fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Most kell vetni, szedni: téli tippek

| Tudatos Vásárló

Az igazi kertész télen sem ül ölbetett kézzel, a szobában is érdemes kertészkedni. Ha pedig egész évben serénykedtünk  a kertben, még most is élvezhetjük a friss zöldségek, gyümölcsök ízét.  

 

Cserépbe: Gyömbér

Igazán helyi lesz a mézeskalácsunk, ha a fűszerek is a kis kertészetünkből származnak. A gyömbért tél végén, tavasz elején ültethetjük. Érdekes, hogy a bolti „gyömbérgyökerek” valójában rizómák, azaz föld alatti módosult szárnak számítanak. Ültetéshez keressük azokat, amelyeken jól kifejlett kis golyószerű képződmények, vagyis csíraszemek vannak. A rizómákat áztassuk éjszakára vízbe, majd ültessük őket 5-10 centiméter mélyen laza talajba. A csíraszemek felfelé nézzenek. Egy nagyobb cserépbe 3 rizóma is elfér. A gyömbér kedveli a nedvességet, a félárnyékot és a szélvédett helyeket. „Gyökerét” 8-10 hónap múlva áshatjuk ki, ekkorra a leveleit elveszti. Az enyhén csípős ízű gyömbérből készíthetünk teát, használhatjuk sütemények és húsok ízesítéséhez. A nagyobb áruházakban vagy fűszerboltokban kapható gyökerek megfelelőek az ültetéshez.

 

További tippek kertészkedéshez, főzéshez az Idénynövény adatbázisunkban

 

 

 

 

Lakásba: kávécserje

Ha türelmesen nevelgetjük a kávécserjét, öt év múlva már saját kávészemeinket őrölhetjük a reggeli feketénkhez. A kávénövények gondozását kezdő kertészeknek találták ki, elég egy félárnyékos hely hozzá. Nyáron csupán az öntözésre kell figyelni: a bőséges lágy esővíz csodát művel majd. Télen sem lesz problémánk, állítsuk 10-15 fokos helyre, és locsoljuk ritkábban. Növényünket érdemes kétévente átültetni, hogy sokáig egészséges maradjon. Amint megjelentek a hófehér virágok, drukkolhatunk, hogy kilenc hónap múlva az ágakon sorakozzanak az első termések. A „kávébabokat” hús védi, amely először megpirosodik, majd egészen fekete színű lesz. Egyetlen cserjétől ne várjunk csodát, de pörkölés után biztosan jól fog esni a saját kávé. 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában

Fotó: treehouseonline

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Greenwashing? Erre figyelj a boltokban!

Ne dőlj be a zöldre festési praktikáknak és a hangzatos marketing szövegeknek! Összegyűjtöttünk néhány tipikus ál-zöld állítást, amik mögött a leggyakrabban nem áll valós fenntarthatósági törekvés. Pörgesd végig, kerüld el őket Te is. Nem igazán tiszta számodra, mit tekinthetünk zöldre festésnek? Itt leírtuk, mi az a greenwashing, a zöldre festés, és mi a baj vele?, itt […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok