fbpx
zuhanyozás kihívás rólunk tudatos vásárlók

“Nem értem, miért nem korábban kezdtem” – ilyen érzés szappannal zuhanyozni

Ha kevesebb műanyaghulladékot akarunk termelni otthon, a fürdőszoba a legalkalmasabb hely arra, hogy csökkentsük a flakonok mennyiségét. A nagyapáink idejében még nem volt kérdés, mi kell a tisztálkodáshoz: szappan és víz. Lezárult öko-zuhanyozás kihívásunk, amiben Tudatos Vásárlók közösségének 106 tagja egy hónapon át próbálta ki, szó szerint a saját bőrén, milyen érzés szapannal vagy szimplán kevesebb tusfürdővel zuhanyozni. Lássuk, milyen volt, mit mondtatok!

Szappannal zuhanyozni vagy fürdeni manapság egyáltalán nem magától értetődő. Amikor kitaláltuk és meghirdettük, a Facebookon záporoztak a hozzászólások, bent az Egyesület irodájában is fel-felcsúsztak a szemöldökök – idei első közösségi kihívásunkon sokan meglepődtek. Kiderült, kétféle ember létezik szappanos zuhanyozás ügyben: egyesek nem értik, mi ebben a kihívás, mások viszont még sosem próbálták. Idei első kihívásunknak a Zuhanyozz, mint a nagyapád! fedőnevet adtuk, épp azért, hogy éreztessük, néhány generációval ezelőtt még nem volt kérdés, mi kell a tisztálkodáshoz?
Öko-takarítás kisokos – mit tud a marhaepe szappan?

Ezt bármikor elkezdheted

Egy hónapon át 106-an tartottatok velünk a kihívásban. Támogató tagjaink és szupertagjaink között ehhez a Zöldbolt jóvoltából 20 darab hazai szappant osztottunk ki, de a kihíváshoz többféleképpen lehetett csatlakozni.
A tömbszappan vagy a folyékony a környezetbarát választás?
Aki pedig nem tette, bármikor kipróbálhatja: 1. Csökkentsd a mennyiséget! Ha nincs kedved új terméket kipróbálni, sőt, igazából a szappanhoz sem, akkor egyszerűen csak csökkentsd a tusfürdőd mennyiségét: ha eddig diónyit használtál, önt mogyorónyit, ha eddig ennyit, önts borsónyit a tenyeredbe! 2. Próbáld ki a szappant! A tömbszappan környezetbarát megoldás, mivel nem műanyagflakonban, hanem leggyakrabban minimális papírcsomagolásban kapható. Ráadásul a tusfürdővel ellentétben nincs vízzel higítva, ezért a szállítása, tárolása is kevésbé környezetterhelő. Szappanból ma már kapható kifejezetten öko, azaz pálmaolajmentes, vegán és viszonylag környezetbarát – műanyag helyett papír – csomagolású változat, mi is ilyet adtunk a teszteléshez. öko-zuhanyozás kihívás szappan

“Sokkal természetesebb érzés a bőrömön”

A két felajánlott verzió közül szinte mindannyian a szappanos zuhanyozást válaszottátok (a 106-ból csak 3-an nem), de hogy milyen lendületet tud adni egy ilyen kihívás, az számunkra is örömteli meglepetéseket hozott. Volt, aki megírta, hogy eddig is szappant használt zuhanyozáshoz, viszont jó ideje ki akarta már próbálni a samponszappant, és “ez a kihívás jó alkalom volt rá.” Egy füst alatt a hajápoló balzsamot is elhagyta a kihívás kedvéért, és egyáltalán nem hiányzik – írta. Egyik korábbi kihívásunk épp a samponszappanokról, szilárd samponokról szólt, ennek tapasztaltait itt olvashatod:
Szilárd sampon, samponszappan vagy egy kis lazítás a rutinon? – együtt próbáltuk ki az öko-hajmosást
Tapasztalataitokat 65-en küldtétek vissza nekünk, amit nagyon köszönünk! Az ilyen visszajelzések nem csak nekünk érdekesek és hasznosak: sosem lehet tudni, kit mi fordít át, inspirál arra, hogy (még) egy lépést tegyen a hulladékmentesség felé. Épp az ilyen vélemények lehetnek a legmegyőzőbbek azok számára, aki még nem bólintottak rá a szappan használatára. Szóval hajrá, sose fogjátok vissza magatokat!

Ami pedig a tapasztalatokat illeti úgy tűnik, egyértelműen bevált a szappan.

öko-zuhanyozás kihívás szappan Nem írjuk le az összes visszajelzés, amit küldtetek, teljesen szubjektív választás alapján írjuk le néhány kedvencünket: Szuperül éreztem magam, jó érzés volt úgy zuhanyozni, hogy tudtam, semmi káros összetevőt nem tartalmaz, amit használok. Biztos voltam benne, hogy szárítani fog, de nagyon kellemesen csalódtam, viszont tárolni nehézkes. Imádjuk a szappant családilag. Meg azt, hogy nincs utána műanyagflakon.

Nem értem, miért nem korábban kezdtem el szappannal zuhanyozni…

öko-zuhanyozás kihívás szappanTudatos Vásárlók Egyesületénél hiszünk abban, hogy akár egyetlen szokásunk környezetbarát újragondolásával és megváltoztatásával rengeteget tehetünk egy fenntarthatóbb világ kialakításáért. Teszteltük már követőinkkel az öko-mosást, az öko-mosogatástöko-hajmosást és a zero waste mosogatási eszközöket is. Ha szeretnél részt venni kihívásainkban, iratkozz fel hírlevelünkre, ha pedig ajándék termékkel vágnál bele, csatlakozz hozzánk, legyél a Tudatos Vásárlók Egyesületének tagja

FV-19 pályázat logo
Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata támogatásával készült. A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás