fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nem elég fontos a gyerekek egészsége az EU-nak?

| Tudatos Vásárló

Miközben több ország betiltotta az egészségre káros BpA-t tartalamzó cumisüvegeket és gyerekeknek való edényeket, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legújabb állásfoglalásában még ódzkodott ettől.

A cumisüvegek jellemzően üvegből vagy polipropilén (PP), illetve polikarbonát (PC) műanyagokból készülnek. Míg az első kettő a potenciálisan kioldódó vegyületek szempontjából biztonságosnak tekinthető, addig a polikarbonát egyik fő alkotójával, a biszfenol-A-val (BpA) kapcsolatban több száz, aggodalomra okot adó tudományos eredmény látott napvilágot az elmúlt években.

A hormonrendszer működését, így a például gyermekek fejlődését megzavaró hatású BpA növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, károsíthatja az emberek szaporodási képességeit, születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat cukorbetegség és asztma kialakulásához, a koraszüléshez és elhízáshoz is. Állatkísérletekben a vegyület három nemzedéken keresztül fejtette ki a termékenységet csökkentő hatását.

A jellemzően BpA-tartalmú polikarbonát anyagú cumisüvegek egyszerűen felismerhetőek. A teljesen átlátszó, az üvegnél vékonyabb falú termék erősen megnyomva elhajlik. A biztonságosabb, polipropilénből készült cumisüvegek nem teljesen átlátszóak, áttetsző anyaguk általában színezett, és puhább anyaguknak köszönhetően viszonylag könnyen benyomhatóak. A polikarbonát anyagú (PC, a termék alján lévő háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek helyett célszerű a biztosan BpA-mentes üveg, vagy polipropilén anyagú (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) cumisüvegeket választani.

Az egészségre kockázatot jelentő vegyület más termékekben is széles körben előfordul, és emiatt az anyag a lakosság többségének szervezetéből kimutatható. Amerikai vizsgálatok szerint az emberek szervezetébe a biztonságosnak tekinthető 50 mikrogrammtesttömeg-kilogramm mennyiséghez képest nyolcszoros mennyiségben jut be a vegyület. A BpA a fejlődő szervezetre már egészen kis mennyiségben is veszélyt jelent.

Amerikai csecsemők vérében a felnőttek átlagánál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek. Korábbi vizsgálatok szerint a forró folyadékok 55-ször gyorsabban oldják ki a BpA-t a polikarbonát cumisüvegekből, mint a hidegek, de ezen termékekből még a hideg italok fogyasztása is több mint felével növeli a szervezetbe kerülő BpA mennyiségét.

 

Kanada már korábban betiltotta

A biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket és egyéb, gyermekek számára készült eszközöket 2008-ban betiltották Kanadában és az USA több államában (például Connecticutban, Minnesotában) is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a kutatások eredményeinek és a környezetvédő csoportok elvárásának megfelelően néhány évente felülvizsgálja a BpA biztonságosságáról szóló állásfoglalását. Bár az idei felülvizsgálatot megelőzően 21 kutató és számos nemzetközi civil szervezet kérte a vegyület felhasználásának korlátozását, az EFSA múlt hónapban kiadott állásfoglalása szerint az anyag jelenlegi felhasználása nem jelent számottevő kockázatot, így szerintük a szigorításra nincs szükség.

 

Néhány uniós tagállam egyedül lépett

A döntés előtt már több uniós tagállam felvetette, hogy korlátozni fogja a BpA tartalmú műanyagok felhasználását a csecsemők és a három évesnél fiatalabb kisgyermekek számára készített termékek előállítása során.

A francia Szenátus és a Nemzetgyűlés már korábban megszavazta az egészségkárosító biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek kivonását. A dán kormány ennél szigorúbb szabályozás mellett döntött, a három évesnél fiatalabb gyermek számára készült összes termékből kivonják a BpA-t. Ausztria és Svédország az EFSA döntésétől tette függővé, hogy betiltják-e a kockázatos vegyület használatát a cumisüvegekben.

A biszfenol-A korlátozásában élen járó Kanada a múlt héten az emberre és a környezetre nézve mérgező anyaggá nyilvánította a vegyületet.

A Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Sajnos akkor a döntéshozók még nem láttak lehetőséget a korlátozásra.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.  

Kép [cc] guilldes

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok