fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Növények az irodában

| KÖVET

Akik „otthon” érzik magukat az irodában, szívesebben dolgoznak, és ritkábban betegszenek meg, esnek ki a munkából. A növények pedig segítenek ebben: növelik a mentális és fizikai komfortot.

Egy kimutatás szerint a munkahelyi növények…
– megkötötték a káros anyagokat
– kiszűrték a port és a szennyező
  anyagokat
– emelték az levegő páratartalmát
  hűtő hatásuk volt 
– csökkentették a stressz szintjét
– javították az általános hangulatot
– javították a megjelenést
– csökkentették a zajokat

Akik „otthon” érzik magukat az irodában, szívesebben dolgoznak, és ritkábban betegszenek meg, esnek ki a munkából. Jobban kezelik a stresszes helyzeteket, hatékonyabban dolgoznak. Mind a munkaadó, mind a dolgozó élvezi az olyan munkahely előnyeit, ahol figyelemmel vannak a dolgozók biztonság, egészség, komfort iránti igényeire.

Egy ilyen munkahely alapadottságaihoz tartozik a káros hatásoktól mentes, ergonómikus munkakörnyezet, a megfelelő klíma, jó munkafeltételek (kényelmes szék, rendszeres pihenő, elég hely/intim szféra). Egyformán fontos a változatos, értelmes munka, a fejlődési lehetőség, hogy legyen tere a kezdeményezésnek. Kevésbé ismert, hogy a növények a munkahelyen növelik a mentális és fizikai komfortot.

 

Otthon érezni magunkat a munkahelyen: a növények kedvező hatásai az irodában

A zöld beépült génjeinkbe. Az emberré válás évezredes útján szoros kapcsolatban éltünk a természeti környezettel, a növényekkel, melyek jelezték a vizet, tápláltak, gyógyszerként, építőanyagként, ruha alapanyagként szolgáltak. Az evolúciós hatásuk belénk ivódott. A civilizáció kezdeteitől, amint az ember egyre több időt kezdett épületben tartózkodni, ide is magával vitte a növényeket. Kínában már időszámítás előtt 1000 évvel házi növényeket neveltek, a rómaiak cserepes növényekkel díszítették az átriumokat, a felfedezések korában az utazók egzotikus növényekkel tértek haza, melyek idővel gazdasági jelentőségre tettek szert. A 18. században kezdték a ritka növényeket ún. orangerie-ekben és üvegházakban tartani. Csak a II. világháború után terjedtek el hatalmas számban a szobanövények, nem utolsó sorban a központi fűtés terjedésének köszönhetően, mely kellemes környezetet biztosított számukra. Az irodákban a hatvanas években jelentek meg, és mára szükséges részeikké is váltak.

 

A növények előnyős hatásai

A növényekkel való különleges kapcsolatunkat felhasználhatjuk az egészséges munkahely kialakítására. Tény, hogy a növények jelenléte melegebbé, kellemesebbé hangolja a környezetet. Javítják a munkahely minőségét és fontos a dolgozók egészségére gyakorolt hatásuk. Segítik a jó munkahelyi klíma kialakulását, ami a hatékonyságra is kihat. Egy felmérés szerint a betegség miatti munkahelyi hiányzások száma hat hónap alatt tizenötről öt százalékra csökkent, amikor a növényeket közelebb helyezték a dolgozók monitorához. Más tanulmány szerint a növények jelenléte az irodában csökkentette az olyan általános panaszokat, mint a levertség, fejfájás, légúti irritációk.

 

Kedvező hatások a beltéri környezetre

Számos tényező befolyásolja egy iroda levegőjének minőségét, pl. a nyomtatók, másolók, monitorok, a székek kárpitozása. A növények csökkentik a szén-dioxid és más káros anyagok koncentrációját (pl. a benzol és a formaldehid), ezzel csökkentve az elhasznált levegő mennyiségét, növelve a friss levegő arányát. A munkahely ideális klímáját különösen télen, fűtési szezonban nehéz megteremteni, amikor alacsony a páratartalom. A száraz levegő miatti kellemetlen tünetek ismertek: száj-szárazság, orr- és/vagy füldugulás, szem- és bőrviszketés.

A hiányzások két fő oka a megfázás és az influenza. Tudta, hogy a növények a felvett víz 97%-át párologtatják el a leveleik felületén? A vízigényes növények akár 10-15%-kal is növelik környezetük páratartalmát. A komfortérzetet az is fokozhatja, hogy a túl meleg irodát a légtérbe került víz kellemesen hűti. Egy felmérés szerint, ahol az irodában ilyen növények voltak, a betegség miatti hiányzás csökkent.

 

A növények komfortérzetet növelő hatásai

Számos kutatás kimutatta, hogy a növények hatása a művi környezetben stresszoldó. Jelenlétükben nő a komfortérzet, míg az ingerlékenység, feszültség vagy levertség csökken. Az is felmerült, hogy zöld szín kórházi környezetben kedvezően hat a gyógyulási folyamatra és a számítógép mögött dolgozók stressztűrő képessége is jobb. Számos vizsgálat igazolta, hogy míg a növények kellemes munkahelyi környezetet teremtenek, a „steril” iroda gyakran „untató”. Az egyik felmérés kimutatta, hogy összefüggés van a beltéri növények és a kevesebb egészségügyi panasz, valamint a jobb hangulat között. Egy másik szerint a vizsgált bevásárlóközpont látogatottsága megnőtt, miután növényekkel díszítették. Miért? A növények kellemesebb atmoszférát teremtenek, feldobják a környezetet, javítják a levegő minőségét.

Egy holland tanulmány pozitív összefüggést talált a növények és az iroda dolgozóinak produktivitása között (a dolgozók saját állítása szerint). Valóban igaznak bizonyult azoknál, akik legalább 4 órát töltöttek monitor előtt. A növények kedvezően hatottak a munkatársak kreativitására és koncentráló képességére. A növényekről az is kiderült, hogy jó hangelnyelők, vagyis a dekorációs értékre fordított összeg igen jó befektetés volt.

 

Milyen növényeket válasszunk?

Különböző növények különböző téren hasznosak. A levegő káros anyagainak megkötésében pl. a páfrányok, fikusz-fajták, Areca pálma, Phoenix pálma jeleskednek. A páratartalom növelését biztosító fajták: páfrányok, fikuszok, Kentia pálma, filodendronok, vitorlavirág.

A növényeknek elegendő helyre, fényre, vízre, tápanyagra van szükségük. Nincs általános szabály, hogyan rendezzünk be pl. egy irodát, célszerű szakemberhez fordulni. Az biztos, hogy a növényekre fordított költség számos téren megtérül, csak gondoljunk az egészségre, a termelékenységre gyakorolt kedvező hatásukra, a betegség miatt kiesett napok számának csökkenésére, nem is szólva a kellemesebb munkahelyi környezetről.

A befektetés éveken belül megtérül, mint azt a mellékelt kalkuláció mutatja egy száz főt foglalkoztató számítógépes munkát végző cégnél, ahol a hiányzások száma 1%-kal csökkent.

 

Megjelent a KÖVET Lépések c. folyóiratának 2007. nyári számában. A Lépések korábbi számai a http://www.kovet.hu/view/main/61.html weboldalon érhetőek el, ugyanitt az újság meg is rendelhető. A cikkekkel kapcsolatban bővebb információ kérhető a KÖVET Titkárságán.

Kép [cc] Darren Shaw, Kelly Cookson

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek