fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Nem minden szúnyogriasztó, ami annak látszik

Az ÁNTSZ közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy körültekintőnek kell lenni szúnyog- és kullancsriasztó szerek vásárlásakor.

Az egészségügyi kártevőnek minősülő szúnyogok távoltartására alkalmas készítmények, a szúnyogriasztó szerek, valamint szúnyog- és kullancsriasztó szerek Magyarországon csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) engedélyével forgalmazhatók.

Az engedély számát – amely az „OTH” betűkkel, illetve a 2011. július 1-je után engedélyezett szerek esetében „JÜ” betűkkel kezdődik, majd számokkal folytatódik – a termék címkéjén fel kell tüntetni. Az OTH engedély kiadását minden esetben megelőzi a termék hatékonysági vizsgálata, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ végez el saját szúnyogtenyészetén.

Szúnyogriasztó szer vásárlása előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni, hogy a címkén megtalálható-e ez a fent említett betű- és számkombináció, mert az ÁNTSZ szerint csak az engedélyezési eljáráson átesett terméktől várható el kellő hatékonyság, valamint csak az engedélyezett termékekről tudjuk garantáltan megállapítani, hogy nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Az ÁNTSZ külön felhívja a figyelmet olyan, a piacon – az engedélyezetési rendszer ellenére – megtalálható termékekre, amelyek a címkéjük alapján szúnyog- és/vagy kullancsriasztásra alkalmasak, hatékonyságuk az engedélyeztetésük hiányában azonban nem igazolható. Tipikusan ilyen termékek a műanyag-, textil- vagy szilikon-karkötők, melyek közül jelenleg egyetlen fajta sem rendelkezik engedéllyel.

Újabban pedig megjelentek olyan karkötők is, melyek már nem is kecsegtetnek rovarriasztó hatással. Címkéjükön illatosított, színes divatkarkötők, illetve citromillatú karkötő névvel szerepelnek, és így is kerülnek forgalomba, ennek ellenére az üzletekben a jogszerűen forgalmazott rovarriasztó hatású termékek között kerülnek olykor elhelyezésre. Ez duplán megtévesztő lehet.

Figyelnünk kell arra is, hogy még a természetes illóolajok is tartalmazhatnak olyan úgynevezett szenzibilizáló összetevőket, melyek az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthatnak ki. Az SCCNFP (A Kozmetikai Termékek és Fogyasztóknak Szánt Nem Élelmiszer Termékek Tudományos Bizottsága) 26 illatanyagot a kontaktallergiás reakciók egyik fontos kiváltójaként azonosított. Ennek alapján adta ki az úgynevezett „26 allergén illatanyag-listát”.

A többnyire távol-keleti importból származó illatosított karkötőknél sem a címkén, sem a csomagolóanyagon nincsenek feltüntetve az allergén illatanyag-összetevők, mivel forgalmazásukat, címkézésüket rendelet nem szabályozza. Így a gyanútlan vásárlót amellett, hogy a várt védelmet nem kapja meg a karkötőtől, még az a kellemetlen meglepetés is érheti, hogy a „természetes hatóanyagúnak” mondott riasztó, illetve az illatosított divatkarkötő allergiás bőrtüneteket vált ki. Az érzékeny bőrű gyermekek és túlérzékeny felnőttek esetében ez még nagyobb kockázatot jelent.

A fentiekre tekintettel és általában is ajánlott tehát elolvasni alaposan a termékek címkéit, és olyan dolgokat választani, amelyekről a legnagyobb biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy hatékonyak és nem okoznak kárt bennünk, sem a környezetünkben! 

 

Forrás: ÁNTSZ

Kép (cc) gravitywave

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás