fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nyomás alatt a Lidl

| Tudatos Vásárló

Európai fogyasztók eddig 75 ezer levelet küldtek, most pedig facebook-üzenetekkel és nyílt levelekkel bombázzák a német szupermarket-óriás vezetőjét. Ezzel emlékeztetik arra, hatalmas a felelőssége abban, milyen munkakörülmények vannak dél-amerikai beszállítói ültetvényein.

A jótékonysági szervezeteket tömörítő Oxfam német csoportja azután vette blokád alá a szupermarket-óriás vezetését, hogy 2016-ban munkatársai a Lidl-beszállító társaságok Costa Rica-i és ecuadori banán- és ananász-ültetvényein járva gyűjtöttek információkat a banánszedők munkakörülményeiről.

Méltányos gyümölcsöt! egy európai központú nemzetközi együttműködés. A 19 tagország mellett részt vesznek benne a termelő országokat képviselő szervezetek Kamerunból, Kolumbiából, Ecuadorból és a Szélfelőli-szigetekről. A kampány magyarországi partnere a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Azt tapasztalták, hogy a munkások fizetése rendkívül alacsony, miközben az egészségükre veszélyes permetezésnek vannak kitéve, szakszervezetnek, érdekképviseletnek pedig nyoma sincs, az emberek kiszolgáltatottak, nem mernek szót emelni a jobb körülményekért.

Németországban négy szupermarket-lánc kezében van az élelmiszer-kiskereskedelem 85 %-a, ezért hatalmas a felelősségük és egyben a lehetőségük abban, milyen munkaviszonyokat követelnek meg gyümölcstermesztő partnereiktől.

Méltányos gyümölcsöt! (Make Fruit Fair!) nemzetközi európai kampány keretében eddig több mint 75 ezren  – köztük magyarországi fogyasztók – írtak levelet a Lidl vezérigazgatójának, tegyen hatékony lépéseket, hogy banán-beszállítói tisztes bért, egészségügyi védelmet és szakszervezeti képviselet biztosítsanak banánültetvényeiken.

A nyomásnak köszönhetően valamelyest javult a helyzet, ami a fizetéseket és a szabályos foglalkoztatottságot illeti. A Lidl első számú ananász-beszállítója, a Costa Rica-i Finca Once ananászültetvény dolgozóinak nagy része ma már megkapja az elvárható minimálbért és a túlóradíjakat. Igaz ez arra a viszonylag kevés munkásra is, akik alvállalkozói szerződéssel dolgoznak.

 

Még nem fenékig tejfel

Az érdekképviselet szabadsága azonban továbbra is korlátozott, a szakszervezetről hallani sem akarnak, és a dolgozók elmondásaival ellentétben határozottan tagadják, hogy a munkásokat rendszeresen éri vegyszeres permetezés. Hasonló a helyzet az ecuadori Matías vállalatnál, a Lidl banán-beszállítójánál.

Lidl, rajtad tartjuk a szemünket! – üzeni a német szupermarket-óriásnak az Oxfam Deutschland. A szervezet folytatja a nyomásgyakorlást: arra kéri támogatóit, hogy a Lidl facebook-oldalán, továbbá internetes oldalukon található nyílt levél elküldésével bíztassák tovább a cég vezetését az etikus működésre.

Kép: oxfam.de/ASTAC


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

      

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok