fbpx

| Radovics Rita

Ökokapszula – a jövő lakótojása

Egy fiatalokból álló pozsonyi építész stúdió, a Nice Architects egy környezetbarát mobil otthonként vagy nyaralóként is szolgáló innovatív ötlettel állt elő. (tovább…)

Az Ökokapszula tulajdonképpen egy alacsony energiafelhasználású, mobil otthon, amely egyesíti az off-the-grid életmódot és az energiatakarékosságot a kényelemmel.

A kis tojás alakú ház méreteit tekintve mindössze 4,5 méter hosszú , 2,4 méter széles és 2,5 méter magas.

Annak ellenére, hogy valóban kicsi, az Ökokapszula két felnőtt számára biztosít komfortos szálláshelyet. A kapszulában megtalálható egy beépített kis konyha, kétszemélyessé bővíthető ágy, illetve egy zuhanyzó helyiség wc-vel. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a tárolóhelyek kialakítására, hogy ilyen kis helyen is elférjenek a sport és egyéb felszerelések, ugyanis a tervezők elsősorban a természet szerelmeseire, kutatókra, fényképészekre gondoltak a kapszula megtervezésekor.

A 9744 Wh-s akkumulátort a beépített 750 W-os csendes szélturbina és 600 W-os napelem működteti. A kettős villamosenergia-rendszer és a nagy kapacitású akkumulátor gondoskodik arról, hogy felhős és szélcsendes időben is kényelmesen élhető legyen a kapszula.

A gömb alak főleg az esővíz gyűjtése miatt lényeges, ugyanis a beépített vízszűrők segítségével minden begyűjtött vizet hasznosítani tud a lakhely.

 

Készítői arra is odafigyeltek, hogy az építmény elférjen egy szabványos szállítókonténerben, így a világon bárhova könnyedén el lehet vinni. Hajón kívül helikopterrel, járművel vontatva, vagy teherhordó állattal is mozgatható.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársai és önkéntesi az Ökokapszula prototípusát vehették szemügyre, de a tervek szerint 2016 tavaszán már a nagyközönség számára is megvásárolható lesz ez az újdonság.

 

További információkat, érdekességeket találhattok a hivatalos weboldalon: http://www.ecocapsule.sk  Illetve Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/Ecocapsule.sk

 

A cikket köszönjük Radovics Ritának, a TVE önkéntesének! 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás