fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Növényi olajok: értékes bőrápolók

| Markovics Vera

A növények csírájában, magjában és gyümölcsében az éltető napsugarak
hatására keletkező olajokról általában keveset tudunk, s ezért azokat
nem is értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk őket,
akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, sőt káros
anyagokat nem tartalmazó, egyedi bőrápoló keverékek készítésével is
megpróbálkozhatnánk.

A növényi olajok biokémiai
felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen
utánozhatatlan hatóanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket
(pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb.
– tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre
népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.

 

Tisztítanak

A zsiradékok közös
tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel
könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések.
A fénylően zsíros (olajos szeborreás) bőrűek többszörösen telítetlen
zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak (szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj).
A szárazabb érzetű bőrökhöz (korpás szeborreáshoz is) az egyszeresen telítetlen
zsírsavakat tartalmazó olajok valók (pl. olívaolaj,
sárgabarackolaj).

 

Védik a bőrt

A jobbára telített
zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, arachinsav) tartalmazó,
szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok – amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj
és a jojobaolaj – lassan szívódnak
fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a
fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó
telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a
hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.

 

Hidratál

A száraz és vízhiányos bőrök
krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és
viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek
vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját
zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitin kiváló emulgálószer, ezért a
lecitinben gazdag olajok – pl. az avokádó
és a szezámolaj – is hatásos
hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia-olajat is keverhetünk, mert 24% palmitolsav-tartalmának
köszönhetően képes intenzíven megkötni a nedvességet.

 

Fényvédelem

Egyes növényi olajok bizonyos
mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. A növényi viaszok
és a telített olajok természetes fényvédelmét (SPF) általában 4, a makadámia-olajét 3, a szezám-, és az avokádóolajét pedig 1-2 faktor erősségűnek tartják. Amennyiben ésszerűen
viszonyulunk a naphoz, vagyis a bőrt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez, s az
ártó égető sugarakat elkerüljük, úgy ezeket levendula-aromavízzel vagy
aloekivonattal együtt biztonságosan használhatjuk. (Világos bőrűek számára azonban
biztonságosabb védelemre, fizikai fényszűrőkre is szükség van).

 

Test-, arcápolás

Azokkal az olajokkal, amelyek
50%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, általában
nagyon jól lehet masszírozni. Az olívaolaj,
a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj,
a mandulaolaj, a makadámia-olaj, ezek az úgynevezett „félig száraz” olajok jól
csúsznak a bőrön, bársonyos érzetet hagynak maguk után, s emellett gyorsan fel
is szívódnak. A szezámolajat, az indiai
természetgyógyászat (ayurveda) olaját különösen szívesen alkalmazzák
testkezelésekhez, mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, ezenfelül méregtelenítő
hatása is van. Az avokádóolaj is
melegíti a bőrt. A cellulitproblémák, fogyókúrák esetén olyan testápolókat
vásároljunk, amelyekben ezek is szerepelnek.

 

Rugalmassá teszik a bőrt

A terhességi csíkok
megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven
puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat,
lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek
gyenge a kötőszövete.

 

Regenerálnak

Minél hosszabb ideig érnek a
növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban
tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. A
többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, gammalinolénsav stb.) a
sejtmembrán alkotórészei. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más
olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe.

A száraz, idősödő bőr számára
nagyon jó regeneráló olajnak számít az argánfaolaj.
Fonnyadt, rossz vérkeringésű bőr számára borágóolajat
is keverjünk az alapkrémbe. Ezt az olajat a változókori tünetek észlelésekor
belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel könnyen romló olajról van szó, hűtőszekrényben
kell tárolni. A feketekömény-olaj
tartalmazza az összes zsírban oldódó vitamint. A bőr könnyedén beissza, szinte
selymessé válik tőle.

Az avokádóolaj is kiváló regeneráló. Fitoszterineket, A, B, C, D, E, K
vitaminokat és klorofillt is tartalmaz. Sikeresen alkalmazható száraz, hámló és
érett bőrre. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik.

A búzacsíraolajban is sok fitoszterin, lecitin, vitamin van
(A,E,D,F), ezenkívül foszfatidokat és ösztrogéneket is tartalmaz, ami ugyancsak
pozitívan hat a sejtek regenerációjára.

 


A ligetszépe, vagy hivatalos nevén Oenothera biennis a
mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20%
olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére, érrendszeri megbetegedések
kezelésére is használják.


Nyugtatnak, gyógyítanak

Napozást követően is számíthatunk
a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj
megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár
csepp levendula-illóolajat is keverünk
hozzájuk. Az orbáncfű– vagy más néven
csengőlinkaolaj kiválóan nyugtatja a gyulladt
bőrt, vigyázni kell azonban arra, hogy használatakor ne érje fény a bőrt, mert
fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz.

A sebek gyorsabban
gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint
tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl. shea vaj, a csíraolajok, a
körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az érzékeny, gyulladásra
hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj
is. A benne lévő szelén és az E-, A-vitaminok antioxidánsok, megvédik a
hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen
zsírsavakban gazdag lenolajat ekcémás
és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált,
beteg bőrök (neurodermitis, ekcéma) ápolására bevált olaj a gammalinolénsavat
és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj.
Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.

 

Zsíros bőrre olajat?

Igen. A faggyúmirigyek
működését normalizálja, a tág pórusokat összehúzza a csipkebogyóolajat, szőlőmagolajat
(szárító olajakat), jojobaolajat és
1%-ban avokádóolajat tartalmazó keverék.
Erős antibakteriális hatása miatt a zsíros, tisztátalan bőrök ápolásához egészen
kis mennyiségben feketekömény-olaj és
tisztító és gyógyító hatású borágóolaj
is keverhető.

 

Az érzékeny bőrök ápolója

Csecsemők, gyermekek finom,
érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns
tulajdonságú jojobaolaj a
legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel
masszírozzuk a bőrbe.

 

A minőségre figyelni kell!

Az olajok minősége függ a
felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától és
idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 fok alatt) sajtolt
olajoknak van.

 

Alkalmazási tippek

 

  • A növényi olajokat mindig vizes kézzel vagy aromavízzel, gyógyteával
    benedvesített bőrre kenjük.
  • Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt!
  • Közvetlenül használat előtt is érdemes megszagolni az
    üveget, nehogy avasodó növényi olajat kenjünk a bőrre.
  • A többszörösen telítetlen olajok gyorsan avasodnak, ezért
    hűtőszekrényben tárolandók, míg a telített zsírsavakban gazdag olajok több évig
    is megőrizhetik a minőségüket.

 

 


Kép [cc] PoppyW,
Mani

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek