fbpx
CSA grafika FM tag főz

Neked való a közösségi mezőgazdaság? – Ezt a 4 kérdést fontold meg

Ilyenkor tél végén, tavasz elején várják a közösségi gazdaságok az új tagokat. De vajon neked való ez a modell? Segítünk átgondolni, milyen szempontokat érdemes mérlegelned, mielőtt csatlakozol.

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki:

 • a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel,
 • a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.
 • A termény lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A gazdák ökológia módszereinek hála a környezetet is kíméled. Sőt, ez a hosszútávú, szolidáris elköteleződés a gazdaság  dolgozóinak is méltányos megélhetést biztosít. Ez így elsőre nagyon jól hangzik! De hogyan döntsd el, való-e ez a megoldás neked?

Mielőtt csatlakozol, tegyél fel magadnak 4 kérdést:

 

1 CSA FM grafika naptar

Elfogadod-e, hogy csak szezonális terméket kapsz?
A közösségi gazdaságban megtapasztalhatod, milyen jó harmóniában (l)enni az évszakokkal. De ha korábban főleg szupermarketben vásároltál, akkor biztosan kell majd idő, hogy felvedd a természet ritmusát. Tudnod kell, hogy a gazdának nem célja, hogy elsőként egyél epret, spenótot, vagy újkrumplit. Helyette akkor kapsz meg mindent, amikor az a lehető legjobb minőségű. Annyit, amennyi épp terem. Egy zöldségközösségben a paradicsomra nyárig várnod kell, de mire csúcsra jár a termés, nem árt, ha csinálsz egy kis helyet a kamrapolcon a feleslegnek.

Szeretsz főzni?2 CSA garfika FM főz
Ha csatlakozol, többet kell majd főznöd, és új dolgokat kell tanulnod a konyhában. A részesedések sokszor 10-12 féle zöldséget tartalmaznak, akár olyanokat is, amit korábban nem ismertél. Idő kell, hogy kitapasztald az új ízeket, és az átadás estéjén biztosan sok teendőd akad majd a konyhában.

3 CSA FM grafika átadásVan időd minden héten átvenni a részesedésed?
Csak akkor csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha biztosan tudod vállalni, hogy egész szezonban, minden héten átveszi valaki a részesedésed. Érdemes olyan gazdaságot választanod, amely az otthonodhoz vagy munkahelyedhez közel adja át termékeit.

 

Szereted a meglepetéseket?4 CSA FM grafika meglepetés
A közösségi gazdaságban nem tudod kiválasztani, hogy miből és mennyi kerüljön a heti részesedésedbe, így minden hét hoz majd meglepetést. A legtöbb gazda valamennyivel az átadás előtt értesít, hogy mi lesz a részesedésben, így előre végig tudod gondolni, hogy mit főzöl majd, esetleg mit kell még venned hozzá.

 

Ha ezek után úgy érzed neked való
Ha fentieket mérlegelve úgy érzed, neked való a közösségi mezőgazdaság, csatlakozz egyhezz! Friss összeállításunkból megtudhatod, mely közösségi gazdaságok várnak idén tagokat és térképünk segítségével még a közeledben lévő átadópontokat is megkeresheted.


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatja. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás