fbpx

| Tudatos Vásárló

Most kell vetni, szedni: téli tippek

Az igazi kertész télen sem ül ölbetett kézzel, a szobában is érdemes kertészkedni. Ha pedig egész évben serénykedtünk  a kertben, még most is élvezhetjük a friss zöldségek, gyümölcsök ízét.  

 

Cserépbe: Gyömbér

Igazán helyi lesz a mézeskalácsunk, ha a fűszerek is a kis kertészetünkből származnak. A gyömbért tél végén, tavasz elején ültethetjük. Érdekes, hogy a bolti „gyömbérgyökerek” valójában rizómák, azaz föld alatti módosult szárnak számítanak. Ültetéshez keressük azokat, amelyeken jól kifejlett kis golyószerű képződmények, vagyis csíraszemek vannak. A rizómákat áztassuk éjszakára vízbe, majd ültessük őket 5-10 centiméter mélyen laza talajba. A csíraszemek felfelé nézzenek. Egy nagyobb cserépbe 3 rizóma is elfér. A gyömbér kedveli a nedvességet, a félárnyékot és a szélvédett helyeket. „Gyökerét” 8-10 hónap múlva áshatjuk ki, ekkorra a leveleit elveszti. Az enyhén csípős ízű gyömbérből készíthetünk teát, használhatjuk sütemények és húsok ízesítéséhez. A nagyobb áruházakban vagy fűszerboltokban kapható gyökerek megfelelőek az ültetéshez.

 

További tippek kertészkedéshez, főzéshez az Idénynövény adatbázisunkban

 

 

 

 

Lakásba: kávécserje

Ha türelmesen nevelgetjük a kávécserjét, öt év múlva már saját kávészemeinket őrölhetjük a reggeli feketénkhez. A kávénövények gondozását kezdő kertészeknek találták ki, elég egy félárnyékos hely hozzá. Nyáron csupán az öntözésre kell figyelni: a bőséges lágy esővíz csodát művel majd. Télen sem lesz problémánk, állítsuk 10-15 fokos helyre, és locsoljuk ritkábban. Növényünket érdemes kétévente átültetni, hogy sokáig egészséges maradjon. Amint megjelentek a hófehér virágok, drukkolhatunk, hogy kilenc hónap múlva az ágakon sorakozzanak az első termések. A „kávébabokat” hús védi, amely először megpirosodik, majd egészen fekete színű lesz. Egyetlen cserjétől ne várjunk csodát, de pörkölés után biztosan jól fog esni a saját kávé. 

 

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 25. számában

Fotó: treehouseonline

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás