fbpx

| Tudatos Vásárló

Nyáron is okozhat bajt a fűtési rendszer

Nyáron kevesebb az égéstermék visszaáramlásából származó baleset, mint télen. Ezzel együtt saját biztonságunk érdekében ebben az időszakban is oda kell figyelnünk néhány dologra.

A jelenlegi időjárási körülmények, a nagy és hirtelen hőingadozás, az erős szél a kémények működésére is hatással van – mondta Kocsis Attilától, a Főkétüsz Kft. műszaki igazgatója. Ha a külső hőmérséklet hirtelen lehűl, többen fontolgatják, hogy cserépkályhájuk begyújtásával vagy a cirkó elindításával melegítik fel a lakást.

Azt azonban tudni kell, hogy ilyen időjárási viszonyok között nagyon nehezen indul meg a kéményben az áramlás, amit a cserépkályhával rendelkezők abból vesznek észre, hogy a kályhából dől a füst. De a gázfűtéses lakásban élőknek is számítaniuk kell arra, hogy az első néhány percben visszaáramlik az égéstermék a kéményből – hívja fel a figyelmet Kocsis Attila.

Az áramlásba még jobban „bezavar” az erős szél, a lökésszerű szélrohamok, ezért a műszaki igazgató azt tanácsolja, ilyen időszakokban lehetőleg kerüljük a készülék üzemeltetését.

Kánikulában gyakran hagyjuk nyitva az ablakokat, hogy a légáramlat frissítse a levegőt. Azonban abban az időben, amikor zuhanyozunk vagy fürdünk, ne legyen huzat a lakásban, az égéstermék egyik jellemzője ugyanis, hogy a légmozgás felé indul el, amely szintén mérgezéshez vezethet.

A nyári hónapokban tehát, amikor amúgy is kisebb a kémény huzata, a gázüzemű vízmelegítővel rendelkezőknek különösen oda kell figyelniük a készülék működésére. Ha pedig valamilyen rendellenességet tapasztalnak, azonnal értesítsék a kéményseprőket, akik úgynevezett huzatnövelő füstpatronnal indítják be a huzatot. A szakemberek szerint egyértelműen intő jel, ha a berendezés nehezebben indul el, vagy a visszaáramlást jelző automatikája kikapcsolja a készüléket.

S ha már a kéményseprőkről esett szó, ők ebben az időszakban is végzik – előre meghatározott ütemterv szerint – a fővárosi kémények ellenőrzését. A Főkétüsz Kft. kéri, hogy amennyiben valaki az előzetesen megjelölt időpontban nem tud otthon tartózkodni, s a második értesítésben megjelölt dátum sem jó a számára, mihamarabb vegye fel az illetékes kéményseprő kirendeltséggel a kapcsolatot.

Végül még egy jó tanács a nyári időszakra: a gázkészülék ellenőriztetéséről se feledkezzünk meg, hogy a következő fűtési szezonnak kitisztított, beszabályozott berendezésekkel vágjunk neki. Ez nemcsak az életbiztonság szempontjából, hanem takarékossági okokból is fontos. A korom kiváló hőszigetelő anyag, így a lerakódások miatt lényegesen több energiát kell eltüzelni ahhoz, hogy a megszokott meleg legyen otthonunkban.

 

Forrás: Fővárosi.hu

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás