fbpx

Tarts velünk, legyél tagja a Tudatos Vásárlók közösségének!

Csatlakozz hozzánk!

Most kell vetni, szedni: nyári ízek

| Tudatos Vásárló

Mit, hová, hogyan? Júniustól augusztusig bőven akad teendő a kertben vagy a balkonládában. Egy kis szerencsével a jól elvégzett munka gyümölcsét is élvezhetjük. Íme néhány tanács kezdőknek és haladóknak. 

A kertbe: cukkini

A tökfélék családjába tartozó cukkini nevelésével könnyű sikereket elérni. Magjait nyár elején, az éjszakai fagyok veszélyének elmúltával vessük el, nagyjából négy centiméter mélyen. A cukkini kedveli a tápanyagban gazdag talajt, ezért érdemes az ősz során komposzttal vagy trágyával dúsított, szabad és napos helyre vetni. 

A növények között tartsunk egy méter távolságot. A rendszeres öntözés segíti a zsenge termések növekedését, amelyeket aztán az első fagyokig folyamatosan szedhetünk. Tél elején a leszedett termést fagymentes, száraz helyen vagy hálóban felfüggesztve tárolhatjuk. A cukkiniból készíthető ételek szának nincs határa, fogyasztható levesként, töltve, rántva vagy akár lecsóba főzve. Az ínyencek salátákba téve kipróbálhatják reggel nyíló virágát is!  

 

 

 

Balkonra: paradicsom

A nap érlelte paradicsom friss zamata össze sem hasonlítható a boltokban kapható kőkemény utánzatok ízével. Ezt magunk is megtapasztalhatjuk, csak egy védett és napos balkon vagy bérházi folyosó kell hozzá. A kertészeti árudákban vagy piacokon kapható palántákat nyár elején ültessük ki laza talajba, és ügyeljünk a rendszeres locsolásra. A nevelést segíti, ha a növényeket felkötjük vagy karóhoz rögzítjük.

A piros bogyók igen értékes tápanyagokat tartalmaznak, A-vitamin-tartalmuk segíti az idegrendszer működését, és megvédi a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól. Fogyaszthatjuk nyersen vagy megfőzve, de érdemes az aszalt változatot is megkóstolni. Arra azonban ügyeljünk, hogy a termés kivételével a növény minden része mérgező!

 

További receptek és termesztési tanácsok minden évszakra az Idénynövény adatbázisunkban.

Bors helyett: borsika

Borsfű, csombor, bécsi rozmaring, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű néven is emlegetik a bokrocskában növő fűszernövényt. Levelei keskenyek, apró virágai lilák. Szélhajtó, vesetisztító, emésztést elősegítő, köptető hatása régóta ismert. Teája kiváló fertőtlenítő.

Ha a piacon vásárolunk, sötét, élénk levelű, tiszta csokrot válasszunk – vagy ilyet szedjünk a kertből. Használjuk fel minél hamarabb. A maradékot tekerjük vászonba, majd tartsuk hűtve, vagy szárítsuk meg.

A konyhában a növény leveleit és virágait használjuk. Összetett, enyhén borsos íze jól kiegészíti a burgonyás, paradicsomos, káposztás, tojásos vagy babos ételek ízvilágát. Feldobja a leveles salátát is. A borsfű illóolaj-tartalma a júliusi virágzás elején tetőzik. Ilyenkor, egy napos délelőttön a bokrok felső négyötödét vágjuk le. Távolítsuk el a hibás leveleket. Ha szükséges, mossuk meg és alaposan itassuk le. Csipegessük le a levélkéket. Két tiszta textil között, meleg, levegős helyen szárítsuk. Légmentesen záródó, sötét edényben tároljuk.

 

Kísérletezőknek: sárgabarack

Az örmény eredetű, hamvas héjú, puha sárgabarack kínai közvetítéssel került hozzánk. Nyersen és feldolgozva sokféleképpen ehetjük és ihatjuk. Magas béta-karotin-tartalma védi a szívünket. Sok benne az antioxidánsként ismert A-vitamin, amely fontos az egészséges bőr megtartásához. Rostjai karbantartják az emésztést, mérséklik az egyes emésztőrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Hatóanyagai csökkentik a felnőttkori látásromlás kockázatát. Kiváló kálium- és vasforrás.

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a halványsárga, kemény barack jól szállítható, de beltartalmi értéke csekélyebb. Az antioxidáns-tartalom az érés során nő, a már szétesően puha barackban a legmagasabb. A közepesen érett barack 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.

Apróra vágva keverhetjük müzlibe, édes kásába, palacsintatésztába. Kísérletezzünk! Daraboljuk zöldséges ragukhoz, sültekhez; keverjünk néhány félérett szeletet zöldsalátánkba. Ízesítsünk vele nyers, joghurttal turmixolt vagy főzött gyümölcslevest. Finom belőle az egynemű vagy más gyümölccsel keverten készült lekvár.

Aszaláshoz vágjuk félbe a hibátlan, félérett gyümölcsöket. Tiszta kendőn (pl. régi lepedő) a napon megszárítjuk, majd félhomályos, szellős, porvédett helyen tovább szárítjuk. Minden egyes barackot naponta legalább egyszer át kell fordítani. Gázsütőben 50-60 fokon néhány óra alatt elkészül.

 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 19. számában.

Képek forrása [cc]: jow

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!
Ajánlom másnak

Kapcsolódó cikkeink

További cikkek

Legnépszerűbb cikkeink

További cikkek

Legfrissebb videók

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

Hogyan lehet egészséges és környezettudatos a táplálkozásunk?

2022. február. 13-án tartottuk a Közösségi mezőgazdálkodás és ÖkoKörök családi napot, ahol közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Tudatos Vásárlók munkáját. Ezen a napon a közösségi gazdaságok és az ÖkoKörök jutottak főszerephez: az izgalmas előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett a vendégek személyesen is találkozhattak a gazdákkal, volt Magcsere, a legkisebbek pedig gyerekprogramok keretében játékosan tanulhattak a […]

Még több videó
Ugrás a tudatosvasarlo.hu nyitó oldalára

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok