fbpx
lebomló zacskók spar nagy

Nem lesz több nejlonzacskó a Spar zöldség-gyümölcs osztályain

Augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain országszerte, az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből. Mire lesz jó, és mire nem az új, lebomló zacskó?

Idén áprilisban 9 tatabányai SPAR és INTERSPAR áruházban tesztelték, miként fogadják a vásárlók az új, elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat. A vevőknek mindemellett felkínálták azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használva, vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt.

A négy hétig tartó tatabányai próbaüzem tapasztalatai után augusztus 1-től országszerte,

a SPAR valamennyi üzlete áttér a biológiailag lebomló, újra felhasználható, és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken.

Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak – derült ki a cég közleményéből.

A korábbi normál, 7 mikronos műanyag rollbag-ből a vevők évente 250 millió darabot használtak fel a SPAR üzleteiben, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát, tehát az átállással ennyivel kevesebb lesz a műanyag-felhasználás mértéke.

Itt nézheted meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

Az új zacskó többet bír, de a kenyérnek nem lesz jó benne

 1. Az új tasak, szemben a hagyományos változattal biológiailag lebomló, sőt házilag komposztálható, így a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető.
 2. Anyaga révén rugalmasabb, így nagyobb súlyok esetén is ellenállóbb.
 3. Nedvszívó képessége erősebb, mint hagyományosé, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad.

A pékáru-osztályokon a korábbi tisztán műanyag zacskókat papíralapú csomagolóeszközök váltották fel már korábban.

A SPAR 2021.07.01-je óta a nem forgalmaz olyan eldobható műanyag termékeket sem, mint az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak. Helyettük többször használható, mosogatógépben mosható vagy papírból készült cikkek kerültek a polcokra.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás