fbpx
öko takarítás kisokos folttisztító só

Öko-takarítás kisokos – mit tud a folttisztító só?

Kevés funkciót lát el, azokat viszont jól! Folttisztítás, fehérítés, penész eltűntetése – a nátrium-perkarbonát, másnevén a folttisztító só megoldja. Használhatjuk fúga tisztításához, megszürkült fehér törülközők fehérítésére, pelenkák ammóniamentesítésére. Nem ördöngősség használni, mindössze 3 szabályt kell észben tartanunk. Szirmay Kati zöldháztartás-gurunk írása.

Öko-takarítás kisokosMiért zöld?

A nátrium-perkarbonát, vagy más neveken perkarbi, oxigénes fehérítő, folttisztító só igen közeli rokona a mosószódának (nátrium-karbonát), a különbség mindössze egyetlen oxigénatom, amely lazán kapcsolódik a mosószódához. Bizonyos külső hatások esetén a molekula aktív oxigénre és mosószódára bomlik.

Az aktív oxigén jó fehérítő, fertőtlenítő és tisztítószer, és később a mosószóda is teszi a dolgát, vagyis tisztít és zsírt old. Nagy százalékban nátrium-perkarbonát az alapanyaga a legtöbb aktív oxigénes fehérítőnek. Ezek általában még 1-2 segédanyagot tartalmaznak, például szintetikus illatanyagot, de a feladat oroszlánrészét a nátrium-perkarbonát végzi. A hipóval ellentétben nincs benne klór, tehát nem roncsolja a pamut ruhák cellulózrostjait.

Országos boltlista – itt vehetsz kimérős tisztítószert

Veszélyesebb anyagnak számít, mint a mosószóda, de egészségügyi vagy környezeti problémát akkor okozhat, ha töményen lenyeljük, vagy nagy mennyiség kerül belőle szennező anyagként – nem mosással – pl. a talajvízbe, és így az élővízbe.

A vízben mosószódára és aktív oxigénre bomlik. A mosószóda (ahogy a szappan is) lúgos anyag, amit mérsékelten szeretnek az élővizek, de természtes és lebomló, és kis mértékben nem károsítja az élővilágot.

Öko-takarítás kisokosMire, hogyan használd?

Ahhoz, hogy megtanuljuk helyesen használni, a folttisztító sóról annyit kell megjegyeznünk, hogy a benne található aktív oxigén három dolog hatására szabadul fel vizes közegben:

 1. minimum 50°C-os hőmérséklet,
 2. hosszabb időtartamig történő ázás,
 3. savas hatással is beindítható a folyamat például ha 1 ek. perkarbonáthoz ½ kk citromsavat adunk. A vízben állva egy idő után automatikusan beindul a folyamat, így nem érdemes több nappal előre bekeverni a vizes oldatot, csak közvetlenül használat előtt.

Csempefúga tisztításához: Kövezett padlóra, fürdőszoba-csempe, vagy a konyha fugájának elszíneződésére, bekoszolódására remek megoldás. Fél literes szórófejes flakonba tegyünk 2 teáskanálnyit, majd öntsük tele meleg vízzel, és rázzuk össze. Fújjuk végig a tisztítani kívánt fúgákon, majd pár percet hagyjuk hatni, addig elvégezhetünk valamilyen más, gyors feladatot. 5-10 perc pihentetés után töröljük le. Ezután – padló esetén – mossunk fel ecetes vízzel. Fali csempére fújjunk egy másik szórófejes flakonból ecetes vizet, vagy egy tálba keverjünk egy kis ecetes vizet, majd töröljük át puha ronggyal vagy szivaccsal. Az ecet semlegesíti a lúgos perkarbonát maradványait, eltünteti a vízkövet, zsírtalanít, szagtalanít.

Tavaszi nagytakarítás – 6 tipp, hogy hatékony legyen

Ruhák, függönyök, megszürkült fehér törülközők, stb. fehérítésére, fertőtlenítésére – áztatással: Ahogy feljebb írtuk, kb. egy éjszaka alatt lassan, de biztosan megszabadulnak a perkarbonát-molekulák az aktív oxigénjüktől. 5l vízbe tegyünk 2 ek. perkarbonátot. Ha kevesebb ideig szeretnénk áztatni, meleg vízbe, ha van időnk, hideg vízbe tegyük a perkarbonátot. Utóbbi esetben minimum 8-10 órát ázzon a textil. A hosszú áztatás során a textil mélyebb rétegei is kitisztulnak.

Pelenkák áztatása, ammóniamentesítése: Pelenkák áztatásakor inkább a fent leírt hideg vízben hosszabb áztatást javasolják, mivel így hosszabb ideig, alaposabban hat a szer. A pelenkák – illetve minden más pisis ruha, fehérnemű, lepedő esetén nem csak a fehérítés a cél, hanem az ún. ammóniamentesítés is. Ha kihagyjuk a mélyáztatást, akkor nedvesség hatására hirtelen erős ammóniaszagot kezdhet árasztani a textil, illetve az ammónia keményíti is az anyagot, egyúttal csökkentve a nedvszívó képességét.

Hogyan? Egy vödörnyi vagy lavórnyi vízbe 2-3 ek. folttisztító sót tegyünk, de a bedugózott kád aljában is áztathatunk, ekkor a víz és az áztatnivaló mennyiségével arányosan növeljük a perkarbonát mennyiségét.

Fehér ruhák, lakástextilek fehérítő mosására: Mosás során – hiszen itt nincs idő megvárni a természetes folyamatot, mint áztatáskor,

a nátrium-perkarbonát minimum 50°C-on vagy sav segítségével kezd bomlani.

Tehát az egyik lehetőség a fehér mosáskor, hogy 50 vagy 60°C-os programot indítunk. 1-2 ek. nátrium perkarbonátot tegyünk a dobba, a ruhák közé. A mosószer mennyiségét ennek megfelelően csökkentsük a felére, hiszen a nátrium-perkarbonátból kialakuló mosószóda is tisztító hatással bír majd. Ha ennél kisebb hőmérsékleten mosunk, akkor 1-2 ek. nátrium perkarbonát mellé, szintén a dobba tegyünk még ½-1 kk citromsavat is (az ecet erre nem jó, mert folyékony, a citromsav viszont ugyanakkor fog vízbe kerülni, mint a perkarbonát).

Gép mosogatáshoz: Házi készítésű gépi mosogatószer keveréket készíthetünk: 4 egység mosószóda, 2 egység konyhasó, 2 egység szódabikarbóna, 1 egység citromsav, 1 egység folttisztító só hozzáadásával. Ha valami miatt nem ideális, kísérletképpen növelhetjük a citromsav vagy a mosószóda arányát.

Öko-takarítás kisokos – mit tud az ecet?

Penészfolt eltávolítására: Készítsünk perkarbonátos oldatot a következőképpen: 2 dl meleg vízbe 2 ek. perkarbonátot oldjunk fel. Ezt keverhetjük spricnis flakonban, vagy egyszerűen egy lavórban, tálban. A spricniből spricceljük a penészes felületre. Ha tálban kevertük ki a perkarbonátos vizet, az oldatba mártogatott ronggyal, vagy szivaccsal töröljük át a penészfoltot. Hagyjuk hatni, majd szükség esetén ismételjük meg.

Gyümölcs, kávé, vörösborfoltra: A vörösborfoltot azonnal itassuk fel és öntsünk rá egy kis alkoholt – praktikusan fehérbort, de lehet töményét is ráőnteni. Ezután szórjuk be sóval. Ez megköti a folyadékot és nem terjed tovább. Ezután nedves szivaccsal tisztítsuk. Ha mégsem jön ki teljesen, nagyon kevés perkarbonátot szórjunk rá, ami fehérít. Ezzel csak óvatosan, mert kiszedheti a huzat színét is. Ne ijedjünk meg, a vörösbor a perkarbonát hatására először bekékül, aztán kezd színtelenedni.

Folteltávolításra: Folteltávolításhoz készíts tömény oldatot vagy pépet vízzel, majd kend rá a foltra, szükség szerint dörzsöld is.

Mosódió hatásának fokozására: A folttisztító sót használhatjuk a mosódióval történő mosás mellé kiegészítő tisztítószerként.

Általános felülettisztítók tesztje – kiderült, jók-e bármire is 

Öko-takarítás kisokos ikon szódabikarbóna Mire ügyelj?

A nátrium-perkarbonát remek fehérítő, a színes és sötét anyagokat viszont fakíthatja, különösen hosszabb áztatás esetén. Ez nem törvényszerű, van olyan ismerős, aki a színes és a sötét ruhák áztatásakor sem tapasztalt ilyesmit a perkarbonáttal, de kockázatkerülőknek érdemes tudni.

A perkarbonátos oldatot mindig frissen készítsük, mert könnyen elbomlik, és az atomos oxgén távozik belőle.

Ha ez megtörténik, akkor mosószóda oldatot kapunk, amivel szintén lehet takarítani, de az oxigénes fehérítés már nem működik benne.

Öko-takarítás kisokos

Számolj!

A Zöldbolt nátrium-perkarbonátból 1 kg 1490 ft. A Vanish White fehérítőből 1 kg 3987 Ft. Hasonló mennyiséget kell a mosáshoz, áztatáshoz, illetve foltkezeléskor használni, ez utóbbi termék biztonsági adatlapjáról pedig kiderül, hogy az összetevők közül a legnagyobb mennyiségben nátrium-perkarbonátot és mosószódát tartalmaz.

Kimutatták: gyermekeink bélflórája az otthoni vegyszerek szerint alakul

Öko-takarítás kisokos

Kapható-e lebomló csomagolásban?

A folttisztító só sajnos nem kapható papír csomagolásban. Ennek az az oka, hogy ha hosszabb ideig érintkezik a levegő páratartalmával, elbomlik, és így épp a legfontosabb hatóanyagot, az aktív oxigént veszítjük el. Ezért nem jellemző, hogy a 100%-os nátrium-perkbonátot papírcsomagban, vagy kimérve vásárolhatnánk meg. Ennek ellenére járjunk nyitott szemmel. Esetleg fogjunk össze az ismerősökkel, vegyünk egy nagyobb csomagot, utána pedig mindenki tárolja jól záró csatos vagy befőttesüvegben a saját adagját.

 

FV-19 pályázat logoEz a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

486
Segítettünk, hogy képben legyél a termékekben lévő vegyi anyagok hatásával kapcsolatban?
toxfree szavazás játékok

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!


331
Segítettünk, hogy kevesebb káros vegyi anyag legyen az életedben?
toxfree szavazás 2

Köszönjük az idődet, válaszoddal sokat segítettél!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás