fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A Nestlét ismét a babatápszer szelleme kísérti

| Sam Bond - Edie.net

A Nestlé egyik terméke kapcsán Európán nemrég újabb élelmiszer-pánik söpört végig. A botrány a nyolcvanas évek egyik nagyszabású élelmiszer-bojkottjának emlékét idézte fel, amit a cég inkább feledtetni próbál.

Az olasz rendőrség Nestlé által gyártott babatejet foglalt le, miután kiderült, hogy a szállítmány egy részét a csomagoláson használt festék beszennyezte. A 2006. szeptemberi lejárati dátummal ellátott Nestlé folyékony babatejben nyomokban nyomtatáshoz használt vegyi anyagot, isopropyl tioxantont (ITX) találtak.

A hatóságok lépése, majd a Nestlé erre adott válasza hosszas szócsatát indított el. A vállalat Olaszországot túlreagálással és az eset eltúlzásával vádolta, míg a sértett olasz miniszterek a multinacionális cég arrogáns fellépése miatt bocsánatkérést követeltek.

Bár a Nestlé álláspontja szerint a hatóságok bolhából elefántot csináltak, a cég mégis két millió liter babatejet vont be Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Portugáliában és Olaszországban, az olasz rendőrség pedig csaknem 30 millió liter tej lefoglalását kezdte meg.

A svájci élelmiszergyár gyors lépéseket tett a pánik csillapítása érdekében, az eset mégis sok álmatlan éjszakát okozott a cég PR szakembereinek. A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején a vállalat azért került az aktivisták kereszttüzébe, mert az általa gyártott tápszert a szoptatás alternatívájaként reklámozta olyan fejlődő országokban, ahol a tápszer elkészítéséhez szükséges tiszta víz és megvásárlásához szükséges pénz igen szűkösen áll rendelkezésre.

A környezetvédők vegyes érzelmekkel fogadták azt is, ahogy a cég saját fair trade kávémárkájának bevezetésével és néhány csokoládétermékének komposztálható műanyagba csomagolásával próbál az etikus nagyvállalatok szűk csoportjához csatlakozni. Sokan üdvözölték ezeket az újításokat, míg mások képmutatással vádolták a Nestlét.

A Nestlé tagadta, hogy az ITX szennyezés egészségre ártalmas volna. Ez nagyjából egybecseng az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság álláspontjával, amely szerint a vegyszerre nincs szabályozás, de élelmiszerben történő felhasználása nem engedélyezett.

A vállalat hivatalos közleményében kijelentette: „A Nestlé biztos abban, hogy a vegyszer nem ártalmas a gyermekek egészségére, de elővigyázatosságból visszavonja a csecsemőknek szánt tejtermékeit.”

Forrás: www.edie.net Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította: Dékány Csilla

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok