fbpx

| Tudatos Vásárló

Nem elég fontos a gyerekek egészsége az EU-nak?

Miközben több ország betiltotta az egészségre káros BpA-t tartalamzó cumisüvegeket és gyerekeknek való edényeket, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legújabb állásfoglalásában még ódzkodott ettől.

A cumisüvegek jellemzően üvegből vagy polipropilén (PP), illetve polikarbonát (PC) műanyagokból készülnek. Míg az első kettő a potenciálisan kioldódó vegyületek szempontjából biztonságosnak tekinthető, addig a polikarbonát egyik fő alkotójával, a biszfenol-A-val (BpA) kapcsolatban több száz, aggodalomra okot adó tudományos eredmény látott napvilágot az elmúlt években.

A hormonrendszer működését, így a például gyermekek fejlődését megzavaró hatású BpA növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, károsíthatja az emberek szaporodási képességeit, születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat cukorbetegség és asztma kialakulásához, a koraszüléshez és elhízáshoz is. Állatkísérletekben a vegyület három nemzedéken keresztül fejtette ki a termékenységet csökkentő hatását.

A jellemzően BpA-tartalmú polikarbonát anyagú cumisüvegek egyszerűen felismerhetőek. A teljesen átlátszó, az üvegnél vékonyabb falú termék erősen megnyomva elhajlik. A biztonságosabb, polipropilénből készült cumisüvegek nem teljesen átlátszóak, áttetsző anyaguk általában színezett, és puhább anyaguknak köszönhetően viszonylag könnyen benyomhatóak. A polikarbonát anyagú (PC, a termék alján lévő háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek helyett célszerű a biztosan BpA-mentes üveg, vagy polipropilén anyagú (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) cumisüvegeket választani.

Az egészségre kockázatot jelentő vegyület más termékekben is széles körben előfordul, és emiatt az anyag a lakosság többségének szervezetéből kimutatható. Amerikai vizsgálatok szerint az emberek szervezetébe a biztonságosnak tekinthető 50 mikrogrammtesttömeg-kilogramm mennyiséghez képest nyolcszoros mennyiségben jut be a vegyület. A BpA a fejlődő szervezetre már egészen kis mennyiségben is veszélyt jelent.

Amerikai csecsemők vérében a felnőttek átlagánál 10-szer magasabb BpA koncentrációt mértek. Korábbi vizsgálatok szerint a forró folyadékok 55-ször gyorsabban oldják ki a BpA-t a polikarbonát cumisüvegekből, mint a hidegek, de ezen termékekből még a hideg italok fogyasztása is több mint felével növeli a szervezetbe kerülő BpA mennyiségét.

 

Kanada már korábban betiltotta

A biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket és egyéb, gyermekek számára készült eszközöket 2008-ban betiltották Kanadában és az USA több államában (például Connecticutban, Minnesotában) is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a kutatások eredményeinek és a környezetvédő csoportok elvárásának megfelelően néhány évente felülvizsgálja a BpA biztonságosságáról szóló állásfoglalását. Bár az idei felülvizsgálatot megelőzően 21 kutató és számos nemzetközi civil szervezet kérte a vegyület felhasználásának korlátozását, az EFSA múlt hónapban kiadott állásfoglalása szerint az anyag jelenlegi felhasználása nem jelent számottevő kockázatot, így szerintük a szigorításra nincs szükség.

 

Néhány uniós tagállam egyedül lépett

A döntés előtt már több uniós tagállam felvetette, hogy korlátozni fogja a BpA tartalmú műanyagok felhasználását a csecsemők és a három évesnél fiatalabb kisgyermekek számára készített termékek előállítása során.

A francia Szenátus és a Nemzetgyűlés már korábban megszavazta az egészségkárosító biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek kivonását. A dán kormány ennél szigorúbb szabályozás mellett döntött, a három évesnél fiatalabb gyermek számára készült összes termékből kivonják a BpA-t. Ausztria és Svédország az EFSA döntésétől tette függővé, hogy betiltják-e a kockázatos vegyület használatát a cumisüvegekben.

A biszfenol-A korlátozásában élen járó Kanada a múlt héten az emberre és a környezetre nézve mérgező anyaggá nyilvánította a vegyületet.

A Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Sajnos akkor a döntéshozók még nem láttak lehetőséget a korlátozásra.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach[kukac]levego.hu.  

Kép [cc] guilldes

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás