fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ökopiac a Marczibányi téren

| Zubreczki Dávid

Szombat reggel kilenc óra a Marczibányi téri Művház udvarán. Valódi piacon sétálunk: cseresznyés rekeszek, barackgúlák, lilahagymacsokrok, borosüvegek, cipók és sajtok között. Már három órája áll a vásár, s elvileg még háromig tart, bár a legtöbben jóval dél előtt összecsomagolnak: addigra minden portékájuk elkel.

Vagy ötvenen kínálják termékeiket a heti ökopiacon, a
vásárlók számáról nincs adat. A forgalmat azonban jól mutatja: eltartott egy
darabig, míg hozzáfértem egy zöldségeshez, hogy megkérdezzem, merre is találom
Rasztik Viktóriát, a piacfelügyelőt.

„Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta rendez
ökopiacokat a Biokultúra Egyesület. Ezen a helyen négy éve működik.” – meséli
Rasztik Viktória, amikor megtalálom egy mézesüveghegy mögött. A szigorú titulus
– piacfelügyelő – valójában egy mosolygós fiatal kertészmérnököt takar. Feladata
ugyanaz, mint egy hagyományos piacfelügyelőnek: viták eldöntése, helyek
kijelölése, s más ügyes-bajos dolgok intézése. A piac maga azonban egyáltalán
nem a megszokott, hisz a termékek (és alapanyagaik) ökológiai gazdálkodásból
származnak. (Ez alól csak a kézműves áruk és a könyvek kivételek.)

Zsázsa, laboda, rukkola

A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzi a termékek
eredetét. Ez azt jelenti, hogy elsősorban magát a gazdálkodást, a termelést
kötik szigorú szabályokhoz. Persze az emberben óhatatlanul megszólal a kisördög:
„mi van, ha teszem azt az ökoparadicsomom mellé egy kis műtrágyával zöldített
salátát is kirakok a tanúsítvány alá?” Nos ezt többféleképpen is ki lehet zárni:
egyrészt a szigorú adminisztrációval, amiből kiderül, hogy egy adott területről
mennyi és milyen termény származhat, valamint az előre be nem jelentett
szúrópróbaszerű szermaradvány-vizsgálatokkal. Idén már két ilyen vizsgálat volt,
mindkettő negatív eredménnyel zárult.

Persze a piac nem csak a szigorú ellenőrzések miatt
különleges. A legkedveltebb termékek sem pont ugyanazok, mint a hagyományos
piacon. Sokan keresik a szójatejet, a süteményeket, a csírákat, a búzafüvet, bár
a friss zöldség-gyümölcs itt is a legkeresettebbek közé tartozik. Ez utóbbi az,
amellyel nehezen veszi fel a versenyt bármelyik biobolt. Vannak olyan növények,
amelyek nem csak az ökologikus termelés miatt különlegesek. A legtöbb piacon
ugyanis hiába keresnénk zsázsát, labodát, mángoldot vagy rukkolát.

Egészség, környezet, sikk

„Vannak egészségtudatos és környezettudatos vásárlói
is a piacnak, meg persze páran csak sikkből járnak ide.” – meséli a
piacfelügyelő. „Egyszer készült egy felmérés a piac közönségéről. E szerint
főleg a fiatal középosztály látogat bennünket, 89%-uknak felsőfokú végzettsége
van. A kérdőívek alapján a havi jövedelem nem befolyásolja a vásárlások számát,
legfeljebb a mennyiségét.” Persze azért az jelent valamit, hogy hazánk egyik
legjobban működő ökopiaca épp a Rózsadomb lábánál virágzik. Az árak átlagosan
20-30%-kal járnak a hagyományos piaciak felett, de előfordulnak háromszoros vagy
épp a szokványossal megegyező árak is.

„Sajnos túl pici ez a piac ahhoz, hogy verseny
alakuljon ki. Az árakat az elárusítók határozzák meg.” Tovább azonban már csak
helyhiány miatt sem növekedhet az ökopiac. Rasztik Viktória sokkal inkább
újabbak nyitásában lát lehetőséget. A terjeszkedés új iránya, helye azonban még
bizonytalan. A Biokultúra Egyesülettől függetlenül azonban már ma is működik pár
a fővárosban, például Újpesten, a Fehérvári úton, egy pedig ugyanitt csak
szerdán, egy termelő szervezésében.

Narancs, gomba, zsír

Az élet télen sem áll meg. Persze kevesebb az eladó
és a termék, de azért, mint minden piacon, itt is megmaradnak a törzsvevők. Nem
csak a télire eltett gyümölcsök, zöldségek várják a vásárlókat, de frissek is.
Ugyanis vannak, akik ökológiai gazdálkodásból származó déligyümölcsök
behozatalára szakosodtak. Az egységes minőségellenőrzés lehetővé teszi, hogy
szavatoltan az előírásoknak megfelelő áru érkezzék. (Csak zárójelben jegyzem
meg, hogy ökotermékeket nem csak importálunk, de exportálunk is. A gabona
mellett elsősorban mustármagot, tökmagot, gombát értékesítünk határainkon
túl.)

Jobban fogy télen a hentesáru is, mert az is kapható
a piacon. Igaz csak zsír és füstölt termékek, mivel őstermelők higiéniai okokból
mást nem árulhatnak. Sokan elsőre csodálkozva fogadják a hentesárut, hisz
Magyarországon a biokertészet, ökogazdálkodás leginkább a vegetáriánus
étkezéssel kapcsolódott össze. Pedig őshonos fajtáinkat mintha csak
ökogazdálkodásra nemesítették volna. Na persze azért nincs hiány állati
termékekben. Szép kerek sajtok, aranyló mézesüvegek mutatják: erre is van
kereslet.

Aki nem hiszi, járjon utána!
Jövő héten,
szombaton.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok