fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Ne gondolkodj a recepten, csak vidd haza és főzd meg!

| Tudatos Vásárló

Szeretnéd elkerülni, hogy túlfőzd magad vagy a boltban fél órát bolyongva kelljen összeszedned a vacsora alapanyagait? Örülnél, ha nem néznének furának, mert csak egy cikk, azaz tényleg egy cikk fokhagymát veszel? A németországi Kochhaus boltokban ez már megvalósítható. 

A Kochhaus-ban 18 asztalnál egy-egy konkrét receptet találunk az ahhoz szükséges kimért hozzávalókkal együtt. Vagyis ha a recept 50 gr sajtot és 2 cikk fokhagymát ír elő, akkor azok külön, pontosan kimérve megtalálhatók az asztalon és az aszal melletti kis hűtőládában. Tehát csak tudnunk kell hány főre akarunk főzni, és az adott mennyiségű alapanyagot máris bedobhatjuk a kosárba. A receptek 2, 4 vagy 6 főre szólnak, vagyis a kisebb háztartások is bevásárolhatnak itt, így nem kell dupla vagy tripla adagot főzniük az adott ételből, vagy otthon méricskélni, hogy miből mennyit… A receptet kinyomtatva megvehetjük a boltban, vagy megrendelhetjük a bolt weboldalán.

A vállalkozás 2010-ben indult, de a sikerét jelzi, hogy ma már összesen 13 Kochhaus működik Németország szerte, és csak 2014-ben 8,3 millió eurós forgalmat bonyolítottak le. A boltokban minden héten három receptet cserélnek le, amúgy a teljes receptportfóliójuk 400 darabból áll.   

Az üzlethelyiség nagyon letisztult, ízléses stílusú, némelyikben kávézósarkot is kialakítottak. Viszont rengeteg, vásárlásra ösztönző, kiegészítő termékbe botlunk, és magas a távolról érkező, nem szezonális alapanyagból (pl. kókusz, ananász, narancs) készült ételek aránya. Jó hír viszont, hogy több Fairtrade minősítésű terméket is láttunk. 

Habár minden kis adagban kapható, nem érezzük azt, hogy egy átlagos szupermarkethez képest több lenne a csomagolás, sőt a zöldség, gyümölcs jelentős része kimérős formában van, tehát akár saját szatyorba is tehetjük.

Ha figyelembe vesszük, hogy a pontosan kimért adagok révén gyakorlatilag elkerülhető, hogy túlfőzzük magunkat, így végső soron nincs kidobott étel, ami terhelné a pénztárcánkat vagy a környezetet. Habár nem éppen a legolcsóbb kategóriájú üzletről van szó, az a tény, hogy tényleg csak annyit vásárolhatunk, amennyire valóban szükségünk van, összességében egy átlagos anyagi helyzetben lévő családnak is alkalmanként megoldást jelenthet, ha már munkából hazafelé nincs ötlet az aznapi vacsorára, vagy hirtelen össze kell dobni valamit a vendégeknek.  

 

Köszönjük a közreműködést Görbe Gabriellának. 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült. 

 

    Ezt a projektet az Európai Unió finanszírozza.

 

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok