fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Neked való a közösségi mezőgazdaság? – Ezt a 4 kérdést fontold meg

CSA grafika FM tag főz

Ilyenkor tél végén, tavasz elején várják a közösségi gazdaságok az új tagokat. De vajon neked való ez a modell? Segítünk átgondolni, milyen szempontokat érdemes mérlegelned, mielőtt csatlakozol.

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg egész évben.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki:

  • a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel,
  • a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.
  • A termény lehet zöldség, tojás, hús is gazdaságtól függően, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

A gazdák ökológia módszereinek hála a környezetet is kíméled. Sőt, ez a hosszútávú, szolidáris elköteleződés a gazdaság  dolgozóinak is méltányos megélhetést biztosít. Ez így elsőre nagyon jól hangzik! De hogyan döntsd el, való-e ez a megoldás neked?

Mielőtt csatlakozol, tegyél fel magadnak 4 kérdést:

 

1 CSA FM grafika naptar

Elfogadod-e, hogy csak szezonális terméket kapsz?
A közösségi gazdaságban megtapasztalhatod, milyen jó harmóniában (l)enni az évszakokkal. De ha korábban főleg szupermarketben vásároltál, akkor biztosan kell majd idő, hogy felvedd a természet ritmusát. Tudnod kell, hogy a gazdának nem célja, hogy elsőként egyél epret, spenótot, vagy újkrumplit. Helyette akkor kapsz meg mindent, amikor az a lehető legjobb minőségű. Annyit, amennyi épp terem. Egy zöldségközösségben a paradicsomra nyárig várnod kell, de mire csúcsra jár a termés, nem árt, ha csinálsz egy kis helyet a kamrapolcon a feleslegnek.

Szeretsz főzni?2 CSA garfika FM főz
Ha csatlakozol, többet kell majd főznöd, és új dolgokat kell tanulnod a konyhában. A részesedések sokszor 10-12 féle zöldséget tartalmaznak, akár olyanokat is, amit korábban nem ismertél. Idő kell, hogy kitapasztald az új ízeket, és az átadás estéjén biztosan sok teendőd akad majd a konyhában.

3 CSA FM grafika átadásVan időd minden héten átvenni a részesedésed?
Csak akkor csatlakozz egy közösségi gazdasághoz, ha biztosan tudod vállalni, hogy egész szezonban, minden héten átveszi valaki a részesedésed. Érdemes olyan gazdaságot választanod, amely az otthonodhoz vagy munkahelyedhez közel adja át termékeit.

 

Szereted a meglepetéseket?4 CSA FM grafika meglepetés
A közösségi gazdaságban nem tudod kiválasztani, hogy miből és mennyi kerüljön a heti részesedésedbe, így minden hét hoz majd meglepetést. A legtöbb gazda valamennyivel az átadás előtt értesít, hogy mi lesz a részesedésben, így előre végig tudod gondolni, hogy mit főzöl majd, esetleg mit kell még venned hozzá.

 

Ha ezek után úgy érzed neked való
Ha fentieket mérlegelve úgy érzed, neked való a közösségi mezőgazdaság, csatlakozz egyhezz! Friss összeállításunkból megtudhatod, mely közösségi gazdaságok várnak idén tagokat és térképünk segítségével még a közeledben lévő átadópontokat is megkeresheted.


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatja. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára