fbpx

| Levegő Munkacsoport

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A naptej is ártalmas lehet

Az óvatos napozók a tanácsokat megfogadva fényvédőkkel kezelik bőrüket, azonban az újabb vizsgálatok szerint úgy tűnik, hogy ezek a szerek nem olyan ártalmatlanok, mint ahogy gondoltuk.

Ötven éve a vegyi anyagok nem játszottak olyan fontos szerepet az emberek életében, mint napjainkban. Ma azonban a megnövekedett kozmetikum-használattal, a sokféle bőrünkre kent krémmel rengeteg különböző vegyi anyagot juttatunk szervezetünkbe, amelyek hatásaival a tudomány még nincs tisztában. Sok vegyi összetevőről pedig az újabb kutatások során kiderül, hogy mégsem olyan ártalmatlan, mint azt eddig hittük.

Svájci vizsgálatok szerint a naptejekben és fényvédő krémekben található UV sugarakat szűrő anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, és káros hatásúak lehetnek a termékenységre. A kutatások szerint egyes testápolók hormonhatású anyagokat tartalmaznak, amelyek a bőrön át felszívódva hatással lehetnek a termékenységre. A hormonhatású vegyi anyagok megzavarják az ösztrogén szervezetre gyakorolt hatását. Ezen vegyi anyagok a szaporodási szervrendszer megzavarása mellett hatással lehetnek a bőrre, a csontsűrűségre és az agy működésére is.

A naptejek alkotóinak bőrön való esetleges átjutásáról nincsen elegendő adat, és védő hatásukat általában egészséges felnőtteken vizsgálták. Jelenleg nem ismert e vegyi anyagoknak a gyermekekre és idősebbekre, valamint a leégett bőrre gyakorolt hatása – mondta Dr. Schlumpf, a vizsgálatot végző zürichi kutatócsoport tagja.

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach@levego.hu.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás