fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem lesz több nejlonzacskó a Spar zöldség-gyümölcs osztályain

lebomló zacskók spar nagy

Augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain országszerte, az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből. Mire lesz jó, és mire nem az új, lebomló zacskó?

Idén áprilisban 9 tatabányai SPAR és INTERSPAR áruházban tesztelték, miként fogadják a vásárlók az új, elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat. A vevőknek mindemellett felkínálták azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használva, vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt.

A négy hétig tartó tatabányai próbaüzem tapasztalatai után augusztus 1-től országszerte,

a SPAR valamennyi üzlete áttér a biológiailag lebomló, újra felhasználható, és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken.

Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak – derült ki a cég közleményéből.

A korábbi normál, 7 mikronos műanyag rollbag-ből a vevők évente 250 millió darabot használtak fel a SPAR üzleteiben, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát, tehát az átállással ennyivel kevesebb lesz a műanyag-felhasználás mértéke.

Itt nézheted meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

Az új zacskó többet bír, de a kenyérnek nem lesz jó benne

  1. Az új tasak, szemben a hagyományos változattal biológiailag lebomló, sőt házilag komposztálható, így a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető.
  2. Anyaga révén rugalmasabb, így nagyobb súlyok esetén is ellenállóbb.
  3. Nedvszívó képessége erősebb, mint hagyományosé, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad.

A pékáru-osztályokon a korábbi tisztán műanyag zacskókat papíralapú csomagolóeszközök váltották fel már korábban.

A SPAR 2021.07.01-je óta a nem forgalmaz olyan eldobható műanyag termékeket sem, mint az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak. Helyettük többször használható, mosogatógépben mosható vagy papírból készült cikkek kerültek a polcokra.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok