fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem a teljesítménytől függ, hogy melyik a jó porszívó

| Tudatos Vásárló

Nem a porszívó teljesítményén, hanem a kialakításán múlik, hogy mennyire jól takarít. Szeptember 1-től kisebb fogyasztású készülékek kerülnek a piacra. 

A porszívókra vonatkozó európai uniós szabályozás első üteme szerint 2014-től piacra került porszívók maximális fogyasztása 1400 Watt lehetett, a második ütemben, 2017 szeptember 1-től ezt tovább csökkentették 900 Wattra. A boltokban még kaphatók a korábbi termékek, de az új készletet már az új szabályozásnak megfelelő porszívókkal töltik fel.

A szabályozás célja, hogy a gyártók úgy csökkentsék a készülékek energiafogyasztását, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására. A teljesítmény ugyanis a motor által felvett energiát adja meg, de ennek az energiának egy része hőként elvész.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének a nemzetközi ICRT hálózat keretében zajló porszívó tesztje azt mutatja, hogy nem a motor ereje, hanem a berendezés szerkezete befolyásolja a szívóerőt, vagyis a tisztítási hatékonyságot. Többek között azon múlik a tisztítási hatékonyság, hogy a szívóka elég aerodinamikusan van-e kialakítva, és megfelelően illeszkedik-e a készülékre.

Porszívót vennél? Nézd meg a TVE porszívó tesztjét itt!

Hogy zajlanak a TVE porszívó tesztjei?

  • A tesztek során minden terméket ugyanabban a nemzetközi laboratóriumban, egységes módszertan alapján tesztelnek, így az adatok összehasonlíthatók.

  • A tisztítási hatékonyságot laboratóriumban szőnyegen, kerámia- és fapadlón történt maximális szívóerő beállítással, üres majd részben telt zsákkal/tartállyal végzik.

  • Maximális erőre állítva szőnyeg és kerámia padlón mérik a zajkibocsátást.

  • Szőnyegen és kerámiapadlón porszívózás közben mérik a készülék energiafogyasztását 10 négyzetméterre kalkulálva.

  • Azt is vizsgálják, hogy mennyire hatékony a készülék szűrője, vagyis mennyi por kerül vissza a levegőbe porszívózás közben.

 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok