fbpx

Tarts velünk, legyéla tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz!

A naptej is ártalmas lehet

| Levegő Munkacsoport

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Az óvatos napozók a tanácsokat megfogadva fényvédőkkel kezelik bőrüket, azonban az újabb vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy ezek a szerek nem olyan ártalmatlanok, mint ahogy gondoltuk.

Ötven éve a vegyi anyagok nem játszottak olyan fontos szerepet az emberek életében, mint napjainkban. Ma azonban a megnövekedett kozmetikum-használattal, a sokféle bőrünkre kent krémmel rengeteg különböző vegyi anyagot juttatunk szervezetünkbe, amelyek hatásaival a tudomány még nincs tisztában. Sok vegyi összetevőről pedig az újabb kutatások során kiderül, hogy mégsem olyan ártalmatlan, mint azt eddig hittük.

Svájci vizsgálatok szerint a naptejekben és fényvédő krémekben található UV sugarakat szűrő anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, és káros hatásúak lehetnek a termékenységre. A kutatások szerint egyes testápolók hormonhatású anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrön át felszívódva hatással lehetnek a termékenységre. A hormonhatású vegyi anyagok megzavarják az ösztrogén szervezetre gyakorolt hatását. Ezen vegyi anyagok a szaporodási szervrendszer megzavarása mellett hatással lehetnek a bőrre, a csontsűrűségre és az agy működésére is.

A naptejek alkotóinak bőrön való esetleges átjutásáról nincsen elegendő adat, és védő hatásukat általában egészséges felnőtteken vizsgálták. Jelenleg nem ismert e vegyi anyagoknak a gyermekekre és idősebbekre, valamint a leégett bőrre gyakorolt hatása – mondta Dr. Schlumpf, a vizsgálatot végző zürichi kutatócsoport tagja.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach@levego.hu.  

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek