fbpx

| Tudatos Vásárló Kalas Györgyi

Tele a kuka? Válts mosható pelenkára!

Nem csak a plazmatévék és az okosórák fejlődnek fénysebességgel az utóbbi időben, hanem a mosható pelenkák kínálata is. Egyre többen próbálnak környezettudatosan hozzáállni a gyerekneveléshez is, és egyre többen látják be: nem mindegy, mekkora terhet ró a környezetre gyermekük első 2-3 éve, ezért önként választják a kissé macerásabb moshatópelenkát az eldobható pelusok helyett. Gyakran fellángol azonban a vita: tényleg környezetbarátabb-e a mosható pelenka? Összeszedtük az érveket.

Megkérdeztük követőinket a Facebookon, tudunk-e spórolni a peluson? Minket is meglepett az a lelkesedés, ami a mosható pelusokat övezi – eddig 87-en szóltak hozzá a témához. A cikkben az ő hozzászólásaikból idézünk.

Amikor hét évvel ezelőtt kisebbik lányom született, én is elhatároztam, hogy a kávékapszulák és a műanyag palackok mellett az egyszer használatos pelenkát is száműzöm a háztartásból. Akkor még nem volt könnyű dolgom, 2-3 fajta mosható pelenkát árultak itthon, alig néhány helyen, ráadásul igen drágán. Töredelmesen bevallom, egy idő után, a beszerzési források hiányában feladtam a próbálkozást. Mára azonban, főként a közösségi média elterjedésének köszönhetően sokkal könnyebb dolga van annak, aki belevág a pelenkamosásba.

“Nem is kérdés, hogy megéri! Pénzben, környezetvédelmileg, és a baba egészségének is jobbat tesz!”

Alapvetően három olyan ok van, amiért jó dolog mosható pelenkára váltani: használata jóval környezetbarátabb és sokkal kevesebb hulladék képződik, sokkal olcsóbb, és jobb a baba bőrének is. Tény viszont, hogy időről-időre napvilágot látnak olyan tanulmányok, amelyek mindezen állításokat megcáfolják.

A leggyakrabban fellángoló vita a mosható pelenkákkal kapcsolatban, hogy valóban kevésbé megterhelő-e a környezetnek, mint az eldobható társa? Hiszen a mosás vizet és áramot, ráadásul a környezethez cseppet sem barátságos mosóport igényel. Alaposan körbejárva a témát azonban a válasz eléggé egyértelműnek tűnik: néhány szabály betartásával rengeteg hulladéktól kímélhetjük meg a Földet, ha moshatóra váltunk. Ráadásul koránt sem kell ezt a témát úgy kezelnünk, mintha űrutazásra indulnánk, hiszen még az előző generáció nagy része is textilpelenkán nőtt fel, pedig a hetvenes években még automata mosógép sem volt.

Az a bizonyos szuper nedvszívó anyag

Az eldobható pelenkák csak a nyolcvanas években terjedtek el hatalmas gyorsasággal, ekkor fedezték fel ugyanis a SAP-ot, azaz a szuperabszorbens polimer nevű vegyületet, amely igen nagy mennyiségű folyadékot képes felszívni és magában tartani. A szuperabszorbens polimerek még nyomás hatása alatt is saját tömegüknél 30-szor több folyadékot képesek megkötni és megduzzadt, gumiszerű gél formájában megtartani. Ezt használják az egészségügyi betéteknél is, és eredetileg erre a célra fejlesztették ki Japánban, csak utána került át a babák popsijára.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a SAP felfedezése előtte ne lettek volna eldobható pelenkák, hiszen az amerikai piacra már 1948-ban bevezette a Johnson & Johnson, a Pampers pelenka pedig 1960 óta létezik. Csak éppen ezek a pelenkák még óriási csomagok voltak, a szülőnek kényelmesek ugyan, de semmivel sem kisebbek egy hagyományos pelenkánál, ezért nem lettek olyan népszerűek, mint szuper nedvszívó társaik. A SAP segítségével viszont a babapopsik csinos csomagot kaptak.

Gyorsan elterjedt a köztudatban, hogy az eldobható pelenka egészséges, hiszen szárazon tartja a bőrt, valamint könnyebb mozgást tesz lehetővé, azaz segíti a mozgásfejlődést, így villámgyorsan elterjedtek az egész világon. Valójában mára az a feltételezés is megdőlt, hogy egészségesebb lenne ez a fajta pelenka, a SAP ugyanis nem csak a pisit szívja fel, hanem a bőrből is kivonja a nedvességet. Ráadásul, a gyerek kevésbé érzi a vizeletet, nem zavarja, így később lesz igénye a szobatisztaságra. Bár a szobatisztaság kialakulását több tényező befolyásolja, de valószínű, hogy az eldobható pelenkák késleltetik a szobatisztaságot.

Simán 6600 eldobott pelenka gyerekenként

Ez biztos nagyon macerás lehet
Így indult Bécsy-Nemes Anikó a BolyhoskaTudatos Vásárló Kedvezménykártya elfogadóhelyünk tulajdonosának ismerkedése anyukaként a mosható pelenkával.

És bármennyire szárazon tartja is a baba bőrét, eldobható pelenkából így is átlagosan 6 darabot használunk el naponta, ami azt jelenti, hogy egy évben nagyjából 2200 darabot adunk a gyerekre és dobunk a szemétbe. Legtöbb gyerek valamikor 2 és 3 éves kora körül válik szobatisztává, számoljunk tehát 2,5 évvel, ami azt jelenti, hogy összesen legalább 5500 pelenkát dobunk ki a kukába gyerekenként. Egy bölcsis csoport esetében tehát az eldobott pelenkák száma már 60 000 darab – ennyi hulladékkal indítja az életét 12 bölcsődés gyerek.

A becslések szerint évente csak Amerikában 27,4 milliárd darab, azaz 3,5 millió tonna eldobható pelenka kerül a lerakókra, és ennek többsége nem bomlik le. Évi több milliárd eldobott pelenka áll szemben tehát heti két-három mosással, ennyi pluszt igényel ugyanis a mosható pelenkák használata. A dolog persze ennél jóval összetettebb, hiszen az összehasonlító tanulmányok figyelembe veszik a pelenkák, vagy adott esetben a textil gyártásához használt vizet és az alapanyag előállítását is, és nem alaptalanul vetik fel, hogy a pamut gyártása rendkívül környezetszennyező, legalább olyan káros, mint az eldobható pelus. Minden összevetve azonban a mérleg még így is a moshatók felé fog billenni.

Érvek és cáfolatok

Rengeteg amerikai tanulmány állítja, hogy a mosható pelenkák használata sem sokkal környezetbarátabb, és éppen ezért fölösleges is, ezek azonban belekalkulálják számításaikba a szárítógép használatát is. A szárítógép használata valóban nagyon energiapazarló, és sokat ront a mosható pelenka fenntarthatóságán. Emellett több tanulmány alapnak veszi a pelenkaszervíz szolgáltatást, ami nálunk még többnyire ismeretlen. Az Egyesült Államokban teljesen bevett dolog, hogy pelenkamosásra szakosodott cégek begyűjtik a háznál a használt pelenkát, és mosva, vasalva visszaszállítják. Mindezt többnyire évi több ezer dollárért, – ami igen sokat dob a mosható pelusok árán, hiszen ennyi pénzből már az eldobható is kitelik. Nem beszélve a környezeti teherről, amit a pelenkák ide-oda szállítása jelent.

Óvatosan kell tehát bánni az összehasonlító tanulmányokkal, hiszen ha nem járunk tisztítóba, hanem magunk mossuk, nem használunk szárítógépet és nem vasalunk – ez a mai modern mosható pelenkáknál már nem is szükséges, – akkor jóval alacsonyabb összeget kell költeni a pelenkákra.

Jóval olcsóbb

Intim tudatosság – egyre népszerűbb a mosható betét és a menstruációs kehely
Megszavaztattuk a Facebookon, és az újrahasználatos megoldások nyertek az eldobhatókkal szemben. Megkérdeztünk néhány kereskedőt, és ők is azt mondják, hogy az intim ökotermékekre, vagyis a mosható betétekre és az intim kehelyre az elmúlt években rohamosan nő a kereslet.

A másik szempont, amit mindenképpen figyelembe kell venni, hogy azok a tanulmányok, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy a mosható pelenka sem jár sokkal környezeti terheléssel, azok mindig csak egy gyereket vesznek alapul. Valójában azonban egy mosható pelenka szett akár három gyereket is kiszolgál egy családban. Ha egy gyermeknél többet tervezünk anyagilag is nagyon megéri mosható pelusokba beruházni, két gyerek esetében a megspórolt költség akár félmillió forint is lehet, három gyereknél még több. Ráadásul a használat során kevésbé igénybe vett pelenka külsők ezek után még értékesíthetők is, így újrahasznosításra kerülnek és bevétel is lesz belőlük. Gyakori érv a mosható pelenkák ellen, hogy nagyon drágák. Ez annyiban felel meg az igazságnak, hogy nem hetente kell egy kisebb összeget költeni pelenkára, hanem egyszerre kell beruházni egy nagyobb kezdő adagba. A neten már nagyon sok pelenkakalkulátort találunk ahol magunk is utánaszámolhatunk a költségeknek.

“…egyértelműen jobban megéri. Egyrészt használtan is be lehet mindent szerezni, másrészt eladható, ami nem vált be fazonban vagy kinőtte. Ráadásul egyméretes, állítható pelusokkal végig lehet csinálni újabbak beszerzése nélkül a pelusos éveket. Aztán el lehet adni a készletet, ha nincs már szükség rá. Mi 3 naponta mosunk pelust, nem fáradtság.”

Az egyik legelterjedtebb itthoni áruházlánc saját márkás pelenkájával számolva 55 forintra jön ki egyetlen eldobható pelenka. Ez nagyon kedvezőnek számít, a márkás pelenkák ára ennél jóval magasabb, darabonként 75-90 Ft. Ha átlagosan napi hat pelenkát használunk két és fél évig, akkor szinte fillérre pontosan 300 ezer forintot fogunk pelenkára költeni, ami hatalmas összeg, és ekkor csak olcsó pelenkát vásároltunk. Ha inkább a drágább márkát preferáljunk, vagy gyermekünk tovább hord pelenkát, az ár 400 ezer forint is lehet. Ezzel szemben 50 és 100 ezer forint közötti összegből már meg tudunk venni egy komplett mosható pelenka csomagot, ami akár több gyereket is kiszolgál. Láthatjuk tehát, hogy egy gyerek esetében is legalább 200 ezer forintot spórolunk a mosható pelenkával még úgy is, ha a mosást beleszámítjuk.

Mosható pelenkát használtan is vásárolhatunk

Na jó, de hát a mosás is drága, szól az ellenérv, ami kétség kívül igaz, de szerencsére ennek kiszámításában is rengeteg kalkulátor van már a segítségünkre. Ezek szerint a használt mosópor, valamint a mosógép korától és energia besorolásától függően átlagos 70 és 130 forint körüli összegbe kerül egy mosás, azaz heti három mosással számolva havi 1000-1200 Ft-os plusz költséget jelentenek a mosható pelenkák. Mint később látni fogjuk a mosható pelenkákhoz nem szükséges popsi krémet használni, és az eldobható törlőkendő is kiiktatható, így az 1200 forint ezen behozható.

Jó a babának is

De a mosható pelusok, nem csak a környezet védelme szempontjából fontosak. Az már általánosan elfogadott tény, hogy az a gyerek, amelyiket textilpelenkába csomagolnak jóval hamarabb szobatiszta lesz, hiszen egy idő után őt magát is zavarni kezdi a nedves pelenka. Hiszen az eldobható pelenkák többségének olyan jó a nedvszívó képessége, hogy fel sem tűnik a kisbabának, hogy bepisilt. A technológia fejlődésével a nedvszívó mag is egye több folyadékot tud megkötni, ezzel együtt egyre tolódik ki a pelenkás kor is. Számos gyártó már ötéves gyerekeknek is gyárt pelenkát.

“…fontos a tájékozódás előtte. Nagyon sok pelenkatípus van, mindig érdemes lehetőség szerint megtapogatni (próbacsomagban, helyi mosható pelenka klubban, egyes forgalmazók üzletében, ismerősnél, pelenka vándorcsomag formájában), hogy valóban a megfelelőt válasszuk.”

A mosható pelenkák mellett szól az az érv is, hogy azoknak teljes mértékben ismerjük az összetételét, különösen igaz ez akkor, ha nem Kínából rendeljük, hanem mondjuk egy magyar készítőtől vásároljuk. Az eldobható pelenkák alapanyagát sokszor meg sem nézzük, pedig többségükben – ha kis mennyiségben is – megtalálható a fehérítéskor keletkező dioxin.

De én öko pelenkát használok!

Sok cég árul öko pelenkát, a legtöbb drogériában kapható, és az öko jelző, valamint a magasabb ár miatt az ember azt gondolja, jót tesz a környezettel, ha ezt vásárolja. Az öko címkével ellátott eldobható pelenkák valóban sok szempontból jobbak eldobható társaiknál, de leginkább csak arra jók, hogy a lelkiismeret furdalásunkat enyhítsük vele. A Magyarországon népszerű, egyik legelterjedtebb drogériát kérdeztük saját márkás öko pelenkájáról, de arra ők sem tudtak választ adni, hogy a pelenka lebomlik-e végül a hulladéklerakóban.

Öko-nak inkább azért nevezik, mert a gyártási folyamat során sokkal jobban odafigyelnek a környezetre, valamint csomagolásuk is újrahasznosított anyagból készül. Ezeknek a pelenkáknak az előállítása során többnyire megújuló energiát használnak, – ezért is drágábbak, – de az előállításuk ugyanúgy környezeti terheléssel jár. “Az öko-pelenkáink nem tartalmaznak natúrlatexet, sem feleslegesen felhasznált nyersanyagot, klórt és illatanyagokat. A pelenkák 100 százalékban természetes gyapjút tartalmaznak (50 százalék viszkóz, 50 százalék bambusz). A felhasznált cellulóz ellenőrzött, környezettudatos erdőgazdálkodásból származik” – kaptunk válaszként a drogériától. Találunk olyan öko-pelenkát is a piacon, aminek a gyártásához garanatáltan olyan papírt használnak, ami fenntartható erdőgazdálkodásból származik, emellett nem használnak hozzá semmilyen fehérítőt. A sima, eldobható pelenkánál persze ez lényegesen jobb, de könnyű belátni, hogy ebből is csak szemét lesz.

Márpedig amit semmilyen tanulmány nem von kétségbe, az a tény, hogy az eldobható pelenkák csak évszázadok alatt bomlanak le. Azok a pelenkák, amiket a mostani csecsemők viselnek, majd valamikor 2500 körül tűnnek el a Föld színéről. Ezzel ellentétben azonban a bambusz, a kender vagy a gyapjú olyan természetes anyagok, amelyek sokszor felhasználhatók, de ha esetleg kidobásra kerülnek, akkor is gyorsan lebomlanak.

“Az egész peluskészletünk került annyiba, mint kb 5 maxi csomag eldobós, és nem kellett szignifikánsan többet mosnunk, mint előtte. Egyáltalán nem volt akkora extra nyűg, férjem is hamar megszerette, ráadásul elképesztően csinosan mutatnak a kis színes külsők bármilyen babapopsin.”

Sajnos tagadhatatlan tény, hogy a pelenka minden formája negatívan érinti a környezetet, valamilyen szinten a mosható is. Éppen azért egyre többen vannak azok, akik még a mosható pelenkát is elutasítják, és abban hisznek, hogy a csecsemőknek egyáltalán nincs szüksége pelekára. Az irányzatot ürítés-kommunikációnak (angolul elimination communication, EC), máshol természetes csecsemőhigiéniának nevezik. Az ezt a módszert alkalmazók vallják, hogy elég pár hét, és az anyuka annyira összeszokik a babájával, hogy észlelni fogja, amikor pisilnie vagy kakilnia kell, és rögtön a bilire lehet szoktatni. Hiszen egy idő után kiismerjük azt is, ha éhes, vagy fáradt a baba, és gyakorlott anyuka számára ugyanígy látható, ha éppen a dolgát szeretné elvégezni. Ebben nagy segítség lehet az úgy nevezett ázsiai bili, ami már ezer forint körüli összegért beszerezhető, és egészen újszülött kortól alkalmazható.

Így kezeld a pelusodat

Összességében láthattuk, hogy a mosható pelenka, ha nem is teljesen tökéletes megoldás, sokkal kisebb környezeti terheléssel jár, és sokkal jobb a kisbabának is, mint eldobható társa. Van persze néhány szempont, amit szem előtt kell tartani a mosható pelenkák esetében is, de ha ezeket betartjuk, biztosak lehetünk abban, hogy sokat teszünk a környezetünkért:

• Lehetőleg szabadon szárítsuk a pelenkát, ne használjunk szárítógépet (más ruhákhoz sem),

• Csak teli mosással indítsuk be a gépet, 2-3 pelenka kedvéért ne kezdjünk mosni.

• Soha ne mossuk a pelenkákat 60 foknál magasabb hőmérsékleten, – nincs rá szükség, és a pelenka külső, vízzáró rétegének nem is tesz jót.

• A pamut gyártása nagyon környezetszennyező és sok vegyszert igényel, úgyhogy ha lehet, válasszunk más anyagból készült pelenkát, például bambuszt vagy kendert!

• Válasszunk környezetbarát mosóport, mosódiót vagy mosószappant!

• Ha gyermekünk szobatiszta lett, adjuk tovább a pelenkákat másnak!

Képek: pixabay.com

Ez a cikk Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás