fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nincs biotermék a patkányos élelmiszerbiztonsági sztoriban

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Több médium is átköltötte a NÉBIH közleményét, és sok helyen az jelent meg, hogy biotermékeket állítottak elő a Dejó Kft. minap megbüntetett üzemében. A biotermékek ellenőrzését végző Biokontroll Hungária cáfol. 

A biotermék elnevezés egyébként sem a NÉBIH eredeti sajtóközleményében, sem a www.tudatosvasarlo.hu-n megjelent anyagban nem szerepelt.

 

A Biokontroll Hungária közleményben kereste meg a www.tudatovásárló.hu-t, melyet alább, a kiemelésektől eltekintve, változtatás nélkül közlünk:

 

 

„Az ökológiai gazdálkodásért valóban aggódó, az öko termékeket kedvelő fogyasztók közül sokan fordultak kérdéseikkel a Magyar Biokultúra Szövetséghez és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez, hogy a mai napon kirobbant újabb élelmiszer botrány – mocskos környezetben, koszos eszközökkel, mumifikálódott rágcsálók jelenlétében előállított „élelmiszer” – valóban bioterméket érintett, mert számos „hírközlő” szerv ezt így tálalta.

 

A mocskos helyszínt a hatóság a hírek szerint a Dejó Kft.-nél tárta fel, amely társaság nem szerepel a Magyarországon nyilvántartott ökológiai üzemek között, így a hatályos EU és hazai jogszabályok értelmében nem is lehetett biotermék, amit ott állítottak elő. Erről meg lehet győződni az ellenőrző szervezetek honlapján kötelezően működtetett nyilvános adatbázis felkeresésével (a Biokontroll esetében a www.biokontroll.hu honlapon a következő lépésekben: Ellenőrzés, tanúsítás> Tanúsítványkereső).

 

Egyébként a „jelenségnek” nincs is bio vetülete, hiszen a mocskos, gusztustalan üzemeléssel nem a bio előírásokat szegték meg, hanem az általános élelmiszerbiztonsági, higiéniás szabályokat; ilyen áldatlan állapotok egyetlen élelmiszer üzemben sem fordulhatnának elő, nagyon jó, hogy a NÉBIH feltárta az ügyet, és az üzemben előállított termékeket visszahívatta!

 

Az elemi és jogos felháborodás nagyságát emelte az a téves hír, hogy mindez  „bio” termékekkel történt meg, amely tény pontosan jelzi azt, hogy fogyasztóknak az a meggyőződése, hogy a bio élelem jobb, mint a többi. És ez valóban így is van!

 

Budapest, 2015. március 11.

 

Czeller Gábor                                                        Dr. Roszík Péter

Magyar Biokultúra Szövetség elnöke                    Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője”

 

 

 

Fotó: Cascadian Farm, Flickr

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok