fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A növényvédő szerek növelik a bőrrák kockázatát

| Tudatos Vásárló

A melanoma elterjedését a túlzott napozás mellett a növényvédőszer használat is okozza. Amerikai vizsgálatok szerint azoknál, akik ezeket az anyagokat munkájuk során rendszeresen használják, kétszer gyakrabban alakul ki a betegség.

A melanoma (rosszaindulatú börrák) előfordulása gyorsan növekedett az utóbbi évtizedekben: az USA-ban 30 év alatt háromszorosára nőtt a megbetegedés gyakorisága.

A vizsgálatok során hat hatóanyagról (benomil, etil-paration, karbaril, maneb, mankoceb, metil-paration) állapították meg, hogy rendszeres használat esetén megduplázza a melanoma kialakulásának esélyét.

A vizsgálatok során több mint 50 ezer amerikai növényvédőszer-felhasználónak és házastársának daganatos megbetegedési arányát értékelték. Figyelembe vették a vizsgálatban résztvevőknél 50 különféle növényvédő szer felhasználási gyakoriságát és a felhasznált védőruházat kitettséget csökkentő szerepét is.

A felmérés szerint a melanoma kialakulásának valószínűsége a duplája azoknál, akik a legkockázatosabb hatóanyagokat legalább 55-60 napon át használták életük során. A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a vegyületek nem csak a felhasználóknál növelhetik a megbetegedés esélyét, hanem a környezet szennyezése által másokat is veszélyeztetnek.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy vörös hajszín esetén (az érzékenyebb bőrtípus miatt) a melanoma kialakulásának valószínűsége négyszeresére emelkedik, sőt összefüggést találtak az elhízás és a daganattípus kialakulása között is.

Korábbi vizsgálatok már rámutattak, hogy a növényvédő szerek szervezetbe kerülése hosszú távon növeli a melanoma kialakulási esélyét. Európai adatok szerint azoknál az embereknél, akik lakásukban legalább évente négyszer rovarirtó szereket használnak, kétszeres eséllyel alakul ki melanoma.
 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.

Kép [cc] greencolander

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok