fbpx
ősgabona térkép divinfood

Nézd meg térképen, hol lehet ősgabonából készült lisztet, kenyeret, tésztát kapni!

Ha ősgabonából, azaz tönköly, alakor vagy tönke búzából készült kenyeret, lisztet vagy tésztát akarunk kóstolni, akkor most már elég egyetlen térképen körülnéznünk.

alakor liszt Csoroszlya FarmJósvafői alakor lisztből sült kenyér a Pipacs Pékségből, bio alakor liszt a Csoroszlya Farmról. A térképen látható helyeken kívül országszerte nagyobb bioboltokban és egyes szupermarketekben is lehet ősgabona termékekkel találkozni, erre a térképre viszont ezek a helyek nem kerültek fel. A cél ugyanis a könnyebb beszerzés mellett az is volt, hogy támogassuk a hazai termelőket, kézműves pékségeket és kisléptékű élelmiszerfeldolgozókat, azaz a rövid ellátási láncokat.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ezen kívül egy listában összegyűjtötte, hol tudunk tanusított biogazdálkodásból származó ősgabona termékeket venni.

Fogyasztóként segíthetjük is az adatbázis bővülését: ha ismersz olyan termelőt, pékséget, boltot vagy webshopot, ahol ősgabona termékeket lehet vásárolni, a kutatóintézet örömmel várja az információkat az omki@biokutatas.hu címen.

Miért fontosak az ősgabonák?

A klímaváltozás már most hatással van arra, milyen termelési módszerekkel és mi (lesz) termeszthető Magyarországon. A hosszan tartó aszályok vagy a hirtelen lezúduló csapadék egyaránt stresszt jelent a növények számára.

A tájfajták nagy előnye, hogy nem azonos az egyes egyedek génállománya, változatos a populáció, azaz gyakorlatilag minden kalász más. Emiatt az ellenállóképességük együttesen nagyobb a stresszhelyzetekkel szemben. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba.

Mik azok az ősgabonák?

Az ősgabonák, másnéven pelyvás gabonák közül a legismertebb a tönköly (Triticum spelta L.), a tönke (Triticum turgidum subsp. dicoccum Schrank) és az alakor (Triticum monococcum L. subsp. monococcum). Utóbbi az az egyszemű búza, amit az ember először körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt vont termesztés alá. Amikor megjelent az ipari mezőgazdaság és a vegyszeres gazdálkodás, ezek a gabonafajták gyakorlatilag teljesen eltűntek az európai mezőgazdaságból. Csupán néhány helyen termesztik őket, például Erdélyben és bizonyos közép-ázsiai területeken.

Az ősbúzák nem a most ismert búza régi típusai, hanem teljesen külön gabonafajták.

316

Felismered a különböző gabonákat?

1 / 7

  • Csupasz szemű gabona, aratáskor a gabonaszemek kiperegnek a pelyvalevélből.
  • Habár minden búzafaj tartalmaz sikért (glutént), egyedül ebből lehet levegős-buborkékos, könnyű szerkezetű kenyeret készíteni. A többi búzafajból készült kenyér mindegyike sokkal tömörebb.
  • Az élelmezésben betöltött szerepe kiemelkedő.
  • Magyarország 1300 körül már búzát exportált nyugatra, ekkor jellemzően tájfajtákat termesztettek. A modern nemesítés a 19. század végén 20. század elején indult, hazai nemesítésű egyik első búzafajtánk a Bánkúti 1201 (1931).

2 / 7

  • Ősgabona, hántolni kell, a kenyérbúza pelyvás szemű rokona.
  • Nyugat-Európában a középkor uralkodó gabonája, Magyarországon a 19. század végéig termesztették majd feledésbe merült
  • Nedvesebb csapadékosabb területek jellemző gabonája, amely jól tűrte a hideg teleket, európai elterjedése ennek is köszönhető, azonban mára a termesztése visszaszorult.  A tönkénél és alakornál igényesebb gabona, elterjedése a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan zajlott, amíg a csupasz szemű kenyérbúza ki nem szorította a termesztésből.
  • Napjainkban reneszánszát éli, Magyarországon jórészt biogazdaságok termesztik.

3 / 7

  • A búza nemzettség legősibb tagja, vad változata a kenyér búza egyik őse. Ötzi a jégember is ilyen búzát fogyaszthatott.
  • Pelyvás gabona vagy ősgabona, hántolni kell. Keskeny, egysoros kalászai vannak és egyszemű búzának is hívják, mert kalászkánként 1 szemet terem.
  •  Hegyvidéki és marginális területek igénytelen, alacsony tápanyagigényű gabonafaja, amely keveset terem, de jó betegség-ellenálósággal rendelkezik.
  • Magasra nő, szalmáját gyakran gombatermesztéshez is felhasználják.
  • A belőle készült kenyeret formában sütik, mert a tönkölyhöz hasonlóan lágy sikérrel rendelkezik.
  • Lisztje a durumbúzához hasonlóan sárgás, karotinban gazdag, magas biológiai értékű és könnyen emészthető.

4 / 7

  • Csupasz szemű gabona, a tönke a legközelebbi rokona
  • Kemény szemű búzának is hívják és a mediterrán területek népszerű búzafaja.
  • Őrleménye sárgásabb színű, amely magasabb béta-karotin tartalmának köszönhető.
  • Tojás nélkül is jó állagú tésztát ad, leggyakrabban száraztészták alapanyaga készül belőle.
  • Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé.

5 / 7

  • Pelyvás gabona, hántolni kell.
  • Virágzata bugavirágzat (szemben az összes többi listában szereplő gabonával, amelynek kalászvirágzata van).
  • Gluténmentes gabona.

6 / 7

  • Ősgabona.
  • A fáraók és az ókori Egyiptom uralkodó búzafaja, elsősorban mediterrán éghajlatú területeken termesztették.
  • Kétszemű búzának is nevezik, kalászkánként 2 szemet terem.
  • A kenyérbúzához képest kevesebbet termő, de annál jóval magasabbra növő, akár másfél métert is elérő gabona.
  • Tésztaipari és szemes formában, köretként való felhasználása a legjellemzőbb.
  • Európán belül Olaszországban ma is termesztik „farro” néven kerül forgalomba. Íze enyhén mogyorós.
  • Legközelebbi rokona a durumbúza, ősdurum-nak is hívják időnként.

7 / 7

  • Csíráztatott majd kiszárított (aszalt vagy pörkölt) formáját malátának hívjuk, ami a sörgyártás alapanyaga, ehhez hántolás nélkül használják.
  • Hántolt és koptatott verziója a gersli avagy ...gyöngy, amelyet leggyakrabban a sólet alapanyagaként használunk, de önálló köretként a rizst is helyettesíthetjük vele.
  • Kalásza lehet két-, négy- vagy hatsoros. A sör általában a kétsoros tavaszi gabonából készül, amelyet bókoló (lefelé hajló) kalászairól ismerhetünk fel a legkönnyebben.
  • Az ókorban a tönke mellett ez számított a legfontosabb gabonafélének, mind állati takarmányozás, mind emberi fogyasztásra ezt termesztették.
  • A történelem során fokozatosan veszített népszerűségéből és élelmezésben betöltött szerepét átvette a búza.

Közös célunk

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az ÖMKi-vel és az AgriKulti Kft-vel a DIVINFOOD nemzetközi projekt keretein belül alulhasznosított gabonák és hüvelyesek termesztését és fogyasztását támogatja a termőföldtől a konyháig.

Célunk

  • az alulhasznosított gabonák és hüvelyesek fogyasztásának ösztönzése,
  • a fogyasztói szokások felmérése,
  • új növényi alapú receptek kidolgozása,
  • a rövid értékláncok szereplőinek összekapcsolása és a tudásmegosztás,
  • új üzleti modellek kidolgozása.

Hüvelyes kisokos. Így lesz a bab, lencse, csicseriborsó könnyű, emészthető étel

Helló ősgabonák, helló hüvelyesek!

A következő években sokat foglalkozunk majd az elfeledett vagy kevéssé termesztett gabonák és hüvelyesek népszerűsítésével. Hogy olyan fajták kerüljenek a tányérunkra, amelyek elbírnak a klímaváltozás kihívásával is. Kövessétek oldalunkat a friss hírekért, #divinfood!

hüvelyesek divinfood

Képek forrása: Tudatos Vásárlók/ canva.com

logo_divinfoodA projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja támogatja, a 101000383 számú támogatási szerződés alatt. A projektet a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetvédelmi Kutatóintézet, az INRAE koordinálja.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás