fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A narancslé útja: a brazil narancs

Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, Magyarországra főleg Hollandiából érkezik. Az ital útja a fogyasztókig elégedetlenséggel és méltánytalansággal van kikövezve. 

Itthon is találunk bőven brazil narancslevet, bár a narancslé útja a termelés helyétől a fogyasztóig sokszor követhetetlen. Magyarországra például elsősorban olyan nem éppen tipikus narancstermelő országokból érkezik a narancslésűrítmény, mint Hollandia, Lengyelország, Ausztria, Németország vagy Csehország. A behozatali listán Izrael foglalja el a legelőkelőbb helyet azon országok közül, ahol egyáltalán fellelhető termő narancsfa. A fura jelenség egyik megfejtése, hogy Brazília látja el az európai fogyasztás 80%-át, és az onnan érkező narancslé koncentrátum vagy narancslé oroszlánrészét holland és belga kikötőkbe szállítják, ahonnan aztán továbbporciózzák a kontinensen lévő palackozókba.

Brazília a világpiacon is előkelő helyet foglal el: a világszerte elfogyasztott narancslé 60 százaléka innen származik. A brazil narancslétermelés döntő hányaga pedig az ország déli részén, São Paulo, Minas Gerais, Bahia és Parana szövetségi államokban folyik. A brazil narancsipar az 1950-es években indult robbanásszerű fejlődésnek. A növekedést a brazil kormány is támogatta, a termelés azonban egy idő után meghaladta a keresletet. Ekkor született meg az ötlet, hogy a narancsból gyümölcslevet készítsenek, és a feldolgozott termék eladásával növeljék a bevételeket.

A TVE egy nemzetközi projekt keretében Brazíliában járt, hogy személyesen győződjön meg a narancslé ellátási láncának visszásságairól.  A témáról készített hosszabb filmet 2013 decemberétől nézhetitek meg itt

Az első narancslégyár 1959-ben kezdte meg működését. Mára a termés döntő többségét feldolgozzák, és lé formájában értékesítik. Az 1178 feldolgozóüzem 90%-a São Paulo államban találhatóA fagyasztott sűrítményből készülő narancslevek piacából Brazília 80 százalékban részesedik, és ezen belül is São Paulo szövetségi államban termelik a világ által felhasznált sűrítmény mintegy felét. A Brazíliában megtermelt narancslé 98 százalékát exportálják, javarészt Európába: a brazil narancslésűrítmény legnagyobb vevője az Európai Unió, amely a megtermelt mennyiség közel kétharmadát vásárolja fel.

Egyhangú termesztés

A narancsfák első gyümölcseiket 3-5 év után hozzák, a legtöbb termést pedig a nyolcadik év után adják. A brazil narancsfák átlagosan húsz évig termőképesek. A narancslé termeléséhez különböző fajtájú narancsokat használnak, amelyek az év különböző szakaiban érnek be, így a szüreti szezon januártól egészen júliusig tart.

Tedd próbára a tudásod! Töltsd ki a tesztünket, lássuk mennyit tudsz a szupermarketek működéséről! Kattints a tesztért! Ha tetszett, küldd el a linket az ismerőseidnek is!

A narancsot hatalmas ligetekben termesztik, ahol semmi más nem terem. A monokultúrás termesztés hátránya, hogy a növények sokkal kevésbé ellenállók a kártevőkkel és a betegségekkel szemben. Egy-egy betegség akár az egész ültetvényt elviheti. Különösen pusztító az úgynevezett „zöldülés”; egy bakteriális fertőzés, amely zölden égeti le a citrusok levelét. Ez az eddig tapasztalt legsúlyosabb citrusbetegség, amely szinte megállíthatatlanul terjed, és hatalmas károkat okoz az állományban. Ellenszere csak a fertőzött növények teljes megsemmisítése.

 

Hogy a többi betegséget elkerüljék, a termelők növényvédő szereket, gombaölő szereket és rovarölő szereket használnak a nagy mennyiségű műtrágya mellett. Csak az utóbbi költsége akár 8 százalékát is kiteheti a végső árnak. A vegyszerezés kockázatos, mert nincsenek megbízható hatékonysági tanulmányok arról, hogy a felhasznált kemikáliák valóban képesek-e megelőzni a súlyos betegségeket. Ráadásul az utóbbi években az előállítási költségek mintegy megduplázódtak, nagyrészt az üzemanyag és a műtrágya fokozott használatának köszönhetően.

Ugyanonnan többet

A gyártókon nagy a nyomás, hogy növeljék a hatékonyságot és csökkentsék a költségeket. Ennek egyik módja a termésátlag növelése. Az utóbbi harminc évben sűrűbb ültetéssel növelték a megtermelt mennyiséget. Azelőtt átlagosan negyven, ma tizenkét négyzetméterre jut egy fa. A kisebb ültetvényeken átlagosan 11 tonna narancsot termelnek hektáronként, a nagyobbakon körülbelül 36 tonnát szednek ugyanakkora területről egy évben.

A magasabb termésátlag mellett a nagy ültetvényeken általában jobb az adminisztráció is, ez pedig segít, hogy termékeikkel könnyebben eljussanak a nemzetközi vásárlókhoz. Az ilyen ültetvények a növényvédő szerek használatára és a termékcímkékre vonatkozó előírásoknak megfelelő termékeket is elő tudnak állítani. A kivitelre kerülő narancsnál és narancslénél ellenőrzik a szermaradványokat, és amennyiben ezek szintje túl magas, a termékeket visszaküldik a gyártóknak.

Tetszett a cikk? Támogasd az egyesületet egyszeri felajánlással. Köszönjük!

 

 

 

Kép: TVE

A cikk “A narancslé útja: Facsarva, Brazíliából” című kiadványban jelent meg. A kiadvány megjelenését az Európai Unió támogatta. A kiadvány tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás