fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ökokapszula – a jövő lakótojása

| Radovics Rita

Egy fiatalokból álló pozsonyi építész stúdió, a Nice Architects egy környezetbarát mobil otthonként vagy nyaralóként is szolgáló innovatív ötlettel állt elő.

Az Ökokapszula tulajdonképpen egy alacsony energiafelhasználású, mobil otthon, amely egyesíti az off-the-grid életmódot és az energiatakarékosságot a kényelemmel.

A kis tojás alakú ház méreteit tekintve mindössze 4,5 méter hosszú , 2,4 méter széles és 2,5 méter magas.

Annak ellenére, hogy valóban kicsi, az Ökokapszula két felnőtt számára biztosít komfortos szálláshelyet. A kapszulában megtalálható egy beépített kis konyha, kétszemélyessé bővíthető ágy, illetve egy zuhanyzó helyiség wc-vel. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a tárolóhelyek kialakítására, hogy ilyen kis helyen is elférjenek a sport és egyéb felszerelések, ugyanis a tervezők elsősorban a természet szerelmeseire, kutatókra, fényképészekre gondoltak a kapszula megtervezésekor.

A 9744 Wh-s akkumulátort a beépített 750 W-os csendes szélturbina és 600 W-os napelem működteti. A kettős villamosenergia-rendszer és a nagy kapacitású akkumulátor gondoskodik arról, hogy felhős és szélcsendes időben is kényelmesen élhető legyen a kapszula.

A gömb alak főleg az esővíz gyűjtése miatt lényeges, ugyanis a beépített vízszűrők segítségével minden begyűjtött vizet hasznosítani tud a lakhely.

 

Készítői arra is odafigyeltek, hogy az építmény elférjen egy szabványos szállítókonténerben, így a világon bárhova könnyedén el lehet vinni. Hajón kívül helikopterrel, járművel vontatva, vagy teherhordó állattal is mozgatható.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársai és önkéntesi az Ökokapszula prototípusát vehették szemügyre, de a tervek szerint 2016 tavaszán már a nagyközönség számára is megvásárolható lesz ez az újdonság.

 

További információkat, érdekességeket találhattok a hivatalos weboldalon: http://www.ecocapsule.sk  Illetve Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/Ecocapsule.sk

 

A cikket köszönjük Radovics Ritának, a TVE önkéntesének! 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok