fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nőnap: hóvirágot ne!

| Tudatos Vásárló

Hóvirág helyett ajándékozzunk Nőnapra például gyöngyikét – szól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) felhívása.

A hóvirágról és védett társairól
A hóvirág (Galanthus nivalis L.) hazánk közkedvelt és jól ismert növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Nálunk jellemző termőhelyei a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, hegy- és dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők.
Szitén védett és gyűjtéssel veszélyeztetett látványos tavaszi növényünk a kakasmandikó, a májvirág, a szártalan kankalin, a tavaszi csillagvirág fajok, a tavaszi tőzike, a farkasboroszlán, a kárpáti sáfrány, a tarka sáfrány, a kockásliliom és az erdei ciklámen.

Hóvirág helyett nárcisszal, jácinttal, tulipánnal, vagy más, virágüzletekben, kertészetekben kapható, nem védett növényekkel lepjük meg a hölgyeket Nőnap alkalmából – javasolja a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Fodor Gábor. A hóvirág 2005. szeptembere óta tartozik az Európai Unió, s így Magyarország védett növényei közé.

A napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken.

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le – javarészt a nemzeti parkok védett területeiről – és adtak el Nőnap környékén. Volt olyan terület, ahol a családok vasárnapi sétája során leszedett egy-két csokor tüntette el e kedvelt vadvirágot. A hazai hóvirág-állomány fennmaradását azonban leginkább az ipari módszerekkel folytatott gyűjtés veszélyeztette. A hagymák gereblyével, földgyaluval történő begyűjtésével évente hatalmas mennyiséget vittek el a hazai termőterületekről. Ez esetben a talaj feltúrásával, bolygatásával az élőhely egésze is sérül. A hóvirág számos élőhelyén erősen meggyérült, és tömeges termőhelyén a szedése nem gyors kipusztuláshoz, hanem a faj elkorcsosuláshoz vezet. Mivel a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, csak a kisebbek, csúnyábbak érlelhetnek magot, így a populáció genetikai állománya lassan leromlik. Így például a Budai-hegység megmaradt hóvirágai feleakkorák, mint a Vértes eldugott völgyeiben élő példányok.

A növényfaj leszedése vagy tövestől való kiásása természetvédelmi bírságot von maga után. Természetvédelmi értéke szálanként 10 000 Ft, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés. Ha a természetkárosítás tömeges és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100 000 Ft-ot, az már a bűntett elkövetését is kimeríti. Ezt már 10 tő károsítása vagy 4 tő elpusztítása is megvalósítja. Aki ezt megteszi, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nőnapra hóvirág helyett javasolhatók a kertészetekből, virágboltokból beszerzett

 • jácintok
 • nárciszok
 • tulipánok
 • sáfrányok
 • csillagvirágok
 • kankalinok
 • körcsinek
 • gyöngyikék
 • téltemető
 • kockás liliom.

 

 

Forrás: KvVM

Kép [cc] Astrid Photography, k’nash

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

  Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
  Bónusz: tippek, tesztek, programok