fbpx

| Kovács Gyula

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Multi-makett magyar módra

Én kb. másfél éve találkoztam először a „csak a mai napon” tartott végkiárusítással. A Nyugatiban volt kiragasztva a felhívás, s mivel a kereskedést egy közeli utcában ígérte, ellátogattam.

Mondom a szöveget:

Végkiárusítás!
Boltunk bezárása miatt végkiárusítást tartunk!
-80%
2990,-
Női és férfi világszínvonalú márkás sportcipők – cipők!
Csak a mai napon 9-20 óráig!”

Néhány hete ilyen feliratú pólókban ilyen feliratú szórólapokat osztogató figurák árasztották el a budapesti  Ferenciek terét. A Kígyó utcában mobil plakáttartó állja el az arra járók útját, de volt, hogy két fa közé, celluxcsíkokra feszítve gazdagította a városképet a páratlan lehetőség.

Én kb. másfél éve találkoztam először ezzel a „csak a mai napon” tartott végkiárusítással. A Nyugatiban volt kiragasztva a felhívás, s mivel a kereskedést egy közeli utcában ígérte, ellátogattam. Két ifjú szerencselovag ült a megadott házszám kapualjában és kínai piaci árakon kínai piaci minőségű cipőket árult elszánt tekintettel. Még jó, hogy nem Kispesten akadtam össze a plakáttal… Hogy azóta – a Ferenciek terén – üzletet nyitottak alkalmazottakkal és hajléktalanok garmadát foglalkoztatják (ami szép és nemes), arra mutat, „boltjuk” mégsem áll a csőd szélén.

Bár a szlogen nem változott, a cég jelentős fejlődésen mehetett keresztül, ugyanis új üzletükben tett látogatásomkor már talán-eredeti Reebok csukát is találtam – igaz, nem 2990, sokkal inkább 8000 Ft-ért. Ami, ha akciós árfekvését felszorzom öttel (100%-ra, ugye), a sportmárka egyik csúcsmodellje lehet. Nyilván ennek tudható be a narancssárga zsákvászon felsőrész már-már művészien letisztult megjelenése. A kereskedés amúgy tele a koncra gyűlő emberekkel (-80%! A hülyének is megéri!). Minden modell fölött ott az „eredeti” ár áthúzva és a verhetetlen mostani. Hú, micsoda luxusszalon élheti permanens végnapjait!  Kérdésemre egy hűséges eladó bizonygatta, valahol valamilyen boltjukat föl kell számolni, ezért ilyen olcsó minden. Meg még: -Milyen bolt is az? -Nagy bolt! -Hol van ez a nagy bolt? -Sok helyen! Mindenfelé! -És mióta tart a végkiárusítás? -Ma! -??? -Egy hete! -De hát én már másfél éve… Ccca! (elfordul, kifordulok).

Egyébként mindegy, milyenek a cipők és mennyiért adják (tényleg olcsók), döntse el ki-ki, kell-e neki olyan, magánügy. Hogy totál hülyére veszik az embert, az a baj; akit csak félig sikerül (mint először engem), az is utazik valamennyit egy ki nem mondott „bocs, hazudtam!”-ért, az a baj; és telepakolják a várost a szemetükkel, az a baj. (Honnan is ismerősek ezek a módszerek…?)

Egyébiránt a felsorolt bűneikre nézve legalábbis nem rosszabbak, mint akármelyik csilli-villi skárpiszalon vagy nemzetközi szatócshodály, mindössze bántóan pitik. Bár minden egyes alkalommal berágok, mikor valaki a kezembe próbálja nyomni narancssárga betűs fecnijeiket (fenti szöveggel), nem tudom, miért legyek nyugodtabb, ha az intézményes formában végrehajtott zsigerelés televíziós reklámjait bámulom a szabadidőmben. Ott tartok, hogy még örülök is egy ilyen jelenségnek, ahol a tanulékony honi vállalkozókedvnek köszönhetően apró, háromdés maketten szemlélhetem a transz- és multinacionális áruházláncok csak elvontan megközelíthető működési mechanizmusait.  És ezek a szélhámosok legalább nem viszik ki a profitot. (Keblemre gyerekek!)

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás