fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem volt igaz, ezért nem lesz energiahatékonysági címke a porszívókon

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az egész Európai Unióban eltűnik a jól ismert energia címke a porszívókról, legalábbis egy időre, mert a korábbi besorolások téves teszteredményeken alapultak – erről döntött az Európai Unió Törvényszéke egy hosszas per után, amit a Dyson brit technológiai cég indított a kérdésben. Hogy mikor lesz jó teszt és új, a valóságot tükröző címke, még nem lehet tudni.

Mit tegyek, ha nem szív elég erősen?
Ha a porszívód szíváserőssége gyengül, az első, amit ajánlunk, hogy ürítsd ki a porzsákot, tisztíts meg a szűrőt, és ellenőrizd, nem reked-e bent valami a szívócsőben vagy a kefefejben.

Az Európai Unió Törvényszéke ítéletével hosszas bírósági procedúra után a Dyson brit technológiai cégnek kedvezett. Az energia címkéket 2014 óta láthatjuk a háztartási készülékeken, és azért vezették be, hogy csökkentsék az európai háztartások energiafogyasztását. A Dyson régóta kritizálta az uniós energiahatékonysági címke-rendszert mondván, a porszívók hatékonysági tesztjei nem a valós használat körülményei között történnek.

Az Unió Törvényszéke vizsgálata során megállapította, hogy a Dyson vádja jogos, a porszívóteszteket ugyanis üres porzsákkal, illetve tartállyal végezték, pedig a porszívókat otthon legtöbbször részben teli porzsákkal/tartállyal használjuk. Márpedig az energiahatékonysági címkékre vonatkozó uniós szabályozásban szerepel, hogy a termékek energiabesorolásának a valós használati körülményeket kell tükröznie.

Jelenleg az a helyzet, hogy nincs olyan megbízható hivatalos uniós teszt, amelyet részben megtelt porzsákkal végeznének.

Az erős motor nem a hatékonyság záloga

A címke 2014-es bevezetése előtt sokan a motor mérete alapján választottak készüléket azt gondolva, hogy minél nagyobb, erősebb a motor, annál hatékonyabb a takarítás. Porszívótesztünk eredményeiből azonban kiderült, hogy nem a motor ereje, hanem a berendezés szerkezete befolyásolja a szívóerőt, vagyis a tisztítási hatékonyságot. A TVE tesztében a próbákat üres és részben teli porszákkal/tartállyal is elvégeztük.

2017 szeptembere óta, az akkor életbe lépett uniós környezettudatos tervezésre vonatkozó előírása szerint 900 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű porszívót nem lehet gyártani és importálni az unióba. Ezzel arra ösztönözték a gyártókat, hogy a magasabb teljesítmény helyett kevesebb energiát fogyasztó mégis hatékony gépeket dobjanak a piacra.

Hogyan tovább?

A hivatalos uniós címke a porszívókon (csak ott!) nem lesz jelen, a gyártók azonban dönthetnek úgy, hogy továbbra is elhelyeznek porszívóikon valamilyen energiatakarékossági címkét, ami viszont csupán reklámfogás, nem hivatalos minősítés lesz. Az ilyen címkézett termékekre a büntetőjog vonatkozik majd, tehát ha kiderül, hogy a terméken jelzett energiabesorolás fals, az a fogyasztók tudatos megtévesztésének minősül majd.

Amíg a készleten lévő áruk kifutnak, a régi címkéket még lehet látni a boltokban.

Az EU bizonnyal kidolgozza előbb-utóbb a porszívók megfelelő tesztelését (az uniós szakértői bizottság február 1-én ült össze az ügyben), de addig is a címke által hordozott információk hiányozni fognak, ami kárára lesz az európai energiafogyasztásnak.

Hogy mekkora veszteséget jelent a környezetvédelemben a rossz címke és annak elbukása, arról így nyilatkozik Chris Spiliotopoulos, az ECOS környezetvédelmi szervezet munkatársa: “Az ecodesign irányelv és az energetikai címkék bevezetésétől a szakértők azt várták, hogy 2020-ig 19 terawattórányi (TWh) áramot spórolunk meg az Unióban, ami nagyjából 26 közepes méretű szénerőmű által termelt áramnak felelne meg”.

Ajánlom másnak
támogass

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

A tudatos vásárló 12 pontja

Környezettudatosságra fel! – Videón a Tudatos Vásárló 12 pontja

A vásárlás a Te döntésed, a pénzed szavazat: Te döntöd el, mit és kit támogatsz. És mit nem. Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Tudatos vásárlás 12 lépésben.

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok