjtjük a régi csipkéket, szőtteseket, melyeket felhasználjuk a díszítéshez. Elegánsabb, különlegesebb ruhák készítésénél kiegészítésként felhasználunk kézzel festett selyemanyagot, illetve egyéb anyagokat (muszlin, selyem, zsinór stb.)

 

Hol kaphatóak a termékek?

Van egy mintaboltunk Józsa Judit Galériában (Budapest, V: kerület Városház utca 1.), ahol minden csütörtökön 16-18 óra között várjuk azokat a vásárlókat, érdeklődőket, akik szeretnének velünk személyesen is találkozni. Online felületen pedig a weboldalunkon, valamint a facebook oldalunkon is lehet megrendeléseket leadni.

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás