fbpx

| Sam Bond - Edie.net

A Nestlét ismét a babatápszer szelleme kísérti

A Nestlé egyik terméke kapcsán Európán nemrég újabb élelmiszer-pánik söpört végig. A botrány a nyolcvanas évek egyik nagyszabású élelmiszer-bojkottjának emlékét idézte fel, amit a cég inkább feledtetni próbál.

Az olasz rendőrség Nestlé által gyártott babatejet foglalt le, miután kiderült, hogy a szállítmány egy részét a csomagoláson használt festék beszennyezte. A 2006. szeptemberi lejárati dátummal ellátott Nestlé folyékony babatejben nyomokban nyomtatáshoz használt vegyi anyagot, isopropyl tioxantont (ITX) találtak.

A hatóságok lépése, majd a Nestlé erre adott válasza hosszas szócsatát indított el. A vállalat Olaszországot túlreagálással és az eset eltúlzásával vádolta, míg a sértett olasz miniszterek a multinacionális cég arrogáns fellépése miatt bocsánatkérést követeltek.

Bár a Nestlé álláspontja szerint a hatóságok bolhából elefántot csináltak, a cég mégis két millió liter babatejet vont be Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Portugáliában és Olaszországban, az olasz rendőrség pedig csaknem 30 millió liter tej lefoglalását kezdte meg.

A svájci élelmiszergyár gyors lépéseket tett a pánik csillapítása érdekében, az eset mégis sok álmatlan éjszakát okozott a cég PR szakembereinek. A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején a vállalat azért került az aktivisták kereszttüzébe, mert az általa gyártott tápszert a szoptatás alternatívájaként reklámozta olyan fejlődő országokban, ahol a tápszer elkészítéséhez szükséges tiszta víz és megvásárlásához szükséges pénz igen szűkösen áll rendelkezésre.

A környezetvédők vegyes érzelmekkel fogadták azt is, ahogy a cég saját fair trade kávémárkájának bevezetésével és néhány csokoládétermékének komposztálható műanyagba csomagolásával próbál az etikus nagyvállalatok szűk csoportjához csatlakozni. Sokan üdvözölték ezeket az újításokat, míg mások képmutatással vádolták a Nestlét.

A Nestlé tagadta, hogy az ITX szennyezés egészségre ártalmas volna. Ez nagyjából egybecseng az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság álláspontjával, amely szerint a vegyszerre nincs szabályozás, de élelmiszerben történő felhasználása nem engedélyezett.

A vállalat hivatalos közleményében kijelentette: „A Nestlé biztos abban, hogy a vegyszer nem ártalmas a gyermekek egészségére, de elővigyázatosságból visszavonja a csecsemőknek szánt tejtermékeit.”

Forrás: www.edie.net Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Dékány Csilla

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás