| Tudatos Vásárló
Ökogazdálkodással az éhezés ellen
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ökológiai
gazdálkodással és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó konferenciájának
jelentése szerint az ökológiai gazdálkodás képes lenne a teljes
emberiség élelmiszerbiztonságának megteremtésére.
A konferencia háttéranyagai szerint a környezetkímélő gazdálkodás
az iparszerű termeléshez hasonló mértékben, de kisebb környezetterheléssel
tudná ellátni az emberiséget élelmiszerrel.
A konferencia következtetései között szerepel, hogy az
ökológiai gazdálkodás terjedése lényeges lehet a klímaváltozással szembeni
alkalmazkodásban, illetve annak mérséklésében. A vegyszermentes termelésnek a
vízellátás biztonságában is szerepe lehet, ugyanis ez a gazdálkodási forma nem
szennyezi el a vízkészleteket, javítja a talajok vízgazdálkodását és az aszály
sújtotta területeken jobb terméseredményeket biztosít a rá jellemző termesztési
változatosság következtében.
Az ökológiai gazdálkodás a változatosabb terméklistával és a
kedvezőbb beltartalmi értékekkel segít a megfelelő mikroelemtartalmú táplálék
biztosításában. A nagyobb munkaerőigény lehetőséget teremt a vidéki lakosság
életfeltételeinek megőrzéséhez.
A konferencia következtetése szerint az ökogazdálkodás
terjedése nagyrészt politikai kérdés, ezért igen fontosnak tartják, hogy az
egyes kormányok biztosítsák az annak feltételrendszereit, figyelembe véve annak
kedvező szociális hatásait is.
A fenti megállapítást amerikai kutatók vizsgálati eredményei
erősítik, akik az ökológiai és az iparszerű termelési módszerű üzemek
termésátlagainak összehasonlítása után arra jutottak, hogy a fejlett
országokban a két gazdálkodási forma termésátlagai között nincs lényeges
eltérés, míg a fejlődő országokban ökológiai gazdálkodással a korábbi termésátlagok
akár 2-3-szorosa is elérhető. Az értékelés során közel 300 termésátlagot vettek
figyelembe a világ számos területéről.
A FAO konferencia anyagai itt érhetőek el (angol
nyelven).
Az amerikai kutatásról szóló angol nyelvű cikk itt
olvasható.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének
2007. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu
Képek [cc] Andrea Dunlap, Lyn