fbpx

Tarts velünk, legyél tagjaa Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Napenergia felmérés az Ister-Granum Eurorégióban

| Tudatos Vásárló

A Dunakanyarban lévő települések energiaszükségletének felét a tetőkön elhelyezett napelemek fedezhetnék, a melegvíz-igény döntő hányadát napkollektorokkal biztosítani lehetne – állítják légifelvételek alapján az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének szakemberei a napokban elkészült jelentésükben.

A vizsgálatba 17 települést vontak be, köztük Visegrádot és Dorogot. A szakemberek térinformatikai szoftver segítségével meghatározták a délkelet-dél-délnyugati fekvésű tetőfelületeket, melyek alkalmasak napkollektorok és napelemek telepítésére. A kapott eredményeket terepi bejárással pontosítják – mondta el az MTI-nek az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület kommunikációs munkatársa.

Szuhi Attila példaként említette, hogy Dömös 478 ingatlanának 30 százaléka alkalmas napenergia hasznosítására. Hat négyzetméternyi kollektor már elegendő egy háztartás használati-melegvíz szükségletének előállítására tavasztól őszig. Dömös e tekintetben tehát önellátó lehetne.

A kutatás nem vizsgálta a megvalósíthatóság közgazdasági vonatkozásait, azonban rámutatott, hogy „a hagyományos energiaforrások drágulása mellett, egyre rövidülnek a megtérülési idők, így a napenergia ilyen hasznosítása már nem várat magára sokáig.”

A felmérés az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület „Megújuló energia-megújuló határvidék” programjában valósult meg, melyet az Európai Unió 39 millió forinttal támogat. A program során feltérképezik az Eurorégió megújuló energiaforrás potenciálját, összegyűjtik legjobban alkalmazható példákat, felépül egy ökoház és ökopark Esztergomban, valamint széleskörű szemléletformálási kampány indul.

 

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Roxanne

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek