fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem volt igaz, ezért nem lesz energiahatékonysági címke a porszívókon

Az egész Európai Unióban eltűnik a jól ismert energia címke a porszívókról, legalábbis egy időre, mert a korábbi besorolások téves teszteredményeken alapultak – erről döntött az Európai Unió Törvényszéke egy hosszas per után, amit a Dyson brit technológiai cég indított a kérdésben. Hogy mikor lesz jó teszt és új, a valóságot tükröző címke, még nem lehet tudni.

Mit tegyek, ha nem szív elég erősen?
Ha a porszívód szíváserőssége gyengül, az első, amit ajánlunk, hogy ürítsd ki a porzsákot, tisztíts meg a szűrőt, és ellenőrizd, nem reked-e bent valami a szívócsőben vagy a kefefejben.

Az Európai Unió Törvényszéke ítéletével hosszas bírósági procedúra után a Dyson brit technológiai cégnek kedvezett. Az energia címkéket 2014 óta láthatjuk a háztartási készülékeken, és azért vezették be, hogy csökkentsék az európai háztartások energiafogyasztását. A Dyson régóta kritizálta az uniós energiahatékonysági címke-rendszert mondván, a porszívók hatékonysági tesztjei nem a valós használat körülményei között történnek.

Az Unió Törvényszéke vizsgálata során megállapította, hogy a Dyson vádja jogos, a porszívóteszteket ugyanis üres porzsákkal, illetve tartállyal végezték, pedig a porszívókat otthon legtöbbször részben teli porzsákkal/tartállyal használjuk. Márpedig az energiahatékonysági címkékre vonatkozó uniós szabályozásban szerepel, hogy a termékek energiabesorolásának a valós használati körülményeket kell tükröznie.

Jelenleg az a helyzet, hogy nincs olyan megbízható hivatalos uniós teszt, amelyet részben megtelt porzsákkal végeznének.

Az erős motor nem a hatékonyság záloga

A címke 2014-es bevezetése előtt sokan a motor mérete alapján választottak készüléket azt gondolva, hogy minél nagyobb, erősebb a motor, annál hatékonyabb a takarítás. Porszívótesztünk eredményeiből azonban kiderült, hogy nem a motor ereje, hanem a berendezés szerkezete befolyásolja a szívóerőt, vagyis a tisztítási hatékonyságot. A TVE tesztében a próbákat üres és részben teli porszákkal/tartállyal is elvégeztük.

2017 szeptembere óta, az akkor életbe lépett uniós környezettudatos tervezésre vonatkozó előírása szerint 900 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű porszívót nem lehet gyártani és importálni az unióba. Ezzel arra ösztönözték a gyártókat, hogy a magasabb teljesítmény helyett kevesebb energiát fogyasztó mégis hatékony gépeket dobjanak a piacra.

Hogyan tovább?

A hivatalos uniós címke a porszívókon (csak ott!) nem lesz jelen, a gyártók azonban dönthetnek úgy, hogy továbbra is elhelyeznek porszívóikon valamilyen energiatakarékossági címkét, ami viszont csupán reklámfogás, nem hivatalos minősítés lesz. Az ilyen címkézett termékekre a büntetőjog vonatkozik majd, tehát ha kiderül, hogy a terméken jelzett energiabesorolás fals, az a fogyasztók tudatos megtévesztésének minősül majd.

Amíg a készleten lévő áruk kifutnak, a régi címkéket még lehet látni a boltokban.

Az EU bizonnyal kidolgozza előbb-utóbb a porszívók megfelelő tesztelését (az uniós szakértői bizottság február 1-én ült össze az ügyben), de addig is a címke által hordozott információk hiányozni fognak, ami kárára lesz az európai energiafogyasztásnak.

Hogy mekkora veszteséget jelent a környezetvédelemben a rossz címke és annak elbukása, arról így nyilatkozik Chris Spiliotopoulos, az ECOS környezetvédelmi szervezet munkatársa: “Az ecodesign irányelv és az energetikai címkék bevezetésétől a szakértők azt várták, hogy 2020-ig 19 terawattórányi (TWh) áramot spórolunk meg az Unióban, ami nagyjából 26 közepes méretű szénerőmű által termelt áramnak felelne meg”.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás