Mi az ÖkoKör?

Az Ökokör egy globális kezdeményezés része.

A program keretét jelentő EcoTeams programot a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet dolgozta ki, és koordinálja világszerte 1990 óta. Már több mint húsz országban vezették be, a skandináv országoktól az Egyesült Államokon át Vietnámig milliónyi embert mozgatott meg, és indított el a változás útján.

A kezdeményezés célja a háztartások környezeti terheinek csökkentése, társadalmi részvételük fejlesztése gyakorlati segítségnyújtással. A résztvevők egyszerű lépésekkel tehetik fenntarthatóbbá fogyasztási és életmódbeli szokásaikat, ami már néhány hónap alatt mérhető  változást eredményez.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2010-ben vezette be az Ökokör programot Magyarországon, és 2010 óta több mint 900 háztartásban, több tucat településen próbálták ki.

Az Ökokörök a gyakorlatban kis munkacsoportokat, „tanulóköröket" jelent. Lényege a kiscsoportos, másoktól való, személyes élményeken keresztüli tanulás. Egy-egy kör öt-tíz résztvevőből áll, akik két-három hónapig járnak össze, hogy hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat tanuljanak meg, próbáljanak ki és gyakoroljanak be. A résztvevők minden találkozón megbeszélik és együtt eldöntik, hogy melyek azok az akciók, lépések, amelyeket szeretnének és képesek saját otthonukban, környezetükben megvalósítani, s hogy erre milyen lehetőséget ismernek. Ebben felkészített csoportvezetők, egy munkafüzet és egyéb segédanyagok is segítik.

 

Olvass bele a Zöldítés örömmel c. kiadványunkba! Megtudhatod, ki mért csatlakozott, milyen eredményeket ért el, és mi motiválta a nemzetközi program elindítóját Marylin Mehlmannt. 

 

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében