fbpx

| Tudatos Vásárló

Nőnap: hóvirágot ne!

Hóvirág helyett ajándékozzunk Nőnapra például gyöngyikét – szól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) felhívása.

A hóvirágról és védett társairól
A hóvirág (Galanthus nivalis L.) hazánk közkedvelt és jól ismert növénye. Gyakran még hófoltok között, február második felétől áprilisig virágzik. Nálunk jellemző termőhelyei a középhegységi gyertyános-tölgyesek és bükkösök, hegy- és dombvidéki, patakparti égerligetek és a síkvidéki folyóinkat kísérő ligeterdők.
Szitén védett és gyűjtéssel veszélyeztetett látványos tavaszi növényünk a kakasmandikó, a májvirág, a szártalan kankalin, a tavaszi csillagvirág fajok, a tavaszi tőzike, a farkasboroszlán, a kárpáti sáfrány, a tarka sáfrány, a kockásliliom és az erdei ciklámen.

Hóvirág helyett nárcisszal, jácinttal, tulipánnal, vagy más, virágüzletekben, kertészetekben kapható, nem védett növényekkel lepjük meg a hölgyeket Nőnap alkalmából – javasolja a környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Fodor Gábor. A hóvirág 2005. szeptembere óta tartozik az Európai Unió, s így Magyarország védett növényei közé.

A napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken.

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le – javarészt a nemzeti parkok védett területeiről – és adtak el Nőnap környékén. Volt olyan terület, ahol a családok vasárnapi sétája során leszedett egy-két csokor tüntette el e kedvelt vadvirágot. A hazai hóvirág-állomány fennmaradását azonban leginkább az ipari módszerekkel folytatott gyűjtés veszélyeztette. A hagymák gereblyével, földgyaluval történő begyűjtésével évente hatalmas mennyiséget vittek el a hazai termőterületekről. Ez esetben a talaj feltúrásával, bolygatásával az élőhely egésze is sérül. A hóvirág számos élőhelyén erősen meggyérült, és tömeges termőhelyén a szedése nem gyors kipusztuláshoz, hanem a faj elkorcsosuláshoz vezet. Mivel a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, csak a kisebbek, csúnyábbak érlelhetnek magot, így a populáció genetikai állománya lassan leromlik. Így például a Budai-hegység megmaradt hóvirágai feleakkorák, mint a Vértes eldugott völgyeiben élő példányok.

A növényfaj leszedése vagy tövestől való kiásása természetvédelmi bírságot von maga után. Természetvédelmi értéke szálanként 10 000 Ft, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés. Ha a természetkárosítás tömeges és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100 000 Ft-ot, az már a bűntett elkövetését is kimeríti. Ezt már 10 tő károsítása vagy 4 tő elpusztítása is megvalósítja. Aki ezt megteszi, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Nőnapra hóvirág helyett javasolhatók a kertészetekből, virágboltokból beszerzett

 • jácintok
 • nárciszok
 • tulipánok
 • sáfrányok
 • csillagvirágok
 • kankalinok
 • körcsinek
 • gyöngyikék
 • téltemető
 • kockás liliom.

 

 

Forrás: KvVM

Kép [cc] Astrid Photography, k’nash

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás