
| Tudatos Vásárló
Növelik a cukorbetegség veszélyét a szennyező anyagok
- #Egészség, betegség, gyógyulás
- #Ép test
- #Hús, vegetáriánus
- #Környezetvédelem, környezetszennyezés
- #Vegyi anyagok
Több vizsgálat szerint a cukorbetegség kialakulásában nem csak a táplálkozási és mozgási szokások játszanak kulcsszerepet, hanem a szervezetbe kerülő, nehezen lebomló (perzisztens) anyagok is.
A XXI. század népbetegségének is tartott cukorbetegség 2-es
változata a felmérések szerint a 35 évnél idősebb amerikai őslakosság több mint
felét érinti. Bár a betegség kialakulásában fontos szerepet játszik az
egészségtelen életmód, már számos tanulmány talált
összefüggést a szervezetbe kerülő perzisztens anyagok (például: PCB, dioxin,
DDT) mennyisége és a betegség kialakulásának valószínűsége között.
Kanadában a betegség gyakoriságát jelzi, hogy nem ritkán gyermekeknél is
kimutatják. A cukorbetegség „központjának” Kanadában egy
Észak-Ontarióban lévő 2500 lakosú indiánrezervátum tekinthető, ahol a lakosság
26%-át érinti a betetgség. A környező területek lakosságánál szintén magas a
megbetegedés aránya.
Már korábban ismertté vált, hogy ez a terület az ipari tevékenység miatt erősen
szennyezett. A térségben az emberek vérében is az átlagosnál lényegesen
magasabb a perzisztens anyagok koncentrációja.
Egy kutatócsoport szerint azok az emberek, akiknek a vérében a legmagassabb a
szennyező anyagok mennyisége, közel 40-szer nagyobb valószínűséggel válnak
cukorbeteggé, mint akik a legkevésbé szennyezettek.
Állati eredetű élelmiszerrel is a szervezetbe jut
Egy másik felmérés szerint a szervezetbe jutó dioxin több mint 90%-át az állati
eredetű élelmiszerekkel vesszük fel. A számításokat az is alátámasztja, hogy az
állati eredetű ételeket nem fogyasztó vegánoknál a legalacsonyabb a perzisztens
anyagok jelenléte. A mérgező vegyületek tulajdonságai miatt az újszülöttek
szervezetében a legnagyobb az arányuk, és az anyatej is viszonylag
szennyezettnek tekinthető.
A cukorbetegek aránya világviszonylatban egy arizonai indiánrezervátum
lakosainál a legmagasabb, a 28 ezres népesség 70%-ánál mutatták ki a betegséget.
A perzisztens vegyületek jelentőségét mutatja az is, hogy a vietnámi háborúban
– a perzisztens anyagokkal szennyezett – Agent Orange lombtalanító kiszórásában
részt vevő katonáknál több mint 2,5-szeresére nőtt az inzulinos kezelésre
szoruló cukorbetegek aránya.
A kutatók szerint kevesebb állati zsiradék fogyasztásával csökkenthető a
kockázat. Szintén hatékony lenne, ha sikerülne csökkenteni az állati termékek
szennyezettségét, ennek megvalósítása azonban az elszennyezett környezet miatt
szinte lehetetlen.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében,
feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.
Kép [cc] cafemoka