fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Munch.hu: 75 tonna üvegházhatású gáz ​kibocsátását előzték meg

Munch Highlights of Hungary

A Highlights of Hungary idei jelöltjei között új fenntarthatósági kezdeményezésekre is szavazhatunk, közöttük a Munch.hu-ra. Az élelmiszerpazarlás ellen létrehozott weboldalon és applikációval olyan ételeket rendelhetünk éttermektől, pékségekből, boltoktól és szállodáktól kedvezményesen, amelyek különben a kukában végeznék.

A Munch.hu alapja egy pofonegyszerű ötlet: az élelmiszerpazarlást szeretné csökkenteni a technológia segítségével. A végeredmény pedig egy nagyszerű rendszer, amiben a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad, pontosabban itt inkább elfogy ​- mondja Marsalkó Dávid, ​többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész, aki a Munch Ételmentő alkalmazást és az ehhez kapcsolódó weboldalt választotta egyik jelöltjének​. Úgy látja, az ételpazarlás megakadályozása és a fenntarthatóság növelése mindannyiunk érdeke.

Mi a Munch?

Munch

A ​Munch.hu egy hazai fejlesztésű platform, amin keresztül jelenleg közel 150 vendéglátóhely – étterem, pékség, bolt és szálloda – értékesíti kedvezményesen, pontosabban minimum 40% kedvezménnyel az el nem adott, de jó minőségű ételeit.

Az alkalmazást és honlapot 2020 nyarán alapította 4 egyetemista – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára pedig már több mint 20 lelkes fiatalból áll a csapat.

A kezdeményezéshez eddig több mint 13.000 felhasználó csatlakozott.

Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek másként elvesző bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak jó minőségű ételhez, és ami talán a legfontosabb: a megmaradt élelmiszer nem kerül a kukába.

A kidobástól megmentett ételadagokkal hat hónap alatt közel 80 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását előzték meg. A felhasználók felajánlásainak segítségével pedig rendszeresen juttatnak el nélkülöző embereknek is meleg ételt – tudtuk meg a Munch.hu-tól.

Munch Highlights of Hungary

A kezdeményezés célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, amelyben a fenntarthatóság gazdasági, környezeti, társadalmi aspektusa is jelentős szerepet kap.

A Munch Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden is elindult, de más településekről is várják a vendéglátóhelyek csatlakozását, határon innen és túl.

A szavazás február 4-18-ig tart és február 25-én egy online díj átadó keretében derül ki az eredmény.

A Highlights of Hungary évente kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelöltjek között több fenntartható életmódot támogató és népszerűsítő program is helyet kapott: a Felelős Gasztrohős által létrehozott RAKUN Dobozközösség, a Farm2Fork, a Perma Gang projekt és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkája. Róluk részletesebben itt írtunk:

A fenntartható életmódra is szavazhatunk a Highlights of Hungary-n

“Abban bízunk, hogy a Highlights of Hungary segítségével még több ember figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy az étel érték. Ehhez viszont széleskörű összefogásra van szükség, amelyben a piaci, kormányzati és civil szereplők is összefognak a ételpazarlás csökkentésének érdekében. Ha közösen szemléletváltást tudunk elérni ezen a téren, akkor fenntarthatóbb és talán boldogabb társadalomban élhetünk majd ” – ​nyilatkozta Wettstein Albert, a Munch társalapítója.


Ez a tartalom az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, az Európai Unió #GoEAThical projektje társfinanszírozásában valósult meg.

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára