fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

A napozás sötét oldala

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Svájc folyóiban élő halak zsírszövetében napvédő krémekben használt vegyi anyagokat találtak nagy mennyiségben. Az eredmények alapján lehetséges, hogy a nap elleni védelemre használt anyagok bejutnak az ivóvízbe és a halételekbe is.

Korábbi kutatások alapján gyanítható, hogy a fényvédő készítmények UV sugárzások elnyelését biztosító összetevőinek egy része hormonális hatású. A fényvédő készítmények a fürdőzés során a természetes vizekbe kerülnek. De ha az illető krémeket zuhanyzással mossuk le, a szennyvíz révén akkor is az élővizekbe kerülnek.

A fényvédő készítmények óriási piacot jelentenek. Csak az USA-ban több mint 200 milliárd forint értékben forgalmazzák őket évente, az UV-szűrő vegyi anyagokat pedig évi több száz tonnás mennyiségben gyártják.

A 19 megvizsgált hal mindegyikében kimutatható mennyiségben volt jelen két UV-szűrő vegyi anyag: a 4-MBC (4-methylbenzylidene camphor) és az OC (octocrylene). Egy korábbi, eldugottabb hegyi tavak halait vizsgáló svájci kutatás eredményeivel összehasonlítva jól látszik, hogy a folyókban élő halakban lényegesen nagyobb a felhalmozott vegyi szennyezés. A hegyi tavakban élő halakban például 20-170 ppb (part per billion, azaz egymilliárd részecskére jutó) volt a 4-MBC aránya a folyókban élő halak 50-1800 ppb-s értékével szemben. Az OC pedig gyakorlatilag hiányzott a hegyi tavakban élő halak szervezetéből, 40-2400 ppb volt viszont aránya a folyami halak esetében. A nagy eltérés oka az, hogy a folyóvízi mintákat egy szennyvízkezelő telep beömlésétől nem messze vették, ami becslések szerint a 4-MBC és az OC szennyezés 90%-át képes eltávolítani.

A kutatók és a döntéshozók egyetértenek abban, hogy ezekkel a vegyi anyagokkal kapcsolatban sokkal több információra (pl. egészségügyi hatások, a lebomlás üteme, koncentráció a környezetben) lenne szükség. Német vizsgálatok már 1997-ben kimutatták a 4-MBC-t az anyatejből, és hormonális hatását is igazolták. Ennek ellenére az európai kozmetikumgyártók szövetsége (European Cosmetic Toiletry and Perfumery Association) fenntartja álláspontját, hogy az említett anyagoknak nincs hormonális hatása. Elnöke, Gerald Renner úgy nyilatkozott, hogy ami egészségtelen, az épp, hogy az említett anyagoktól való félelem, mivel „a napvédőszer fóbia ellehetetleníti a bőrrák elleni védekezést”.

Aki nem akarja Renner úr állítását minden fenntartás nélkül elfogadni, annak ajánljuk kapcsolódó cikkünket, cikkeinket!

 

Készült a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevele (feliratkozás: reach@levego.hu) és az Environmental Science&Technology eredeti cikke alapján.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok