fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Napi két pohár tejjel a csontritkulás ellen!

| Tudatos Vásárló

Hazánkban legalább 900 ezer embert érint az oszteoporózis. Csontszöveteink kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere betegsége, megritkulása, már napi 2-3 pohár tej elfogyasztásával megállítható, illetve késleltethető lenne.

Annak ellenére, hogy a “néma kórnak” is nevezett népbetegség alapvető “gyógyszere” a tej, mindenki számára elérhető és megfizethető, mi magyarok mégis csak napi 1,8 dl – t fogyasztunk belőle a táplálkozástudományi szakemberek által javasolt 5-6 dl – rel szemben.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén tejjel és tejtermékkel kalciumszükségletünk 75%-át, azaz 720 mg-ot fedezhetünk a minimálisan javasolt napi 1.000 mg-ból.

Világszerte népegészségügyi probléma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint. Napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik.

Annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét e betegség veszélyeire, az Egészségügyi Világszervezet indítványára 1996. óta számos országban, köztük 1998-tól, minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.

„Az oszteoporózis magyarországi érintettjeinek száma becslések szerint eléri a 900 ezer főt; ebben a számban benne foglaltaknak a másodlagos csontritkulásban szenvedők is, ugyanis az osteoporosis számos egyéb kórkép – mozgásszervi, endokrinológiai, autóimmun és daganatos betegségek- velejárója. Említést kell tenni arról is, hogy bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, véralvadásgátlók szedése ugyancsak osteoporosis kialakulását eredményezheti.” – mondta Zalatnai Klári az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.

Miért pont a tej?
Szakemberek szerint a tej és a tejtermékek a legfontosabbak a kalcium ellátásban. Az emberi szervezet a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, jól felszívódó formában és nagyon jó kalcium-foszfor aránnyal. Napi 1000-1500 mg mennyiségű kalciumra van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk csontjaink megfelelő kalcium ellátását, illetve kialakulhasson az a csonttömeg, mely a későbbi természetes csökkenés mellett is megfelelően képes lesz ellenállni a külső hatásoknak.

 

Csontjaink és a kalcium

Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, közöttük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, azt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk, testtömegünktől függően naponta mintegy 1.000-1.500 mg mennyiségben.

Habár testünk súlyának mindössze 1,5-2%-át teszi ki a kalcium, e mennyiségnek 99%-a csontjainkban és fogainkban raktározódik el. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermekkorban fontos, mivel a csontérés ekkor még nem, csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be. Legnagyobb csonttömegünk 5%-os növekedése pedig akár 25-30%-kal csökkentheti csontjaink időskori sérülékenységét, valamint az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

 

„A néma kór”

A tejnek a táplálkozásunkban betöltött szerepéről igencsak megoszlik a szakma véleménye – nem utolsó sorban az egyre gyakoribb tejallergiás esetek miatt. Ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatod >>>

Az oszteoporózis olyan súlyos betegség, amely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal pedig a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik „néma kórnak”, aminek következtében a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra és, súlyos esetben, akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.

Az oszteoporózis a 60 év feletti nőknek harmadát, valamint az 50 év feletti férfiak ötödét érinti. A betegség tehát nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál. Ennek oka az, hogy menopauzában az ösztrogén hormonszint gyors csökkenése magas csonttömeg veszteséget okoz. Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás, valamint a dohányzás is.

 

Megelőzés

Csontszöveteink ritkulása, melynek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be. Megakadályozásához tehát ezt, a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban, van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.

„Táplálkozási szokásaink következménye az, hogy hazánkban a lakosság döntő többsége abszolút és relatív kalciumhiányban szenved. A megelőzésnek három lépcsője ismert. Az elsődleges prevenció a születéskor kezdődik, a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét jelenti aktív mozgásra neveléssel együtt. Ha fiatal korban megalapozzák a csontok egészségét, később kisebb lesz az esély a csontritkulásra” – mondta Dr. Szűcs Erzsébet az ÁNTSZ egészségvédelemmel foglalkozó főorvosa.

 A kalcium szervezetünkből való kiürülését nagymértékben akadályozhatjuk rendszeres testmozgással, a veszteséget elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) és a dohányzás elhagyásával, illetve kiegyensúlyozott táplálkozás révén, amelyben a leglényegesebb szerepet a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek játszák.

 

Forrás: ANTSZ

Kép [cc] elenaspantry

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok