fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nyáron is okozhat bajt a fűtési rendszer

| Tudatos Vásárló

Nyáron kevesebb az égéstermék visszaáramlásából származó baleset, mint télen. Ezzel együtt saját biztonságunk érdekében ebben az időszakban is oda kell figyelnünk néhány dologra.

A jelenlegi időjárási körülmények, a nagy és hirtelen hőingadozás, az erős szél a kémények működésére is hatással van – mondta Kocsis Attilától, a Főkétüsz Kft. műszaki igazgatója. Ha a külső hőmérséklet hirtelen lehűl, többen fontolgatják, hogy cserépkályhájuk begyújtásával vagy a cirkó elindításával melegítik fel a lakást.

Azt azonban tudni kell, hogy ilyen időjárási viszonyok között nagyon nehezen indul meg a kéményben az áramlás, amit a cserépkályhával rendelkezők abból vesznek észre, hogy a kályhából dől a füst. De a gázfűtéses lakásban élőknek is számítaniuk kell arra, hogy az első néhány percben visszaáramlik az égéstermék a kéményből – hívja fel a figyelmet Kocsis Attila.

Az áramlásba még jobban „bezavar” az erős szél, a lökésszerű szélrohamok, ezért a műszaki igazgató azt tanácsolja, ilyen időszakokban lehetőleg kerüljük a készülék üzemeltetését.

Kánikulában gyakran hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy a légáramlat frissítse a levegőt. Azonban abban az időben, amikor zuhanyozunk vagy fürdünk, ne legyen huzat a lakásban, az égéstermék egyik jellemzője ugyanis, hogy a légmozgás felé indul el, amely szintén mérgezéshez vezethet.

A nyári hónapokban tehát, amikor amúgy is kisebb a kémény huzata, a gázüzemű vízmelegítővel rendelkezőknek különösen oda kell figyelniük a készülék működésére. Ha pedig valamilyen rendellenességet tapasztalnak, azonnal értesítsék a kéményseprőket, akik úgynevezett huzatnövelő füstpatronnal indítják be a huzatot. A szakemberek szerint egyértelműen intő jel, ha a berendezés nehezebben indul el, vagy a visszaáramlást jelző automatikája kikapcsolja a készüléket.

S ha már a kéményseprőkről esett szó, ők ebben az időszakban is végzik – előre meghatározott ütemterv szerint – a fővárosi kémények ellenőrzését. A Főkétüsz Kft. kéri, hogy amennyiben valaki az előzetesen megjelölt időpontban nem tud otthon tartózkodni, s a második értesítésben megjelölt dátum sem jó a számára, mihamarabb vegye fel az illetékes kéményseprő kirendeltséggel a kapcsolatot.

Végül még egy jó tanács a nyári időszakra: a gázkészülék ellenőriztetéséről se feledkezzünk meg, hogy a következő fűtési szezonnak kitisztított, beszabályozott berendezésekkel vágjunk neki. Ez nemcsak az életbiztonság szempontjából, hanem takarékossági okokból is fontos. A korom kiváló hőszigetelő anyag, így a lerakódások miatt lényegesen több energiát kell eltüzelni ahhoz, hogy a megszokott meleg legyen otthonunkban.

 

Forrás: Fővárosi.hu

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok