fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

ÖkoKör – jobb lenne a világ, ha mindenki egyszer részt venne benne

| Tudatos Vásárló

Egy friss hazai felmérés szerint, az ÖkoKörben résztvevők a program hatására környezettudatosabban élnek és az elsajátított zöld praktikák többségét hosszútávon is megtartják.

Egy korábbi ÖkoKör csoportvezető, Pintér Ágnes szakdolgozatot írt az ÖkoKörök hosszú távú hatásáról. Ehhez 46 korábbi ÖkoKör vezető és 101 korábbi tag tapasztalatát vizsgálta kérdőív segítségével.  Felmérésében elemezte a hosszú távon megtartott fogyasztási szokásokat, a fenntartható életmódbeli változásokat, és az egykori tagok közösségi aktivitását is.

A felmérés megerősítette, hogy az ÖkoKörben való részvétel pozitívan hat az emberek környezettudatos magatartására és a program során bevezetett egyéni vállalások többsége beépül a résztvevők mindennapi életébe. Az alábbiakban a felmérés részleteiről olvashattok.

 

Megtartott vállalások

A felmérés megvizsgálta, hogy melyek azok a kipróbált gyakorlati megoldások (ún. vállalások), amelyeket az Ökokörösök hosszú távon is megtartottak. Az alábbi ábrán az ÖkoKör program 8 témaköre látható a megtartott vállalások gyakoriságával:

 

Legtöbben a hulladék, az élelmiszer és a vegyszerekhez kapcsolódó vállalásokat tartották meg, hiszen ezekben a témakörökben könnyű új, zöldebb praktikát bevezetni.  A feladott vállalások a gazdaság és a közlekedés témaköréhez kapcsolódnak.  A gazdaság az egyik legkevésbé népszerű téma: a válaszadók kényelmi szempontokra és időhiányra hivatkozva hagytak fel velük.  A közösségi közlekedés pedig sok esetben nem kivitelezhető, főleg a kisebb településekről ingázók esetében.

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások hulladék témában: 

 • szelektív hulladékgyűjtés
 • csomagolt élelmiszerek vásárlásának csökkentése
 • csomagolásmentes termékek preferálása
 • komposztálás
 • nejlonzacskó helyett saját szatyor használata
 • kreatív újrahasznosítás

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások élelmiszer témában: 

 • helyi, kistermelői élelmiszerek vásárlása
 • biopiac/termelői piac látogatása
 • élelmiszerek összetevőinek figyelembe vétele
 • zöldségközösségez vagy bevásárló körhöz csatlakozás
 • kevesebb élelmiszer hulladék
 • saját kert/közösségi kerthez csatlakozás
 • kevesebb feldolgozott étel fogyasztása

Leggyakoribb megvalósított zöld praktikák, vállalások vegyszer témában: 

 • alternatív mosó-és tisztítószerek előnyben részesítése (mosószóda, mosódió, ecet, szódabikarbóna, citromsav…)
 • natúrkozmetikumok használata (készítése)
 • minősített környezetbarát tisztítószerek vásárlása

 

Az alábbi táblázatban látható, az egyes témakörökhöz kapcsolódó megtartott vállalások aránya.  Az ÖkoKörben való részvétel óta eltelt idő nem befolyásolja az arányokat.  Egyedül a gazdaság és a közlekedés témakörénél látható, hogy a több, mint 3 éve csatlakozók esetében kisebb a megtartott vállalások aránya (A közlekedés  és egészség témakört 2 éve vezettük be a programba).

Néhány érdekes eredmény a megtartott vállalásokkal kapcsolatban:

 • a községekben élők mind megtartották az élelmiszerekhez kapcsolódó vállalásukat

 • a községekben élők az átlagnál több, a víz és hulladék témaköréhez kapcsolódó új, zöldebb szokást tartottak meg

 • a csoportvezetők minden témakörben magasabb arányban tartották meg vállalásaikat

 • a vállalások megtartásánál a legtöbb témakörben nincs jelentősége, hogy a tagok mikor csatlakoztak (1 éven belül, 1-3 éven belül, több mint 3 éve)

 • a hulladékokhoz kapcsolódó vállalásokat a kétgyermekes szülők sokkal nagyobb arányban tartották meg, mint az egy gyermekes szülők

Kösznönjük Pintér Ágnesnek a felmérést, az Ökokörösöknek pedig, hogy megosztották velünk a tapasztalataikat!

 

Környezettudatos szokások

A kérdőív az is feltérképezte, hogy mennyire volt jellemző egy adott környezettudatos szokás az ÖkoKör előtt és után.  Az ábrán látható 21 állítást tartalmazó listához kapcsolódó kérdést kétszer töltötték ki a válaszadók (ÖkoKör előtti és utáni állapotra),  így vizsgálható volt az egyes szokások változása is.

A válaszok kiértékeléséből kiderült, hogy minden vizsgált szokás összességében jellemzőbb a tagokra az ÖkoKörben való részvételt követően. Az alternatív vegyszerek és natúrkozmetikumok használatában volt a legnagyobb pozitív változás, melyet az energiatakarékos izzók használata követ.

 

Akítvabb közösségi élet

A válaszadók közel kétharmada értékelte úgy, hogy pozitív irányba változott a közösségi aktivitása az ÖkoKörben való részvétel óta. 26,5%-uk szerint ez egyértelműen az ÖkoKör miatt van. Néhány részlet a közösségi aktivitással kapcsolatban:

 • a kisebb településeken élő válaszadók gyakrabban vesznek rész az ÖkoKör óta közösségi eseményeken, mint a Budapesten és a megyeszékhelyen élő társaik

 • a gyermeket nevelők nagyobb arányban vesznek részt közösségi eseményeken, mint a gyermektelenek

 • a csoportvezetőkre jellemzőbb, hogy az ÖkoKör utáni egyéb közösségfejlesztő programhoz csatlakoznak, vagy kezdeményezik egy program indítását

 • a válaszadók többsége (66%) alkalomszerűen, míg 25%-uk egyáltalán nem tartja a kapcsolatot egymással , és csak 9% azok aránya, akik rendszeresen összejárnak az ÖkoKör program befejezése óta

 • a csoportvezetők 21%-a tervezi újabb kör indítását, 53%-uk elképzelhetőnek tartja és 26%-uk nem tervezi újabb csoport indítását

 

ÖkoKör utóhatás – korábbi tagok kezdeményezései

Az ÖkoKörben résztvevők lelkesedése és összefogása számos további közösségi kezdeményezést eredményezett országszerte. Ezek vagy az ÖkoKörből nőttek ki, vagy a tagok egyéb helyi gazdaság-és társadalomfejlesztő programhoz csatlakoztak. Íme néhány példa:

Dunakeszi Gyümölcskör
Ebben a kezdeményezésben sikeresen egymásra találtak a gyümölcsfa tulajdonosok, akik nem tudják leszedni és feldolgozni a termést, illetve a helyi többgyermekes családok, akik örömmel fogyasztanak és főznek be gyümölcsöket. Az egyesület tagjai leszedik és feldolgozzák a termést és osztoznak a fa tulajdonosával. 

Bajnai Zöld Tündérek ÖkoKör Játszóháza
A tündérek korábbi ÖkoKör tagokból alakultak, akik a program zöldítő szemléletét játékos formában adják át a gyerekeknek. Az ötlet rendszeres programmá fejlődte ki magát, ahol a fő irányvonal az újrahasznosítás. Régi, megunt kidobásra szánt holmikból értékeset, hasznosat varázsolnak a kreatív foglalkozásaikon. 

Érdi bevásárlókör
Az érdi bevásárlókört egy korábbi ÖkoKör tag kezdeményezte. Mára közel 50 család kapcsolódott be a közösségbe, melyben kizárólag helyi (50 km-en belüli) termelőktől vásárolnak. A bevásárló közösség keretében a tagok a régi gyümölcsfajtákat, a ritkán használt fűszernövényeket is megismerhetnek. 

 

Fotó: Bajomi Bálint

Forrás: Pintér Ágnes – ÖkoKörök szerepe a helyi társadalom- és gazdaságfejlesztésben (szakdolgozat)

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

 

CELLS – 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP. 

Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez. This project has been funded with support from the European Commission.

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében készült.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek