fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nagy ára van az olcsó déligyümölcsnek

| Sebestyén Éva

Környezetszennyezés, embertelen munkakörülmények – ez az ára annak, hogy a reggeli müzlibe, az ebéd utáni salátába és a gyerek uzsonnájába is banán vagy narancs kerülhessen. Csatlakozz te is a szupermarketek nyomott áras politikája ellen induló kampányhoz!

Az egykor még egzotikusnak számító déligyümölcsök, mint az ananász vagy a banán, ma már mindennapi étrendünk részévé váltak. Sokan azonban nem tudják, hogy ezek nagyrészt olyan gazdaságokból származnak, ahol a munkásokat méltatlan és embertelen körülmények között foglalkoztatják.

A maximális terméseredmények érdekében pedig a környezetszennyező módszerek alkalmazásától sem riadnak vissza.

A „Make fruit fair!” kampány most ez ellen indít harcot. Csatlakozz Te is!

A kisfilm a banántermesztés és -feldolgozás körülményeit mutatja be

 

 

A banán és az ananász ma már a legkeresettebb gyümölcsök közé tartozik a világon, így kereskedelméből óriási haszonra lehet szert tenni.

A haszon jó része azonban nem a termelőknél jelentkezik, hanem a szupermarketeknél, akik vásárlóerejükkel visszaélve méltánytalanul alacsony áron vásárolják fel a gyümölcsöket. Amennyiben a termelők ezt nem fogadják el, azt kockáztatják, hogy a kereskedőláncok többé nem kötnek üzletet velük.

A szupermarketeknek beszállító magyarországi termelők is szembesülnek hasonló problémákkal. Az erről szóló legfrissebb felmérést a GVH végezte. 

Sajnos azonban a leszorított árak hatása a munkások bérében és munkakörülményeiben jelentkezik. Keresetükből nem tudják eltartani családjukat, folyamatosan vegyszerek között kénytelenek dolgozni naponta akár 14 órát, heti hat napon át. Érdekvédelemre vagy tiltakozásra nincs lehetőség, mert akkor elveszítik munkájukat.

A probléma Latin-Amerikában és Afrikában több millió embert érint.

Írd alá petíciót ezen a linken !

A „Make fruit fair!” kampány szervezői most arra kérik mindazokat, akik fontosnak tartják az emberi jogok tiszteletben tartását és a vegyszerezés okozta környezetszennyezés megszüntetését, hogy írják alá az Európai Bizottságnak szánt petíciót. A petíció célja, hogy rábírja a Bizottságot arra, alkosson olyan jogszabályokat, amelyek megakadályozzák, hogy a szupermarketek visszaélhessenek vásárlóerejükkel, ami az egyik legfőbb oka a munkások és a környezet kizsákmányolásának.

További információk a „Make fruit fair!” kampányról itt.

Kép (cc) audreim529

 

A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok