fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Nálunk is terjednek a biofodrászatok

| Léderer Sándor

Míg nyugat-európában több mint egy évtizede működnek biofodrászatok, nálunk eddig alig akadt olyan szalon, amely vendégeit kizárólag természetes anyagokkal kényeztetné.

Az idei év ilyen értelemben áttörést jelenthet, hiszen a főváros egyre több pontján találkozhatunk biofodrászatokkal. Mitől mások a bio szalonok? És egyáltalán mitől bio a bio a fodrászatban?

Utóbbi kérdésre azért nehéz válaszolni, mert nem létezik olyan egységes normarendszer, amely alapján minősíteni lehetne a szalonokat, így leginkább a fodrászatok önkéntes vállalásaira támaszkodhatunk.

Ezek leginkább a hajvágás, hajápolás, illetve hajformázáshoz szükséges anyagok használatához kapcsolódnak, és általában azt jelentik, hogy az adott szalonban nem alkalmaznak olyan készítményeket, amelyek mérgező anyagokat tartalmaznak, szennyezik a környezetet, roncsolják a hajat, és káros vagy irritáló hatással lehetnek a fejbőrre.

A másutt megszokott készítmények nélkül pl. a haj festése, színezése vagy tartós hullámosítása sokkal nehezebben kivitelezhető, de nem lehetetlen. A kímélő összetevőknek a vendégeken kívül a fodrászok is örvendhetnek, hiszen ők érintkeznek a leggyakrabban a bőrt kikezdő anyagokkal.

Különböző vizsgálatok már jó ideje rámutattak, hogy a fodrászok a rendszeres vegyszerhasználat miatt komoly veszélyeknek vannak kitéve. Egy német kimutatás szerint főleg a fiatal fodrásznövendékek körében gyakoriak a bőrpanaszok. Ezek egyes esetekben olyan súlyosak is lehetnek, hogy az illető pályaváltásra is kényszerülhet. Nemrég pedig arról olvashattunk, hogy a hajfestést végző férfi fodrászok esetében megnő a húgyhólyagrák veszélye.

A nemrég megjelent, franchise rendszerben működő BioHair szalonokban pl. a festés és a tartóshullám nem szerepel a választható szolgáltatások között. Cserébe a hajmosáshoz használt vizet külön tisztítják, hogy a haj ne érintkezzen a vezetékes vízben található rozsdával vagy klórral.

 

Nem csak a hajra figyelnek

Másik bio-szempont a környezettudatos működés, ezért a BioHair a rendszeres mosást igénylő törölközők helyett újrahasznosított papírból készült kendőt használ, a munka során keletkező hulladékot pedig szelektíven gyűjti.

Számos országban egyébként a természettudatos kialakítás legalább olyan hangsúlyos része a szalonok működésének, mint az alkalmazott készítmények megválasztása. Így léteznek szalonok, amelyek kifejezetten ügyelnek rá, hogy energiatakarékos elektromos készülékeket, környezetkímélő bútorokat és festékeket használjanak, és természetes anyagokkal burkolják a padlót, falakat.

Nálunk egyelőre nem jellemző az ilyen jellegű bio-fundamentalizmus, sőt gyakran kifejezetten marketingfogásnak tűnik a természettudatosság hangsúlyozása. Számos fodrászat használja a nevében a bio vagy natúr szavakat, noha semmi nem különbözteti meg egy hagyományos fodrászattól.

Kétségtelen, hogy a megfelelő üzletpolitika elengedhetetlen része egy sikeres vállalkozásnak. Ezt a Biohair megálmodói is tudhatták, hiszen a környezetkímélő szolgáltatások mellett más eszközökkel is igyekeznek a meghódítani a szépülni vágyók szívét: A fodrászatok bejelentkezés nélkül is látogathatók, a vendégek legfeljebb néhány perces várakozást követően sorra kerülnek.

 

Mindenféle sallang nélkül

Ilyen ugyan néhány évtizede is létezett már Magyarországon, de mindenképp újításnak számít, hogy a vendég maga választja ki, hogy milyen szolgáltatásokat kíván igénybe venni, és akár bérletet is válthat ezekre (hasonló szolgáltatást ajánl a nem bio Csak Hajvágás szalonlánc is).

Egy hajvágást így akár 1300 Forintból is megúszhatunk, ha előtte otthon megmossuk a hajunkat, és a szalonban magunk végezzük el a szárítást. Ezzel persze kimaradunk a szalon bio szolgáltatásaiból, de ha ésszerűek vagyunk, akkor a megtakarított pénzt – az átlagosnál drágább – bio hajápoló-készítményekre költjük.

Az igazán természettudatos fogyasztó ezt meg is teszi, hiszen hajának állapota nyilvánvalóan jobban függ a rendszeres otthoni hajápolástól, mint a néhány havi fodrászlátogatástól.

Ez talán azokat a biofodrászatba járókat is vigasztalja, akik kétkednek az ott használt készítmények minőségében. Ugyanis a német Kosmetik Analyse adatbázisa pl. csupán átlagosra értékeli a BioHair által is használt Faith in Nature termékcsalád levendula és geránium samponját, mert az a honlap adatbázisa szerint olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek kedvezőtlen hatással lehetnek a bőrre – ilyen pl. az ammónium lauril szulfát, a linalol, a geránium, a citronellol és az E163.

Aki pedig a nem képes lemondani kedvenc biotermékéről, vagy kipróbálná a biót, de nem akar emiatt mestert váltani, akár meg is kérheti kellően rugalmas fodrászát, hogy használja inkább az általa vitt készítményeket.

 

Kép [cc] somenametoforget  mano82

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

Szappan- és vegán szendvicskrém készítéssel zártuk az ÖkoKört

2022 tavaszán a tavaszi Tiszta otthon és ÖkoKör Kamra csoportok lezárultát és a közösen elért eredményeket egy zártkörű workshoppal ünnepeltük meg. Harmincan gyűltünk össze, hogy a fenntarthatóság jegyében vegán szendvicskrémeket készítsünk a Közöshely dolgozóinak vezényletével, valamint Vászonzsákoslány, azaz Antal Évi a melt&pour szappankészítés rejtelmeibe avatott be minket. Mi az az ÖkoKör? Itt megmutatjuk!

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok