fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Napozás helyett: téli D-vitamin forrás

| Tudatos Vásárló

D-vitamin

A D-vitamin jótékony hatásairól egyre többet tudunk. De miképp lehet ezt elérni, főként télen?

A D-vitaminról hagyományosan annyit tudtunk, hogy olyan egyedülálló mikrotápanyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára a kalcium megfelelő hasznosításához. Elősegíti a kalcium felszívódását, eltárolását, továbbá szabályozza a vér kalciumszintjét. Hiánya olyan csontrendellenességeket eredményez, mint a gyerekeknél fellépő angolkór vagy a csontritkulás a felnőttek esetében. Újabban már világossá vált, hogy ennél sokkal nagyobb a szerepe az egészségünk megőrzésében. Hiánya növelheti a vastagbél- és emlőrák, a szív- érrendszeri betegségek esélyét, továbbá csökkenti a fogamzóképességet. Szabályozza az immunrendszer működését. Olyan adatot is olvastunk már, hogy tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin hiányban szenved. Fontos tehát tudni, hogy mennyit és milyen módon érdemes a szervezetbe juttatni ebből az értékes tápanyagból.

Kellemes és hasznos – a napozás

A D-vitamin fogalma valójában két vegyületet takar, a D2 és D3 vitaminokat. Míg az előbbi élelmiszerek útján kerül a szervezetbe, addig az utóbbi a napfénynek kitett bőrben keletkezik, így napozással vagy állati termékek fogyasztásával juthatunk hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a megfelelő mennyiségű D-vitamin előállításához és a leégés elkerüléséhez napi fél órát érdemes napoztatni az arcot és a karokat. Nyáron természetesen ennél hosszabb ideig és nagyobb felületen érheti a bőrt napfény, azonban a D-vitamin szempontjából ez nem jelenthet problémát. Napozás útján ugyanis a szervezet nem tud előállítani az egészségesnél nagyobb mennyiséget ebből a vegyületből, mivel az önszabályozó rendszer egy idő után leállítja annak termelését. A felhalmozott D-vitamin készletek viszont jól jöhetnek télen, mikor a napfény nem elég erős ahhoz, hogy a koleszterinsejtek vitaminná alakulása végbemehessen.

Mindez nem jelenti azt, hogy megéri mértéktelenül napozni a D-vitamin tartalékok begyűjtése érdekében, hiszen a nagy mennyiségű UV sugárzás és a leégés bőrrákhoz vezethet. A lényeg:

figyelmet kell fordítani arra, hogy szervezetünk rendszeresen hozzájusson egy kis napfényhez, lehetőleg télen is.

Különösen fontos ez azok számára, akik sok időt töltenek zárt térben (otthon, irodában), vagy akiknek sötétebb a bőrük (a magasabb pigment tartalom ugyanis hátráltatja a D-vitamin előállításának folyamatát, így nekik valamivel több időt kell a napon tölteniük egységnyi vitamin adag előállításához).

A napkrémek használatát sem szabad túlzásba vinni, ugyanis ezek szintén gátolják a D-vitamin termelést. Használatukat korlátozzuk olyan időszakokra, mikor valóban fontos a sugárzás elleni védekezés!

Összegezve tehát elmondható, hogy tavasztól őszig a napi rendszerességű, rövid napozás biztosítja a szervezet számára a szükséges D-vitamin mennyiséget.

Télen érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy az alkalmas legyen a hiány legalább részleges pótlására.

D-vitamin tartalmú élelmiszerek

Különösen a téli időszakban kell odafigyelni arra, hogy nagyobb mennyiséget fogyasszunk azokból az élelmiszerekből, amelyeknek magas a D-vitamin tartalma, de tudnunk kell, hogy még emellett is szükségünk lehet vitaminkiegészítőre.

A D-vitamin fő táplálkozási forrásai közé tartoznak:

✓ halak mája,

✓ halmáj olaj,

✓ zsíros/olajos halak,

✓ tojássárgája,

✓ D-vitaminnal dúsított gabonakészítmények, tej, vaj.

 

A WHO napi D-vitamin beviteli javaslata

  • 50 év alatti felnőttek és gyermekek számára 5 µg/nap
  • 51 és 65 év között 10 µg/nap
  • 65 év fölött pedig 15 µg/nap

Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy ehhez mennyit kellene elfogyasztani a fent felsorolt élelmiszerekből. A táblázat viszonyításra szolgál.

Élelmiszer D vitamin (µg/100 g)
Tőkehalmáj olaj  210
Makréla, nyers 8.2
Lazac, nyers   7.1
Lazac, grillezett  5.9
Tojássárgája   4.9

Forrás: Food Standards Agency (2002) McCance and Widdowsons’s The Composition of Foods, 6th summary edition. Cambridge: Royal Society of Chemistry.

A D-vitamin előnyei

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. Emellett csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának, de segítségével elkerülhetőek és a rák bizonyos típusai (emlő-, vastagbél- és prosztatarák), valamint a diabétesz is.

Részben a fentiekből is látszik, hogy különösen az idősebbek számára fontos, hogy figyeljenek szervezetük D-vitamin szükségletének pótlására. Annál is inkább, mivel számukra különösen veszélyes lehet egy-egy csonttörés, melynek valószínűsége akár 20-30 százalékkal csökkenthető akkor, ha elegendő D-vitamint fogyasztanak.

Ugyanakkor itt sem szabad túlzásokba esni, ugyanis a túladagolás anorexiához, kimerültséghez, zavartsághoz, hányáshoz és székrekedéshez vezethet. Így például ha valaki sokat tartózkodik napon, akkor jobban oda kell figyelnie arra, hogy mennyit fogyaszt azokból az élelmiszerekből, melyeket D-vitaminnal dúsítottak, vagy természetes módon nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az anyagot.

Forrás: EUFIC  A cikket összeállította Sebestyén Éva.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok