fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Netes vásárlás: a 14 napos elállási jog kezdete

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A 14 napos elállásnál a megrendelés időpontja számít? Vagy az átvételé? És mi van, ha az egyszerre megrendelt laptopot és a hozzá való táskát különböző időpontokban szállították ki? 

 

A Fogyasztó Baráttal már átvettük: a fogyasztónak 14 napja van indoklás nélkül visszaküldeni a neten rendelt terméket.

 

De melyik időponttól kezdődik a 14 nap? Nem a megrendelés napja számít, hanem az a nap, amikor a terméket kiszállították, és átvettétek.

 

De miért kellene megvárnunk a termék átvételét, ha úgyis vissza akarjuk küldeni? Ezzel fölösleges költségeket okoznánk az eladónak, és csak utaztatnánk a terméket. Ezért biztosítja a kormányrendelet a fogyasztóknak azt a lehetőséget, hogy az indoklás nélküli elállással már a termék megvásárlása és átvétele közötti időszakban is élhessenek.

 

Előfordulhat, hogy az egyszerre megrendelt termékek (pl. laptop és a hozzá való táska) kiszállítása különböző időpontokban történik: a laptop raktáron volt, így a rendelés másnapján megkapjuk, de a laptop táskára két hetet várni kell, mire kiszállítják.

 

Ilyen esetben, ha az elsőként kiszállított termék átvétele óta el is telt 14 nap, mégsem veszítjük el az elállási jogunkat: az megillet bennünket az összes termék vonatkozásában az utoljára szolgáltatott termék átvételét követő 14 napig! Természetesen a termék kicsomagolására és az értékcsökkenésért fennálló felelősségre vonatkozó szabályok ilyenkor is érvényesek.

 

A Fogyasztó Barát legközelebbi részében: milyen formában érdemes az elállási nyilatkozatot megtenni?

 

A vonatkozó jogszabály a 45/2014. kormányrendelet 20. §

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

Egészséges ősgabonák a tányérunkon

2023. február 18-án tartottuk a Közösségi Mezőgazdálkodás Családi napot. Aki eljött, személyesen is megismerkedhetett 11 hazai közösségi gazdával, valamint a témába vágó beszélgetéseket, előadásokat hallgathattak meg. Ha érdekelnek a gabonák és az egészséges táplálkozás, nézd meg a beszélgetést a Családi napról az ősgabonákról Dr. Szira Fruzsinával az ÖMKI vezető kutatójával, Fülöp Ádámmal a Pipacs Pékség […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok