fbpx

| Kondora Dóra

ÖkoKörbe járok – de miért is?

Háztartásaink felelnek az összes környezetszennyezés negyedéért. Ezért is jó, ha a nagytakarítást otthon kezded. 20-40%-kal kevesebb hulladék, 7-15%-kal csökkentett áramfogyasztás, 15-20%-kal kevesebb vízfogyasztás. Átlagosan így fest a résztvevők statisztikája az ÖkoKör program végére. Beszámolók első kézből a résztvevőktől.

Sosem vagy egyedül

Három hete ÖkoKörbe járok. S ezzel nem vagyok egyedül. A Hollandiában, lassan húsz éve indult kezdeményezés mára kéttucatnyi országot bejárt és kétmillió embert sarkallt arra, hogy tudatosan vezesse háztartását, hogy változtasson a berögződött környezetet és pénztárcát terhelő szokásokon. Jó társaságban, csoportban, mert úgy könnyebb, lépésről lépésre, mert úgy egyszerűbben megvalósítható az átmenet.

 

Vállalom!

Az otthonunk átvilágításával induló ÖkoKör víz-áram-gázhasználati szokásainkat méri fel, de górcső alá veszi családunk hulladéktermelő képességét is. Hétről-hétre apró vállalásokkal alakítja át szokásainkat. Példaképpen az egyik padtársam családjában a szelektív hulladékgyűjtés meghonosításával döbbentek rá, hogy míg korábban minden nap megtelt a szemetes, mióta a papír, a műanyag flakon és az üveg a szelektív gyűjtőbe kerül, azóta hetente ha kétszer tölti meg a 4 fős család a szemetest.

Tudj meg többet a Tudatos Vásárlók Egyesületének ÖkoKör programjáról!

Volt, ahol a háztartásban fellelhető kozmetikumok összeszámolása csapta ki a biztosítékot, nekem az első óra termése hanyag papírhasználati szokásaim felismerése volt. Azóta már 2 oldalra nyomtatom a szerződéseket a cégnél, és bár otthon már jó ideje működik a papír és műanyag tudatos gyűjtése, eljött az ideje, hogy a munkahelyen is beüzemeljem a külön fadobozt a papíroknak.

 

Jé, te úgy? Én is!

ÖkoKörbe járni közösségi élmény. Most már azt is tudom, hogy kortalan. Élethelyzettől, kortól függetlenül nagymamák tudnak kismamáknak tippeket adni, legyen szó bio élelmiszer vásárlásról, papír kontra textilpelus témáról vagy palackos víz versus csapvíz gondolatkörről.

Beszerzési források cserélnek gazdát, számunkra addig ismeretlen fogalmak merülnek fel, mint például a szívesség körök, ahol képességek és tudás cserélnek gazdát, a cserekereskedelemhez hasonlóan nem pénzért, hanem egymásért cserébe.

Amiről beszélünk, azzal foglalkozunk, az ÖkoKörben hallottakat pedig továbbadjuk munkahelyen, ebéd közben, a családban, barátok között, vagy a Szatyor hírlevél hasábjain. Gazdaság, élelmiszer, vegyszer, energia, hulladék, víz. Ezekben a témákban okosulok a következő hetekben, ezekről olvashattok majd hónapról hónapra az ÖkoKörbe járok rovatban.

Soha nem felejtem el az elsőt – Szatyor tagok vallanak az első ÖkoKörös élményeikről.

“Az ÖkoKör alatt megtanultam, hogy háztartást vezetni úgy, hogy az a lehető legjobban fenntartható legyen, és a legkevésbé terhelje a környezetet, az valóban lehet tudomány, amit el lehet, sőt el kell mindenkinek sajátítani. Nemhiába eredeteztethető a közgazdaságtan, ökonómia szó jelentése is a háztartás, a birtok megszervezéséhez, megosztásához. Az ÖkoKör megmutatta nekem, hogy egy – városi – háztartásban számos olyan terület van, amit érdemes tudatosan megszervezni, sőt megreformálni. Az ÖkoKör során tett vállalásokból, pedig többet is megtartottam, és hasznát veszem a mindennapokban.”  
Czibere Zsolt

 

“Amikor az ÖkoKörömbe járó egyik lány arról panaszkodott, hogy mivel sok évet nem élt Magyarországon nem ismeri a boltokat, és egyébként is úgy érzi, semmire sincs szüksége, pedig olyan szívesen vásárolna ezt, azt, de nem kell neki semmi, és amire nincs igazán szüksége azt nem bírja megvenni.
Egy másik lány, pedig azt ecsetelte, hogy ő állandóan mindent megvesz, csupa olyasmit is, amire semmi szüksége, nem tud ellenállni, sorozatosan veszi a felesleges holmikat és nagyon szeretne ezen változtatni.
Heti vállalásként azt a feladatot kapták, hogy menjenek el együtt vásárolni, a vásárlós nem vehet semmit magának, viszont a nem vásárlósnak segítenie kell legalább egy vagy két dolgot venni.
Az eredmény az lett, hogy a vásárlós megértette, hogy tényleg nem kell mindig, mindent megvenni, a nem vásárlós pedig rájött, hogy egyáltalán nem kell sajnálni, hogy nem vesz meg semmi feleslegeset.
Nagyon vicces volt, ahogy elmesélték a közös délutánjukat. Azt hiszem mindannyian tanultunk belőle, ki így, ki úgy.”

Sárdi Dóri

 

“Amikor megkaptam azt az emailt Erikától, ami az ÖkoKörről szólt tökre azt éreztem, hogy ez egy meghatározó élmény lesz és igenis enyém ez az út, ami addig vezet.”
Berei  Bence

 

Megjelent a Szatyor Egyesület májusi hírlevelében

 

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás