fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ökokozmetika a házimunka ártalmai ellen

| Markovics Vera

Rengeteget költünk kozmetikumokra, közben a lakásban ránk leselkedő veszélyekről tudomást sem veszünk. Drága piperék vásárlása helyett inkább legyünk körültekintőek a házimunka során. Kozmetikus szakértőnk tanácsai.

Támogass 1%-kal, és mi kiderítjük, megmérjük, megírjuk!

Takarítás, mosogatás, ablakmosás közben többnyire nem azon jár az eszünk, hogy jót vagy rosszat teszünk-e a bőrünknek, egyszerűen szeretnénk túl lenni az egészen. Amikor azonban befejeztük a munkát, elkeseredve vizsgálgatjuk megviselt kezünket. A napi többszöri mosogatás nemcsak a bőrt rongálja, de kiszárítja és töredezetté teszi a körmöket is. A háztartási munka során elég sok káros anyaggal érintkezünk, a tisztítószerek között szappant, szerves oldószert, savat, lúgos mosószert, alkoholt és benzint is használunk.

 

Csak a kezemet figyeljék!

A házimunka legnagyobb áldozata nyilván a kézfej és az alkar bőre, ahol ráadásul kevesebb faggyúmirigy található, mint az arcon, ezért a természetes utánzsírozás, az úgynevezett lipid védőköpeny kialakítása több időbe telik. A vékony bőrt nagyon könnyen kiszáríthatja a por, a mosó-, mosogató-, zsíroldó szerek és persze a forró víz is. A savak és a lúgok maró hatásukkal pusztítják a bőr védőfelületét. Az erősen maró, zsírtalanító anyagok akár egy alkalom után is tönkretehetik a bőr védőrendszerét.

Amikor az erős mosóanyagokat (az úgynevezett detergenseket) tartalmazó víz kimossa a védőanyagokat, szabad a pálya az egyéb vegyi anyagok számára. Nem véletlen, hogy főleg a nagytakarítás idején és a szülést követően gyakoriak a kéz bőrével kapcsolatos panaszok.

A kismama az újszülött egészségét féltve mindent kimos, lemos, fertőtlenít, pedig a fertőtlenítőszerek használatát ésszerű határok között kellene tartani. A szintetikus baktériumölő készítmények a bőrt védő természetes baktériumflórát is elpusztítják.

Kesztyűs kézzel

A kiszáradt, sérült felszínű bőrön keresztül felszívódó vegyi anyagok allergiás és ekcémás bőrbetegséget idézhetnek elő, a formaldehidet, ammóniát tartalmazó vegyületek például csalánkiütéseket is okozhatnak. Kérdés, mit tehetünk. A legegyszerűbb, ha

 • nem hagyjuk elkoszolódni a lakást,
 • olyan enyhe tisztítószereket vásárolunk, amelyek környezet- és bőrbarátok,
 • kesztyűt húzunk.

Sokan tiltakoznak a kesztyű ellen, mert úgy gondolják, ügyetlenebbek lesznek tőle, és féltik a törékeny tárgyakat. Ma már a drogériákban nagy választékot találunk különféle háztartási védőkesztyűkből, mindenki megtalálhatja a célnak leginkább megfelelőt.

A tapasztalat szerint vizes munkánál nagyon jól használhatóak a különféle méretekben kapható pamutbéléses gumikesztyűk vagy az egészen vékony, kézre simuló vinilkesztyűk. Az otthoni kertészkedéshez, a lakásban lévő cserepes virágok átültetéséhez és gondozásához – a virágföld is kiszárítja a bőrt! – jó szolgálatot tehetnek a már nem hordott, párját vesztett pamut- vagy vékony kötött kesztyűk. Mielőtt felhúznánk az enyhén behintőporozott védőkesztyűt, ajánlatos zsíros krémmel is bekenni kezünket.

 

Recept takarítás utáni kézápolásra

Egy tálkában keverjünk össze

 • egy evőkanál zsíros túrót
 • két evőkanál joghurttal,
 • egy teáskanál citromlével
 • egy teáskanál növényi olajjal (mandula-, olívaolaj),
 • valamint egy mokkáskanál mézzel.

A krémes péppel körülbelül tíz percig masszírozzuk a kezünket, utána langyos vízzel öblítsük le, és gyengéden töröljük szárazra.

Napozik a párna

Sokak számára nagy talány, mitől jelennek meg piros, viszkető foltok a bőrükön olyankor is, amikor egész nap ki sem tették a lábukat otthonról. Ha felkelés után gyorsan beágyazunk, és nem szellőzik ki az ágynemű, akkor a bőrünkről természetes módon leváló szarusejtekben otthonra (és élelemre) találnak az egyébként a tollpihékben táborozó poratkák. Ne feledjük, hogy a házi por és a poratka a környezetünkben leggyakrabban előforduló allergének közé tartozik.

A párnákat és a paplant, takarót rendszeresen rázzuk fel, és ha van lehetőség, tegyük ki a napra: a száraz, friss levegő és a napfény a poratkák esküdt ellensége. Éjszaka a meleg paplan alatt gyakran megizzad az ember, a verejték pedig kioldhatja az ágyneműben maradt mosó- és öblítőszert. Az illatosított öblítőkben lévő illatanyagok viszkető bőrkiütéseket okozhatnak. Vásároljunk tehát környezetbarát mosószereket, figyeljünk arra, hogy ezt se adagoljuk túl, és ellenőrizzük rendszeresen a gép szűrőjét, kerüljük a szintetikus illatosítók, öblítők használatát.

 

Képek: freepik.com

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében frissült 2016-ban. 

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok