fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Netes vásárlás: a 14 napos elállási jog kezdete

A 14 napos elállásnál a megrendelés időpontja számít? Vagy az átvételé? És mi van, ha az egyszerre megrendelt laptopot és a hozzá való táskát különböző időpontokban szállították ki? 

 

A Fogyasztó Baráttal már átvettük: a fogyasztónak 14 napja van indoklás nélkül visszaküldeni a neten rendelt terméket.

 

De melyik időponttól kezdődik a 14 nap? Nem a megrendelés napja számít, hanem az a nap, amikor a terméket kiszállították, és átvettétek.

 

De miért kellene megvárnunk a termék átvételét, ha úgyis vissza akarjuk küldeni? Ezzel fölösleges költségeket okoznánk az eladónak, és csak utaztatnánk a terméket. Ezért biztosítja a kormányrendelet a fogyasztóknak azt a lehetőséget, hogy az indoklás nélküli elállással már a termék megvásárlása és átvétele közötti időszakban is élhessenek.

 

Előfordulhat, hogy az egyszerre megrendelt termékek (pl. laptop és a hozzá való táska) kiszállítása különböző időpontokban történik: a laptop raktáron volt, így a rendelés másnapján megkapjuk, de a laptop táskára két hetet várni kell, mire kiszállítják.

 

Ilyen esetben, ha az elsőként kiszállított termék átvétele óta el is telt 14 nap, mégsem veszítjük el az elállási jogunkat: az megillet bennünket az összes termék vonatkozásában az utoljára szolgáltatott termék átvételét követő 14 napig! Természetesen a termék kicsomagolására és az értékcsökkenésért fennálló felelősségre vonatkozó szabályok ilyenkor is érvényesek.

 

A Fogyasztó Barát legközelebbi részében: milyen formában érdemes az elállási nyilatkozatot megtenni?

 

A vonatkozó jogszabály a 45/2014. kormányrendelet 20. §

 

 

Sorozatunkban a Jutasa Kft. képregényének segítségével mutatjuk be a fontos fogyasztói jogokat.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás