fbpx

| Szabó Rozi

Nem könnyű pálmaolaj-mentes kozmetikumot találni

A kozmetikumok és tisztítószerek gyakori összetevője a pálmaolaj vagy a belőle készült szintetikus anyagok. A népszerű alapanyag termesztése sokszor az esőerdők pusztulásával jár. Nagyon oda kell figyelni, ha ki akarod szűrni. Lehet, hogy a legjobb, ha kevesebb pipereszert használunk.

Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel, de ott van a kozmetikumainkban és a tisztítószereinkben is. Ezen vegyipari termékek szippantják fel a pálmaolaj-termelés mintegy negyedét.

 

Előkészítik a terepet az olajpálma ültetéséhez (Fotó: Wakx, Flickr)

 

Főleg szappanokban van

A vegyipari termékek közül szappanokban, tisztítószerekben, gyógyszerészeti termékekben, kozmetikumokban, samponokban, tusfürdőkben találkozhatunk vele. Legnagyobb mennyiségben a szappangyártás során használják.

 

Az ő lakóhelyüket irtják a sok piperecikk miatt (Fotó: Rainforest Action Network, Flickr)

 

A pálmaolaj-termesztés legkárosabb hatásai

Mivel az olajpálma egyenlítői klíma alatt fejlődik a legjobban, termesztéséhez sokszor az esőerdők irtásával nyernek termőterületet. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának összefoglalója szerint a telepítet olajpálma ültetvényekben kevés az aljnövényzet, rengeteg műtrágyát és növényvédő szert használnak. Az intenzív gazdálkodás miatt romlik az édesvizek és a talaj minősége. A helyi közösségek élelmiszerellátása és gyógyító anyagokhoz való hozzájutása is veszélybe kerül a természetes erdők visszaszorulása miatt.

 

Ebből lesz az olajpálma ültetvény (Fotó: Wakx, Flickr)

 

Szinte nincs kozmetikum pálmaolaj nélkül, bió se

Az összetevő népszerűségéről megbizonyosodtunk, amikor információgyűjtés céljából körbejártunk egy szupermarketet, egy drogériát és egy bioboltot: tényleg nem hagyják ki a kozmetikumokból.

A legnagyobb meglepetést egy nagyobb biobolt szappankínálata okozta. A legdrágább, legjobb minőségű szappanok (1db 1690 Ft) is tartalmaztak pálmaolajat, és csak egy szappant találtunk, amelyre ráírták, hogy a felhasznált pálmaolaj fenntartható forrásból származik. Emellett egy-két olyan szappant láttunk, amelyekből direkt kihagyták ezt az összetevőt.

 

Így néz ki a termés közelebbről (Fotó: Rainforest Action Network, Flick)

 

A kézműves és házi kencékben is lehet

Az egészségtudatos, környezettudatos vásárlók közül nagyon sokan használnak természetes alapú, növényi olajok elszappanosításával készült szappanokat (akár úgy is, hogy maguk csinálják), és nem mindig figyelik ilyen szemmel is az összetevőket. Lelkiismeretünk megnyugtatásáért jobb visszatenni a polcra a pálmaolajjal készült szappant akkor is, ha körülményesebb pálmaolaj-mentes terméket találni.

 

Megy az olajpálma termés a feldolgozóba (Fotó: Rainforest Action Network, Flickr)

 

Miért szereti annyira a vegyipar?

Az Amerikai Pálmaolaj Tanács szerint pálmaolaj a második leggyakrabban használt növényi olaj a világon. Sok más előnyös tulajdonsága mellett mélyen hidratálja a bőrt, magas a béta-karotin és az E-vitamin tartalma, emiatt gyakori összetevője az öregedéslassító, anti-aging kozmetikumoknak. Megköti a szabad gyököket napozás után, ránctalanító hatású is. A hajnak is jót tesz, ezért a samponokból, balzsamokból se nagyon hagyják ki.

 

Így néz ki egy pálmaolajfeldolgozó üzem (Fotó: Marufish, Flickr)

Nehéz a tudatos vásárlók dolga, ha el akarják kerülni

A legtöbb kozmetikumban tehát megtaláljuk a pálmaolajat. Kiszűrni nem könnyű, mert sokszor nem pálmaolajként jelölik a flakonon.

Közvetlenül vagy közvetve pálmaolajból készül(het)nek ezek az összetevők: Palm Kernel (pálmamag), Palm Oil Kernel, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát).

 

Ott van a samponban: jót tesz a hajnak, de az esőerdőnek nem

 

A szintetikus összetevők is lehetnek pálmaolajból

Feltűnő, hogy az előbb felsoroltak között sok szintetikus anyag van. Mi köze van ezeknek a pálmaolajhoz és az esőerdőkhöz? „A pálmaolaj, mint szerves olaj, számos kozmetikai szintetikus termék alapanyaga. A mai világban a ’kőolaj’ helyett az elvárásoknak megfelelően növényi olajokat használnak a kozmetikumok gyártásához” – mondta el Simon Gergely, a Greenpeace vegyi szakértője, arra a kérdésünkre, hogy hogyan lehet egy szintetikus hozzávaló felsorolva a pálmaolaj alapú összetevők között.

Egy orángutánvédő szervezet szerint még a szintetikus mumusokként emlegetett Sodium Laureth Sulphate és Sodium Lauryl Sulphate (SLS) is lehet pálmaolaj alapú.

 

Lehet, hogy az SLS is abból van

Elvileg létezik fenntarthatóbb pálmaolaj

Cikkünk első részében az élelmiszerek pálmaolaj tartalma kapcsán már érintettük a fenntarthatóság kérdését. Több civil szervezet (Rainforest Alliance, WWF, Oxfam stb.) és a közvélemény nyomásának hatására a legnagyobb mennyiséget használó cégek csatlakoztak a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) csoportosuláshoz.

Ez egy non-profit szervezet, amely a tagok együttműködésével megfogalmazta azokat az irányelveket, amelyekkel a pálmaolaj ipar működése fenntarthatóvá alakítható. Ezek az irányelvek jogi, gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból is útmutatást adnak az érintettek számára. A szervezet kritikusai szerint viszont inkább a pálmaolaj kifehérítéséért, mintsem az igazi problémák megoldásáért alakultak. Az igazság valószínűleg a kettő között van.

 

Biokozmetikumban is lehet

 

Mit mond az egyik legnagyobb felhasználó cég?

Kérdéseinkkel megkerestük az Unilevert is, amelyik az egyik legnagyobb globális felvásárló: a pálmaolaj 2,6%-át ők vásárolják fel. Nyilatkozatuk szerint már több, mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a pálmaolajat fenntartható forrásból szerezzék be. 2014 novemberében nyilvánosságra hozott jelentésük szerint a cég az európai élelmiszer-portfóliójában felhasznált pálmaolaj 100%-át nyomon követhető, igazoltan fenntartható forrásból kívánja beszerezni 2014 végére. 2020-ra pedig az általa világszerte felhasznált összes pálmaolajat.

Az Unilever rávilágított arra is, hogy a pálmaolaj hozama 6-szorosa a repceolaj, 8-szorosa a napraforgóolaj és 10-szerese a szójaolaj hozamának, részben ez is oka népszerűségének.

 

Lehet, hogy ez az összetevő is az, és lehet, hogy 2020-ra fenntartható forrásból szerzik be

 

A pálmaolaj hatékony

Ha a pálmaolajat lecserélnénk repce-, napraforgó- vagy szójaolajra, akkor sokkal több termőföldre lenne szükség, és az azonos mennyiségű olajat csak sokkal nagyobb környezetterheléssel lehetne előállítani. Élelmiszeripari felhasználására eddig még nem születtek alternatívák, a vegyi iparban azonban vannak, akik már próbálkoznak más olajokkal. Az Ecover például pálmaolaj helyett algaolajat használ majd termékeiben.

 

Gyanús összetevők

 

Nyitókép: Wakx, Flickr

 

Tetszett a cikk? Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

   
 

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás